Είσαι χαρούμενος; Ναι ή όχι;

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Αν ρωτούσε κάποιος τώρα αν νιώθεις χαρούμενος, τι θα απαντούσες; Ναι ή όχι;

Αν είπες ναι, τι είναι αυτό που σε έκανε να νιώθεις ευτυχισμένος αυτή τη στιγμή; Και αν είπες όχι, τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ιδιαίτερα δυστυχισμένος αυτή τη στιγμή; Εάν γνωρίζετε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις έχετε ήδη διανύσει το μισό δρόμο και θα σας πρότεινα να κρατήσετε αυτά που σας κάνουν να νιώθετε ικανοποιημένοι και να κάνετε σημαντικές ενέργειες ώστε να αλλάξετε τα πράγματα που εμποδίζουν την πορεία σας προς την ευτυχία.

Αν ρωτήσεις 100 άτομα τι είναι ευτυχία, οι απαντήσεις θα είναι τελείως διαφορετικές καθώς η ευτυχία είναι ένα πολύ υποκειμενικό θέμα.

Η ευτυχία είναι μια κατάσταση, όχι ένα χαρακτηριστικό. Δηλαδή, δεν είναι ένα μακροχρόνιο, μόνιμο χαρακτηριστικό ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, αλλά μια πιο φευγαλέα κατάσταση. Εξισώνεται με το αίσθημα ευχαρίστησης ή ικανοποίησης και συχνά συγχέεται με τη χαρά, την έκσταση, την ευδαιμονία ή άλλα πιο έντονα συναισθήματα.

Μην μπερδεύεις όμως την ευτυχία με τη χαρά. Με στενούς δεσμούς μεταξύ χαράς και ευτυχίας, είναι συνηθισμένο να ακούμε τις δύο λέξεις να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Η ευτυχία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αισθήματα ικανοποίησης με τη ζωή ή την τρέχουσα κατάσταση κάποιου. Ωστόσο, η χαρά είναι μια πιο επιδερμική, πρόσκαιρη εμπειρία. Συχνά αναφέρεται στα αισθητηριακά συναισθήματα που παίρνουμε από εμπειρίες όπως το να τρώμε καλό φαγητό ή να κάνουμε μασάζ. Η ευτυχία, αν και δεν είναι μόνιμη κατάσταση, είναι μια πιο σταθερή κατάσταση από τη χαρά.

Επιπλέον, η ευτυχία είναι μια κατάσταση του νου. Το να βρεις την ευτυχία είναι σαν να βρίσκεις τον εαυτό σου. Η αυτοπραγμάτωση είναι μια διαδικασία να ανακαλύψεις ποιος είσαι, ποιος θέλεις να είσαι και να ανοίξεις το δρόμο σου προς την ευτυχία κάνοντας αυτό που σου δίνει το μεγαλύτερο νόημα και ικανοποίηση στη ζωή σου μακροπρόθεσμα.

Οι εσφαλμένες αντιλήψεις αφθονούν όταν πρόκειται για το τι πιστεύουμε ότι θα μας κάνει ευτυχισμένους. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η ευτυχία θα επιτευχθεί μόλις φτάσουν σε ένα ορόσημο, όπως η εύρεση ενός τέλειου συντρόφου ή ενός συγκεκριμένου μισθού. Αντιφατικά, εμείς οι άνθρωποι είμαστε εξαιρετικοί στην προσαρμογή σε νέες συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα συνηθίσουν τη νέα τους σχέση ή τον πλούτο τους, θα επιστρέψουν σε ένα βασικό επίπεδο ευτυχίας και θα αναζητήσουν το επόμενο ορόσημο. Μην βασίζετε λοιπόν την ευτυχία σας μόνο σε στόχους.

Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της ψυχικής μας υγείας. Οι πηγές που συμβάλλουν στην ευτυχία είναι οι ίδιες με εκείνες που παρέχουν στους ανθρώπους ένα “ρυθμιστικό” ή προστασία από ψυχικές ασθένειες, γεγονός που εξηγεί τη στενή σχέση μεταξύ των δύο. Η φροντίδα και των δύο πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Νομίζω ότι η ευτυχία προέρχεται από το να ζεις όπως πρέπει, όπως θέλεις και όπως σου λέει η εσωτερική σου φωνή. Η ευτυχία προέρχεται από το να είσαι αυτός που είσαι αντί αυτό που νομίζεις ότι υποτίθεται ότι είσαι.

Μην περιμένετε από κάποιον άλλο να σας κάνει ευτυχισμένους, δεν είναι ευθύνη κανενός αλλά μόνο δική σας να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο.

Tip of the Day: Αν θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι από ό,τι είστε αυτή τη στιγμή, προσπαθήστε να επιδιώξετε να φτάσετε στους στόχους σας, να εστιάσετε στην προσωπική σας ανάπτυξη, να ακούσετε το σώμα και το μυαλό σας και να τα τροφοδοτείτε με ότι χρειάζονται. Απολαύστε τη στιγμή, να είστε παρόντες. Αντί να πέσετε στην παγίδα της αλόγιστης συσσώρευσης εις βάρος της δικής σας ευτυχίας, επικεντρωθείτε στην εξάσκηση της ευγνωμοσύνης για όλα αυτά που ήδη έχετε και απολαμβάνετε. Σήμερα, καθίστε με τον εαυτό σας για 5 λεπτά μόνο και σκεφτείτε τι θα σας κάνει ευτυχισμένους. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να είσαι σε μια κατάσταση όπου νιώθεις πληρότητα και ικανοποίηση. Από σήμερα, αρχίστε να βάζετε τον εαυτό σας προτεραιότητα, κοιτάξτε τι εξυπηρετεί την ψυχή σας και κάντε το πιο συχνά. Αν σε κάνει χαρούμενο, η γνώμη κανενός άλλου δεν πρέπει να έχει σημασία…