Θα επαναπατριστούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα;

Πιο κοντά στο να επιστρέψουν στο «σπίτι» τους βρίσκονται τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Οι Βρετανοί πολίτες τάσσονται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων…

Το 59% των ερωτηθέντων στη Βρετανία εκτιμούν ότι τα μάρμαρα, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο λόρδος Έλγιν ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014. Επίσης, η βρετανική εφημερίδα The Times, που ανέκαθεν υποστήριζε το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών προκειμένου να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είναι διαλλακτικός…

«Πιστεύω πως είναι δυνατή μια συμφωνία για να αφηγηθούν την ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε τα μάρμαρα να εκτεθούν για ένα διάστημα στην Ελλάδα και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «αυτού του τύπου η διευθέτηση» θα ήταν δυνατή, «κάτι που να επιτρέπει να τα δούμε με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια στην Αθήνα και να τα δούμε μαζί με παραδείγματα άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

Η Μελίνα Μερκούρη και η ιστορική ομιλία της

«Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα… Υπάρχουν γλυπτά του Παρθενώνα, όπως υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo». To 1986 η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού είχε μια ιστορική ομιλία στην Οξφόδρη στο πλαίσιο ενός debate για το δυσεπίλυτο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Δείτε την ομιλία της…

Η ιστορία της κλοπής…

Ο Thomas Bruce, ο 7ος κόμης του Έλγιν, ήταν ένας αριστοκράτης που κατείχε αρκετές διπλωματικές θέσεις στη Βιέννη, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Το 1799, ο Οθωμανός σουλτάνος Σελίμ Γ. ζήτησε τις διπλωματικές υπηρεσίες του Λόρδου Έλγιν. Μάλιστα, πριν από την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη, ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Thomas Harrison να πάρει τα σχέδια και τα αντίγραφα των μεγάλων μνημείων της Ελλάδας. Τότε, ο Έλγιν στρατολόγησε μια ομάδα καλλιτεχνών υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου Giovanni Battista Lusieri, οι οποίοι αποσυναρμολόγησαν ένα μεγάλο μέρος της ζωφόρου του Παρθενώνα καθώς και πολλές μετόπες. Στο τέλος το 1803, η τεράστια συλλογή των μαρμάρων ήταν συσκευασμένη σε περίπου διακόσια κουτιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά για να περάσουν από εκεί στην Αγγλία.
Η παράνομη αλλά… «σωτήρια» πράξη
Ο Έλγιν και οι συνεργάτες του παραδέχτηκαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η πράξη τους ήταν μάλλον παράνομη, ωστόσο τη δικαιολόγησαν αναφέροντας πως ήταν ένας τρόπος για να σώσουν αυτά τα κομμάτια από τις λεηλασίες της οθωμανικής κυριαρχίας. Από  το 1832, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα… Ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν.