Μπήκαμε δυναμικά στην εποχή των γάμων! Αυτό το καλοκαίρι μάλιστα που δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, οι προγραμματισμένοι γάμοι είναι τόσοι πολλοί που γίνονται και τις καθημερινές.
Ξέρατε ότι ο γάμος ωφελεί την υγεία μας; Οι παντρεμένοι έχουν έως και 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα συγκριτικά με τους ανύπαντρους, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων ηλικίας περίπου 50 ετών στην Ασία για 15 χρόνια. Διαπίστωσαν πως το να είναι κάποιος παντρεμένος συνδέεται με συνολικά 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες συγκριτικά με τους ανύπαντρους. Επιπλέον, οι παντρεμένοι είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ατυχήματα, τραυματισμούς και καρδιοπάθειες.
Οι άνδρες ωφελούνται περισσότερο από τον γάμο, καθώς διαπιστώθηκε μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας. Η «προστατευτική επίδραση» του γάμου είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι οι σύντροφοι ενθαρρύνουν τον/την σύζυγό τους να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία. Επιπρόσθετα, ο γάμος συνδέεται με καλύτερες οικονομικές συνθήκες και πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανύπαντρων ανδρών και γυναικών είναι έως και διπλάσια συγκριτικά με τους παντρεμένους.
Πώς βλέπουν όμως οι άνθρωποι σήμερα τον γάμο…
Μπορεί ο γάμος να ωφελεί την υγεία, θέλουν όμως οι άνθρωποι να παντρευτούν; Μια νέα αμερικανική έρευνα που ρίχνει φως στο πώς βλέπουν στις μέρες μας οι γυναίκες τον γάμο και την απόκτηση παιδιών δείχνει ότι η στάση τους έχει αλλάξει πολύ από ό,τι ίσχυε πριν από μερικές δεκαετίες. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική από τη Lake Research Partners and Family Story έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών δεν σκέφτεται να παντρευτεί ούτε τις προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχουν παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για τον έρωτα, τον γάμο και τα παιδιά από ό,τι ίσχυε παλιά. Από την άλλη, οι γυναίκες επιδιώκουν περισσότερη ανεξαρτησία μέσα στις σχέσεις τους συγκριτικά με τις μητέρες τους.