2).Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Το κλειδί είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι πόσο δύσκολο θα είναι να αλλάξεις. Αντίθετα, σκέψου τα οφέλη από το να κόψεις κάποια κακή  συνήθεια. Μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα, να βελτιώσεις την υγεία σου, να είσαι πιο παραγωγικός στη δουλειά, ακόμη και να εξοικονομήσεις χρήματα.

Να θυμάσαι ότι θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να κάνεις μόνιμες αλλαγές στη ζωή σου.

1. Προσδιόρισε τα ερεθίσματά σου

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν το ρόλο που παίζουν οι συνήθειες στη ζωή τους. Περνούν τις μέρες τους χωρίς να σκέφτονται ποτέ τις διαδικασίες που επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά. Ωστόσο, οι συνήθειες δεν επηρεάζουν μόνο τις ζωές των ατόμων. Διαμορφώνουν επίσης τις συνήθειες των εταιρειών και των οργανισμών.

Τι προκαλεί την εμφάνιση της κακής συνήθειας;

Οι κακές συνήθειες προκαλούνται συνήθως από έναν συνδυασμό πραγμάτων:

α. Μαθημένη συμπεριφορά: Παρατηρούμε άλλους ανθρώπους να κάνουν κάτι και αποφασίζουμε να τους μιμηθούμε. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε βλέποντας τους άλλους να καπνίζουν, να τρώνε υπερβολικά ή να είναι αναβλητικοί.

β. Κακώς σχεδιασμένο περιβάλλον: Μερικές φορές έχουμε ελάχιστο έλεγχο στο περιβάλλον μας. Εάν έχεις τη συνήθεια να τρως καραμέλες και σοκοφρέτες μπροστά από τον υπολογιστή σου, πιθανότατα οφείλεται στο ότι υπάρχει ένας αυτόματος πωλητής κάπου εκεί στο οπτικό σου πεδίο.

Θα μπορούσε να είναι ένα άτομο, ένα μέρος, μια εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή οτιδήποτε σας αγχώνει. Αυτό είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα για να αναγνωρίσετε την κακή σας συνήθεια.

2. Αντικαταστήστε το αρνητικό με μια θετική συμπεριφορά

Μια συνήθεια είναι μια ρουτίνα συμπεριφοράς που ακολουθούμε επανειλημμένα χωρίς να το σκεφτόμαστε. Είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς που αναπτύσσουμε με την πάροδο του χρόνου και που γίνεται αυτόματα. Έτσι, όταν αναπτύσσουμε καλές συνήθειες, προγραμματίζουμε το μυαλό μας να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για εμάς.

Η ιδέα είναι να βρείτε μια θετική συμπεριφορά που θέλετε να ενισχύσετε και να την συνδυάσετε με κάτι που κάνετε κάθε μέρα. Στόχος είναι η νέα συμπεριφορά να γίνει συνήθεια, κάτι που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.

Πώς ξεκινάμε λοιπόν; Είναι εύκολο. Δημιουργήστε μια σύντομη λίστα με πράγματα που θα θέλατε να αλλάξετε και, στη συνέχεια, ξεκινήστε να δημιουργείτε νέες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να τις αντικαταστήσουν. Επιλέξτε μία συμπεριφορά τη φορά και επικεντρωθείτε σε αυτήν μέχρι να γίνει συνήθεια.

Επιλέξτε μια καλή ενέργεια που μπορεί να αντικαταστήσει την κακή συνήθεια. Όταν αναγνωρίσετε το έναυσμα, πιέστε τον εαυτό σας να κάνει τη θετική συμπεριφορά.

3. Ενισχύστε θετικά τη θετική συνήθεια

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε θετικά μια θετική συνήθεια. Μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές είναι να κάνετε κάτι μικρό για να ανταμείψετε τον εαυτό σας για την ολοκλήρωση της εργασίας, όπως να πάτε μια βόλτα ή να φάτε ένα υγιεινό γεύμα.

Είναι σημαντικό οι ανταμοιβές σας να είναι επίσης ρεαλιστικές και βιώσιμες με την πάροδο του χρόνου. Μην υποσχεθείτε στον εαυτό σας μια μεγάλη ανταμοιβή αν ξέρετε ότι δεν μπορείτε να την ακολουθήσετε.

Tip of the Day: Σε έναν κόσμο που είναι όλο και πιο αρνητικός, είναι τόσο σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να ενισχύσετε τα θετικά.

Αν κοιτάξετε τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο, είναι όλοι προνοητικοί και αισιόδοξοι. Έχουν μάθει να αναπτύσσουν μια θετική νοοτροπία και αυτό τους έχει βοηθήσει να επιτύχουν.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν αναγνωρίσετε το έναυσμα και αντικαταστήστε την αρνητική συνήθεια με θετική συμπεριφορά.

Με τον καιρό η νέα συμπεριφορά θα γίνει θετική ΣΥΝΗΘΕΙΑ.