)SEL 2 EXPERT NO 13

Η Τσικνοπέμπτη, αν και δεν είναι αργία, είναι μια αγαπημένη γιορτή, μια μέρα που κατά παράδοση συνηθίζουμε να τρώμε κρέας. Τι γνωρίζουμε όμως γι’ αυτή την παράδοση; Πριν φάμε, ας μάθουμε!
Η αλήθεια είναι ότι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης χάνεται στα βάθη των αιώνων και δεν είμαστε σίγουροι για την προέλευσή του. Ωστόσο μάλλον προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Μάλιστα κατά την αρχαιότητα θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία που γινόταν για την ευφορία της γης κατά την περίοδο της άνοιξης.

Did you know?
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης κατά την οποία το κρέας έχει την τιμητική του. Γιατί όμως η συγκεκριμένη γιορτή πέφτει Πέμπτη; Οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι “νήστιμοι ημέραι” όλο τον χρόνο. Αυτό λοιπόν ισχύει και για τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, που ονομάζεται Κρεατινή. Η Τσικνοπέμπτη λειτουργεί ως μια ημέρα προετοιμασίας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Τι έχει το μενού;

Έχουμε και λέμε… Ένα πιάτο για μερακλήδες!
Χοιρινή τηγανιά με χρωματιστές πιπεριές.

Θα χρειαστούμε:
Μισό κιλό χοιρινό σπάλα σε μικρά κομμάτια
4 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο

3 κουταλιές αλεύρι
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
30ml λευκό κρασί
2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλιά μέλι
Χυμό από 2 λεμόνια
250ml νερό
Κόκκινο πιπέρι
Ελαιόλαδο

Πώς γίνεται:
-Ρίχνουμε κόκκινο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο στο κρέας και το
τοποθετούμε σε μπολ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και
ανακατεύουμε καλά.
-Σοτάρουμε το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα και βγάζουμε το κρέας από τη φωτιά.
-Μετά προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες και σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε στο τηγάνι και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
-Ρίχνουμε το σκόρδο και το μέλι και περιμένουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί.
-Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου. Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και… έτοιμη η τηγανιά μας!

Ρίξτε μια ματιά… 

Το τηγάνι Tefal Ingenio Expertise 28cm είναι αντικολλητικό, με δυνατότητα στοίβαξης για εξοικονόμηση χώρου και εύκολη αποθήκευση στα ντουλάπια σας.

https://www.expert-hellas.gr/shop/tefal-ingenio-expertise-tigani-28cm/