Εσύ πόσο “FOMO” είσαι;

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Δευτέρα σήμερα και εγώ ήρθα να σου μιλήσω για το “Fomo”. Το “Fomo” λοιπόν είναι το ακρωνύμιο για τις λέξεις “fear of missing out” που σημαίνει ο φόβος της απώλειας.

Αναγνωρισμένο από τους ψυχολόγους, το σύνδρομο FOMO είναι μια ψυχολογική παθολογία που παράγεται από την αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου και την πρόοδο της τεχνολογίας. Αυτός ο φόβος να σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να βιώνετε εμπειρίες από τις οποίες λείπετε, αυξάνεται και μπορεί να γίνει ένα πραγματικά ανησυχητικό ψυχολογικό πρόβλημα.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η δυνατότητα να είσαι συνεχώς συνδεδεμένος με αυτό που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, προκαλεί αυτό το κοινωνικό άγχος, αυτόν τον φόβο να χάσεις ευκαιρίες, εμπειρίες και πληροφορίες. Το να θέλεις να είσαι αποδεκτός από άλλα άτομα και να μην αισθάνεσαι αποκλεισμένος ως κοινωνική οντότητα είναι μια αποδεδειγμένη ψυχολογική ανάγκη και τροφοδοτείται από το γεγονός ότι είσαι συνδεδεμένος 24/7, επηρεάζοντας την ψυχολογική υγεία των ανθρώπων.

Το FOMO και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με τα social media έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε για τις δραστηριότητες που κάνουν τα άτομα που παρακολουθούμε, εκθέτοντας όλες εκείνες τις καταστάσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Συμβαίνει να είμαστε θεατές ατελείωτων σχεδίων που δεν μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα και καταλήγουμε να αναπτύσσουμε την αντίληψη ότι οι άλλοι έχουν καλύτερες εμπειρίες από τις δικές μας. Η αίσθηση ότι η ζωή μας είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα μας κάνει να χάνουμε εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα και μπαίνουμε στο ψεύτικο παιχνίδι της φαντασίας και των υποθέσεων, με αποτέλεσμα πολύ επιβλαβές για τη συναισθηματική μας υγεία.

Τα αίτια και οι συνέπειες του FOMO

Υπάρχει ένα περισσότερο ή λιγότερο έντονο μοτίβο μεταξύ των ατόμων με FOMO. Αυτοί είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, που αισθάνονται ότι είναι κατώτεροι από τους άλλους ανθρώπους και που δεν εκτιμούν τον εαυτό τους. Είναι άνθρωποι που έχουν σχέση πάθους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε αυτά και είναι ικανά με αφορμή αυτής τους της ενασχόλησης να αναπτύξουν μια διαταραχή και να γίνει εθισμός. Εκτός από όλα αυτά, ένας τελικός παράγοντας είναι το αίσθημα της μοναξιάς. Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά έχουν την ανάγκη να αυξήσουν την κοινωνική τους ζωή κάνοντας χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που τους κάνει επιρρεπείς στο FOMO.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Δρ Andy Przybylski στην οποία διερεύνησε την ικανότητα περισσότερων από 2.000 συμμετεχόντων να αποσυνδεθούν από τα Smartphone, ανακάλυψε ότι: το FOMO έχει μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των νέων και ιδιαίτερα των νεαρών ανδρών και έχει να κάνει με το χαμηλό επίπεδο κοινωνικής ικανοποίησης του καθενός.

Η έρευνα επικεντρώνεται στις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία και να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη ή άγχος. Στην πραγματικότητα, αυτό το φαινόμενο που εμφανίζεται στα social media να προσπαθείς να δείξεις πώς θέλεις να είσαι και όχι πώς πραγματικά είσαι, δημιουργεί την αντίληψη ότι η ζωή είναι απαλλαγμένη από ταλαιπωρίες, κάτι που είναι πάντα ενδιαφέρον και ελκυστικό. Αυτό προκαλεί δέος σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στους νέους, και διαμορφώνει την κοινωνική τους ταυτότητα μέσω αυτού του αντικατοπτρισμού, που βλάπτει σοβαρά την υγεία και καταλήγει να έχει ψυχολογικές συνέπειες με την πάροδο του χρόνου.

Συμπτώματα του FOMO

  • Υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Αισθάνεστε αναστατωμένοι και θυμωμένοι όταν οι φίλοι ή η οικογένεια μιλούν για μια εκδήλωση στην οποία δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε.
  • Φόβος ότι άλλοι άνθρωποι στο περιβάλλον σας έχουν πιο ικανοποιητικές και διεγερτικές εμπειρίες από τις δικές σας.
  • Έχετε άγχος όταν δεν γνωρίζετε τι κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια.
  • Νιώθετε ανησυχία όταν γνωρίζετε ότι οι φίλοι απολαμβάνουν χρόνο μαζί και περνούν καλά ακόμα και χωρίς εσάς.
  • Νιώθετε απογοήτευση και θυμό όταν, λόγω εργασιακών ή/και οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν μπορείτε να είστε μέρος κοινωνικών σχεδίων.
  • Όταν είναι αδύνατο να αποσυνδεθείτε από τα κοινωνικά δίκτυα ακόμα και όταν παρακολουθείτε την αγαπημένη σας σειρά. Για παράδειγμα τη σχολιάζετε ενώ παρακολουθείτε, συνομιλείτε και με άλλους χρήστες ταυτόχρονα κλπ.
  • Νιώθετε φόβο ότι δεν είστε αρκετά σημαντικοί στα social media.

Εσένα σε ποιο επίπεδο είναι το FOMO σου; Απάντησε σε  αυτό το απλό ερωτηματολόγιο.