Φτιάξε καφέ να στα πω…

Φτιάξε καφέ να στα πω Κλαίρη Στυλιαρά

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers και ελπίζω είστε όλοι καλά!!!

Μεγάλη Τρίτη σήμερα και σκέφτηκα αφού είδαμε χθες πως γιορτάζεται το Πάσχα ανά τον κόσμο, σήμερα να μάθουμε για έθιμα και παραδόσεις στη χώρα μας.

Η χώρα μας έχει τόσες ομορφιές που εδώ θα αναδείξουμε ελάχιστα μέρη γι’αυτό και περιμένω τα email σας για να μου πείτε τα ήθη και έθιμα από τον δικό σας αγαπημένο τόπο! Ακολουθεί Sparkling Room προφανώς, ενώ παρακάτω λέω να ξαναθυμηθούν όσοι γνωρίζουν ή να μάθουμε -για τους υπόλοιπους που δεν ξέραμε- τι συμβολίζει η κάθε μία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Μεγάλη Δευτέρα καθιερώθηκε να λέγεται η μέρα που ακολουθεί την Κυριακή των Βαΐων και η οποία σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας των Παθών του Ιησού Χριστού.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη ζωή του Ιωσήφ του Πάγκαλου και στην άκαρπη συκιά που την ξέραινε ο Ιησούς Χριστός με έναν του μονάχα λόγο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την άσκηση της δύναμής του πάνω σε ένα άψυχο δέντρο και ποτέ πάνω σε κάποιον άνθρωπο. Γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Ιησούς Χριστός μπορεί να έχει τη δύναμη να ευεργετεί, αλλά κατέχει εξίσου τη δύναμη να “τιμωρεί”.

Στην δεύτερη παραβολή, ο Ιωσήφ, ο οποίος ήταν ο Βενιαμίν της οικογένειάς του, διώχθηκε από τα αδέλφια του ρίχνοντάς τον σε έναν λάκκο και εξαπατώντας τον πατέρα τους, Ιακώβ, παρουσιάζοντας ένα ματωμένο ρούχο για να αποδειχτεί πως τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Ο Ιωσήφ πουλήθηκε σε εμπόρους, και από τους εμπόρους κατέληξε στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου. Για καλή του τύχη, μια μέρα ο Φαραώ είδε ένα περίεργο όνειρο και ζήτησε τη βοήθεια ενός ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ μπορούσε να δώσει λύση στην ερμηνεία του ονείρου. Εξήγησε στον Φαραώ πως πρόκειται να έρθουν επτά χρόνια ευφορίας και άλλα επτά χρόνια ακαρπίας και λιμού στη χώρα. Έτσι, ο Φαραώ εντυπωσιασμένος και ενθουσιασμένος από την σοφία του Ιωσήφ, αποφάσισε να του δώσει αξιώματα, τα οποία διαχειρίστηκε άψογα φροντίζοντας στους δύσκολους καιρούς της ακαρπίας το λαό του.

Εκείνα τα χρόνια, τα αδέλφια του παρευρέθηκαν μπροστά του ζητώντας τη βοήθειά του. Ο Ιωσήφ όχι μόνο δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τους συγχώρεσε για όλες τους τις πράξεις και τους προσκάλεσε να ζήσουν μόνιμα στην Αίγυπτο.

Τελείται το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Την Μεγάλη Τρίτη βιώνουμε και τιμάμε δύο παραβολές:
1. Η πρώτη αφορά την παραβολή των δέκα παρθένων, η οποία μας διδάσκει να έχουμε πίστη και να είμαστε φιλάνθρωποι.

2. Η δεύτερη παραβολή, εκείνη των Ταλάντων, μας μαθαίνει την ιδιαίτερη σημασία της εργατικότητας.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Την Μεγάλη Τετάρτη ψάλλεται το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην γυναίκα που γεμάτη αμαρτίες άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρέθηκε για όλα της τα αμαρτήματα, δείχνοντας την απεριόριστη αγάπη της και πίστη για τον Κύριο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε και τιμάμε τέσσερα γεγονότα:

1. Τον Μυστικό Δείπνο ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Μαθητές του μία ημέρα πριν τη Σταύρωσή του.

2. Τον Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, γεγονός που θέλει να δείξει πως δεν είναι απαραίτητη η ζήτηση των πρωτείων.

3. Την Προσευχή του Κυρίου προς τον Πατέρα του στο όρος των Ελαιών.

4. Την Προδοσία του Ιούδα, με άλλα λόγια την αρχή για τα Πάθη του Ιησού Χριστού.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Κορύφωση του Θείου Δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και ζούμε τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Ιησού Χριστού. Διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια που αναφέρονται στα πάθη του Κυρίου και πιο συγκεκριμένα:

  • στα μαστιγώματα,
  • στις κοροϊδίες,
  • στα χτυπήματα,
  • στους εξευτελισμούς,
  • στο στεφάνι από αγκάθια,
  • στην σταύρωση, και τέλος,
  • στον “θάνατο” του Ιησού.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τελείται το πρωί και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Γιορτάζεται η ταφή και η κάθοδος του Κυρίου στον Άδη. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελείται η Ακολουθία των μεγάλων Ωρών και στις 12:00 το μεσημέρι ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τιμάται
• η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των ελληνικών πόλεων και των χωριών, και

• ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου, γνωστά σε όλους μας «Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί», «Αι γενεαί πάσαι».

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Τελείται το πρωί μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και τα ξημερώματα προς την Κυριακή.
• Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται η λεγόμενη Πρώτη (1η) Ανάσταση ή αλλιώς ο Εσπερινός της Ανάστασης.

• Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα πραγματοποιείται η αφή του Άγιου Φωτός και διανέμεται σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς πιστούς σε όλη την Οικουμένη.

• Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως, ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε φως» και αντίστοιχα στις 00:00 ακριβώς ο ιερέας εκφωνεί το «Χριστός Ανέστη». Ένα αίσθημα ελπίδας και χαράς πλημμυρίζει τους πιστούς και ο τόπος σείεται από βεγγαλικά και μπαλωτιές στον αέρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης ή η λεγόμενη Δεύτερη Ανάσταση που στους περισσότερους ναούς τελείται το πρωί της Κυριακής. Ονομάζεται έτσι, διότι παλαιότερα οι Χριστιανοί αντάλλασσαν μεταξύ τους το φιλί της αγάπης.

Διαβάζεται μία περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όπου αναφέρεται ότι ο Χριστός μετά την Ανάστασή του εμφανίστηκε στους μαθητές του, με τον Θωμά να μην πείθεται καθώς δεν ήταν παρών στο γεγονός αυτό.

Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες και διακηρύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο η νίκη του θανάτου, της χαράς και της ελπίδας.

Tip of the Day: Μακάρι στη ζωή μας να μην συναντούσαμε κανέναν γολγοθά αλλά, αφού είναι αναπόφευκτο, εύχομαι κάθε γολγοθάς να συνοδεύεται και από μία Ανάσταση.