Φέτος το Καλοκαίρι, να σας φροντίσετε…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Τελευταίο editorial για “φέτος” και θα ήθελα να κλείσουμε με αυτό που σας “φωνάζω” όλη τη χρονιά: να προσέχετε τους εαυτούς σας, να ξεκουραστείτε, να κάνετε πράγματα που αγαπάτε και να βρείτε χρόνο για σας. Φέτος το Καλοκαίρι να προσπαθήσετε να σας φροντίσετε!

Να θυμάσαι το παράδειγμα με τη μάσκα οξυγόνου στο αεροπλάνο: πρώτα φοράμε τη δική μας μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσουμε κάποιον άλλο με τη δική του – αφού αν δεν το κάνουμε θα πέσουμε αναίσθητοι και δε θα μπορούμε να σώσουμε ή να βοηθήσουμε κανέναν άλλον αλλά ούτε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Ως άνθρωποι, οι συναισθηματικές μας ανάγκες είναι τόσο περίπλοκες όσο και απλές. 

Είναι απλό: όταν μπορείτε, περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Ενώ μια προσέγγιση «ένα για σένα, δύο για μένα» μπορεί να είναι εγωιστική, μια εξίσωση «ένα για σένα, ένα για μένα» μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ισορροπία και να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Όταν είμαστε ευτυχισμένοι και νιώθουμε χαρούμενοι και γεμάτοι, είναι πιο εύκολο να εμπνεύσουμε και να καλύψουμε συναισθηματικά και τους άλλους. Όπως αποδεικνύεται, λίγη αυτο-φροντίδα μπορεί να εξελιχθεί σε υψηλότερη αυτογνωσία και μια ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα να δίνεις τον εαυτό σου ελεύθερα σε αυτούς που το χρειάζονται και το αξίζουν περισσότερο.

Από την αρχή, διδασκόμαστε να είμαστε καλοί, να είμαστε συμπονετικοί, να δίνουμε, να συγχωρούμε και ούτω καθεξής. Καλές διδασκαλίες, αναμφίβολα. Μια ενάρετη διαβίωση — οι θρησκείες το κηρύττουν, οι δάσκαλοι το διδάσκουν, οι γονείς το ενσταλάζουν, η κοινωνία το περιμένει και τα αγαπημένα μας πρόσωπα το θέλουν. Συχνά βρίσκεις τον εαυτό σου να εργάζεται συνεχώς προς αυτό, χωρίς τέλος, όπως ο σκύλος που κυνηγάει την ουρά του. Οι προσδοκίες τους δεν φαίνεται να τελειώνουν ποτέ…

Φανταστείτε ένα δέντρο, ένα δυνατό και γεμάτο καρπούς δέντρο. Αν το περιποιηθούμε σωστά, θα δίνει όλο και περισσότερα φρούτα με τον καιρό. Στα κλαδιά του τα πουλιά χτίζουν τις φωλιές τους, ζωάκια βρίσκουν καταφύγιο στη σκιά του και φιλοξενούνται στον κορμό του, ενώ ένα άρωμα φρεσκάδας πλανάται στον αέρα. Αυτό το δέντρο όχι μόνο φαίνεται να υποστηρίζει ένα οικοσύστημα, αλλά έχει σχεδόν γίνει ένα οικοσύστημα από μόνο του.

Όλα τα παραπάνω είναι δυνατά μόνο αν το δέντρο είναι δυνατό, αν τρέφεται σωστά, αν έχει χώρο να απλωθεί και να μεγαλώσει τις ρίζες του, αν έχει καθαρό αέρα, οξυγόνο και το φως του ήλιου που χρειάζεται. Αν όμως το δέντρο λιμοκτονήσει και στερηθεί τις βασικές του απαιτήσεις, θα αρχίσει να αποσυντίθεται πριν σαπίσει και χαθεί εντελώς μια μέρα. Αν συμβεί αυτό όσοι είναι γύρω του όλο το οικοσύστημα θα επηρεαστεί αρνητικά πριν καταρρεύσει τελικά και αυτό.

