Στις 18 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων. 1 στα 1000 παιδιά κάτω από 16 ετών πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα.
Η συνηθέστερη όμως μορφή ρευματοπάθειας στα παιδιά είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα: 1 στα 1.000 παιδιά προσβάλλονται από αυτήν, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές. Αν αναλογισθεί κανείς ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1. 700.000 παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 16 ετών, τότε στη χώρα μας πρέπει να υπάρχουν περίπου 1.700 παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Πόσο σοβαρές είναι οι ρευματικές παθήσεις στα
παιδιά;
Η σοβαρότητα των ρευματικών παθήσεων και ιδίως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα παιδιά έγκειται στο ότι, επειδή προσβάλλονται οι αρθρώσεις και τα οστά – κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του σκελετού, προκαλούνται παροδικές ή και μόνιμες παραμορφώσεις των χεριών και των ποδιών. Αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν σωστά τα δάχτυλα των χεριών, αποκτούν δηλαδή κάποια παροδική ή και μόνιμη αναπηρία.
Ευτυχώς, στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι παραμορφώσεις αυτές είτε θεραπεύονται από μόνες τους, είτε με την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι τα περισσότερα παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν προσβολή λίγων μόνο αρθρώσεων, αναπτύσσονται κανονικά και ενηλικιώνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Σ’ ένα μικρό, ευτυχώς, ποσοστό η νόσος είναι σοβαρότερη και χρειάζεται ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει προσβολή πολλών αρθρώσεων, αλλά και ζωτικών εσωτερικών οργάνων. Η Συστηματική Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ), ο πιο σοβαρός υποτύπος ΝΙΑ, χαρακτηρίζεται από χρόνια αρθρίτιδα κατά διαστήματα υψηλές, αιχμηρές θερμοκρασίες, κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, ηπατοσπληνομεγαλία, λεμφαδενοπάθεια, ορογονίτιδα, και μια αξιοσημείωτη αύξηση του επιπέδου αντιδρώσας οξείας φάσης πρωτεΐνη (CRP).
Επιπλοκές της ΝΙΑ
Η ΝΙΑ περιλαμβάνει την εξασθένηση της ανάπτυξης, την οστεοπόρωση και το δυνητικά θανατηφόρο σύνδρομο ενεργοποίησης των μακροφάγων.
Μέχρι πρόσφατα, η συστημική ΝΙΑ θεωρούνταν θεραπευτικά ορφανή, αφού η κύρια αποτελεσματική θεραπεία ήταν τα γλυκοκορτικοειδή, με τα γνωστά τους – τοξικότητα και μακροχρόνια ανάπτυξη και οστικά επακόλουθα.
Το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (ACR) (4/3/2022) δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, με έμφαση στην θεραπεία της συστηματικής ΝΙΑ και της ολιγοαρθρίτιδας, καθώς και στις μη φαρμακολογικές θεραπείες (υγιεινής διατροφής κατάλληλης για την ηλικία / Το φολικό ή το φολινικό οξύ, σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (MTX)/ κατάλληλοι εμβολιασμοί).
Φαρμακευτικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τα
κορτικοστεροειδή ( με προσοχή από τον θεράποντα ρευματολόγο ), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μεθοτρεξάτη και βιολογικούς παράγοντες.
Συμπερασματικά
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (ACR) (4/3/2022):
«Το πεδίο έχει αλλάξει τρομερά από τις προσπάθειες του 2011 και του 2013, επομένως χρειάζεται να προσαρμόσουμε την καθοδήγησή μας στην εποχή, προκειμένου να προσφέρουμε στους ασθενείς μας
την πιο ευκίνητη και τελευταίας τεχνολογίας φροντίδα».