Είσαι παρορμητικός; Αν ναι, δες μερικά tips για να το μετριάσεις…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Οι θετικές σχέσεις και οι σχέσεις με τους άλλους είναι τόσο σημαντικές στη ζωή μας.

H παρορμητικότητα όμως, μπορεί να έχει επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους και τις σχέσεις τους. Όταν τέτοια προβλήματα οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στις φιλίες, τα ραντεβού και τις στενές σχέσεις, μπορεί να είναι επιβάρυνση, αναγκάζοντας ένα άτομο να αποσυρθεί και να απομονωθεί.

Εάν έχετε την τάση να λέτε πράγματα χωρίς να σκέφτεστε, μπορεί εύκολα να πείτε κάτι που πονάει. Φανταστείτε πώς θα αισθανθεί ένα άλλο άτομο εάν παρορμητικά ξεστομίσετε ότι το παντελόνι του το κάνει να δείχνει χοντρό, για παράδειγμα. Αν και μπορεί να είστε ειλικρινείς, αυτό που λέτε θα κάνει ένα άλλο άτομο να νιώσει πληγωμένο και ντροπιασμένο.

Μερικά σημάδια ότι απαντάς παρορμητικά:
  • Μιλάς πολύ.
  • Μονοπωλείς τις συζητήσεις.
  • Παίρνεις πολύ χρόνο για να φτάσεις στο θέμα σου.
  • Κόβεις και διακόπτεις τους άλλους.
  • Συχνά ξεστομίζεις προσβλητικά ή υπερβολικά ειλικρινή σχόλια χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες.

Παρακάτω είναι επτά τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε την παρορμητική ομιλία και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους φίλους, την οικογένεια και τους συντρόφους.

  • Εάν θέλετε να σταματήσετε να λέτε πράγματα χωρίς να σκέφτεστε, το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση της συμπεριφοράς. Αφιερώστε λίγο χρόνο παρατηρώντας τα πράγματα που λέτε κάθε μέρα και προσπαθήστε να εντοπίσετε τις στιγμές που είπατε πράγματα χωρίς να σκεφτείτε.
  • Ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου ή συνεργάτη για να σας επισημαίνει τις φορές που λέτε πράγματα χωρίς σκέψη. Μερικοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται εκ των υστέρων, αλλά αν μπορείτε να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε περισσότερο αυτές τις ολισθήσεις καθώς συμβαίνουν, είναι ευκολότερο να κάνετε αλλαγές.
  • Όλοι αισθάνονται ευαίσθητοι στην κριτική, ειδικά αν λαμβάνουν συχνά αρνητικά σχόλια. Αν και είναι σημαντικό να λαμβάνoυμε σχόλια για να βελτιωνόμαστε, πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα μας βοηθήσει να κάνουμε θετικές αλλαγές, χωρίς να βλάψουν την αυτοεκτίμησή μας.
  • Το να προσέχετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας σας είναι σημαντικό για τη μείωση των παρορμητικών σχολίων. Όταν κάνετε συνομιλίες, εξασκηθείτε να κάνετε μία σύντομη παύση πριν απαντήσετε. Σταματήστε και σκεφτείτε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και συγκεντρώστε τις σκέψεις σας για να ξέρετε τι πρόκειται να πείτε πριν μιλήσετε. Σκεφτείτε πώς θα γίνουν αντιληπτά τα λόγια σας από τους άλλους. Σκεφτείτε συνειδητά να πλαισιώσετε τα λόγια σας με τρόπο που θα είναι χρήσιμα και κατατοπιστικά. Μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε αυτό, ειδικά όταν αισθάνεστε ότι αυτό που έχετε να πείτε είναι επείγον, αλλά θα γίνεται πιο φυσικό όσο περισσότερο εξασκείστε.
  • Μια άλλη απλή στρατηγική που μπορεί να είναι χρήσιμη είναι να έχετε ένα μικρό χαρτί μαζί σας για να σημειώνετε όσα θέλετε να πείτε. Εάν ένα άλλο άτομο μιλάει και αρχίσετε να νιώθετε την επιθυμία να το διακόψετε, αντί να ξεκαθαρίσετε τι σκέφτεστε, γράψτε τη σκέψη σας. Ενημερώστε τους άλλους ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη στρατηγική, ώστε να μην αισθάνονται ότι τους αγνοείτε καθώς γράφετε. Σημειώστε τις σκέψεις σας πολύ γρήγορα και περιληπτικά, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στο να επικεντρώσετε ξανά την προσοχή σας και να αποκτήσετε οπτική επαφή με το άτομο που μιλάει.
  • Όταν συναντάτε για πρώτη φορά νέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ρομαντικών συντρόφων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσετε προσοχή στη λεκτική επικοινωνία σας. Αν και θα πρέπει να προσεγγίζετε τις σχέσεις – ραντεβού με ανοιχτή καρδιά, προσπαθήστε να προσέχετε ότι δεν ανοίγετε τα χαρτιά σας πολύ γρήγορα. Μην αποκαλύπτετε ολόκληρη την ιστορία της ζωής σας στο πρώτο ραντεβού, για παράδειγμα.
  • Το να είσαι καλός ακροατής θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς και να εμβαθύνεις τις σχέσεις σου. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να μετρήσεις πώς νιώθουν οι άλλοι για τη μεταξύ σας σχέση. Αυτό είναι χρήσιμο, ειδικά στα αρχικά στάδια της γνωριμίας σας, αλλά συνεχίζει να είναι μια σημαντική δεξιότητα σε όλα τα στάδια των σχέσεων. Η ακρόαση είναι μια ικανότητα που μπορείτε να αναπτύξετε με εξάσκηση. Κάντε ερωτήσεις στον σύντροφό σας, επιτρέψτε του να μοιραστεί αυτά που τον αφορούν και ακούστε πραγματικά τι λέει. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτούς.

Tip of the Day: Η παρορμητική ομιλία είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ωστόσο, μπορείτε να μάθετε πώς να σταματήσετε να λέτε πράγματα χωρίς να σκέφτεστε. Ο εντοπισμός των δικών σας προτύπων επικοινωνίας, το να ζητάτε σχόλια από έμπιστους φίλους και η εξάσκηση νέων δεξιοτήτων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την παρορμητικότητα και να βελτιώσετε τη λεκτική επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις σας.