Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!

Το να αναγνωρίσουμε ένα ναρκισσιστικό άτομο μπορεί να είναι εύκολο αφού συνήθως τα σημάδια παραείναι εμφανή για αυτό. Τι θα συμβεί όμως αν αρχίσουμε ξαφνικά να παρατηρούμε αυτά τα σημάδια στα παιδιά μας; Θα μπορούσαμε ως οι γονείς να είμαστε οι κύριοι υπεύθυνοι για την ανατροφή νέων γενιών πιθανών ναρκισσιστών;

Εγώ είμαι εδώ! Καταρχήν, δεν πρέπει να συγχέουμε τον ναρκισσισμό με μια υγιή δόση αυτοεκτίμησης ίσα ίσα που ως γονείς, πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ισχυρή αυτοεκτίμηση.

  • Πώς να καταλάβουμε εάν το παιδί μας είναι πιθανός ναρκισσιστής

Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε εάν το 3χρονο παιδί μας έχει ναρκισσιστικές συμπεριφορές, καθώς σε αυτή την ηλικία, εξακολουθεί να αναπτύσσει την προσωπικότητά του και να μαθαίνει για τα πάντα γύρω του. Αλλά αν αυτές οι συμπεριφορές συνεχίζονται ή αυξάνονται με την ηλικία, είναι ήδη μια κόκκινη σημαία και αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες.

Οι ναρκισσιστές ενδιαφέρονται ελάχιστα για το τι αισθάνονται ή σκέφτονται οι άλλοι – ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και τις δικές τους επιθυμίες και συναισθήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το παιδί μας να καταλάβει και να μάθει τι είναι ενσυναίσθηση. Η κατανόηση των άλλων ανθρώπων και το να νιώθουν πραγματικά συμπόνια είναι πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Θυμηθείτε ότι είμαστε το πρώτο τους πρότυπο, επομένως θα πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα με τις καθημερινές μας πράξεις.

Παράδειγμα: είναι διαφορετικό ένα παιδί να υποδύεται στο παιχνίδι του ότι είναι κάποιος σπουδαίος πολεμιστής και είναι εντελώς άλλο όταν μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιώντας την προβολή στα social θεωρούν ότι είναι υπεράνω όλων.

  • Τα βοηθάμε να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης.
Οι ναρκισσιστές συνήθως δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους και τις συνέπειές τους, ειδικά αν αυτές είναι αρνητικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διδάσκοντας τα παιδιά μας από τα δικά τους λάθη ή την κακή συμπεριφορά, εξηγώντας τους γιατί αυτό που έκαναν ήταν λάθος, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη τους και να μετριάσουν αυτό το χαρακτηριστικό των ναρκισσιστών.
Παράδειγμα: αν το παιδί χύσει το γάλα του στο πάτωμα, η πλειοψηφία από μας θα πάει και θα το καθαρίσει ενώ η σωστή προσέγγιση είναι να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει σε αυτό.
  •  Ας τα κρατάμε συγκεντρωμένα σε νέες προκλήσεις και νέες δεξιότητες.
Ένας νάρκισσος συχνά αισθάνεται ανώτερος από τους άλλους και το δείχνει. Αυτό μπορεί όντως να ισχύει κάποιες φορές, σε συγκεκριμένες δραστηριότητες κτλ. αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενθαρρύνεται η ναρκισσιστική τάση. Για να αποφύγετε αυτό το είδος συμπεριφοράς στα παιδιά, είναι καλό να προτείνετε νέες προκλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρουν ότι έχουν περιορισμούς και ότι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις συνέχεια.
Παράδειγμα: όταν ένα παιδί είναι πολύ καλό στα puzzle αντί να το επαινούμε συνέχεια ας δοκιμάζουμε να το “προκαλέσουμε’  με ένα δυσκολότερο με περισσότερα κομμάτια.

Tip of the Day: Αν το βρήκες ενδιαφέρον, αύριο ξαναφτιάξε καφέ να στα πω, γιατί έρχεται το δεύτερο μέρος…