Τώρα οραματιστείτε ότι είστε αυτό το δέντρο. Τι όμορφο θέαμα όταν είσαι μυρωδάτος και γεμάτος φρούτα, όταν είσαι πράσινος και υγιής, όταν τα πουλιά τραγουδούν, όλοι ωφελούνται. Αλλά μπορείτε να προσφέρετε τέτοια αξία μόνο σε βιώσιμη βάση όταν παραμείνετε ζωντανοί και δυνατοί. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας αυτό που χρειάζεστε. Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, κόρη, γιος, πατέρας, σύντροφος, μητέρα, Διευθύνων Σύμβουλος, όποιος, οτιδήποτε και αν δηλώνεις ότι είσαι, αν δεν εργάζεσαι για τη δική σου συναισθηματική υγεία, αν συνεχίσεις να αγνοείς ό,τι έχει σημασία για εσένα απλώς για να συμβαδίσεις με τις προσδοκίες των άλλων, τότε απλά κάποια μέρα θα χαθείς και μαζί με σένα θα καταρρεύσουν και οι γύρω σου.

Εάν είμαστε ευτυχισμένοι μέσα μας, ικανοποιημένοι, κάπως ολοκληρωμένοι και φροντισμένοι, θα είμαστε σε θέση να φροντίζουμε τους άλλους πολύ καλύτερα. Μην είσαι τόσο απασχολημένος ώστε να ξεχάσεις τον εαυτό σου.

Το να ακολουθείς τις αρετές, το να είσαι υπεύθυνος είναι υπέροχο, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Ποια είναι; Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε εμένα ή κανέναν άλλο. Πληροφορίες εντός. Η εσωτερική σου φωνή θα σου δώσει την πιο ακριβή απάντηση.

Κάποιος που έχει έφεση στα οικονομικά θα σας πει να μοιράσετε τα κέρδη σας μεταξύ αποταμιεύσεων και δαπανών, μεταξύ εξόδων, επενδύσεων και δανεισμού. Η οικονομική σας επιτυχία εξαρτάται από αυτή την ισορροπία. Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο σας, και για τη δική σας ζωή. Κάποιο μέρος το δίνεις σε άλλους και κάποιο το κρατάς για τον εαυτό σου, κάποιο το ξοδεύεις ενώ κάποιο το επενδύεις.

Εάν δεν ασχοληθείς με αυτό που σου δίνει χαρά, σου δίνει ευτυχία, η εσωτερική σου γαλήνη και ευδαιμονία θα εξατμιστούν. Θα συνεχίσεις να νιώθεις ότι κάτι λείπει χωρίς να ξέρεις τι, θα νιώθεις πιο θυμωμένος με τους άλλους, με τον εαυτό σου, με τον κόσμο, θα χάνεις την υπομονή σου πιο γρήγορα, θα αναρωτιέσαι γιατί δεν είσαι τόσο υπομονετικός όσο πριν. Εάν βιώνεις αυτά τα πράγματα, μπορώ να σου πω με μεγάλη πεποίθηση πως δεν φροντίζεις τον εαυτό σου. Πίσω από το χαμόγελό σου κρύβεις το προνόμιο της ελευθερίας. Μπορείς να κοροϊδέψεις τους άλλους αλλά δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου γιατί εσύ γνωρίζεις τη δική σου πραγματικότητα.

Tip of the Day: Αφιέρωσε λίγο χρόνο στην ενδοσκόπηση. Γράψε τι θα ήθελες να κάνεις, τι σου δίνει χαρά, τι σε κάνει να νιώθεις ολοκληρωμένος, τι δίνει νόημα στη ζωή σου. Και άρχισε να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου. Θα εκπλαγείς μόλις σε ανακαλύψεις, μόλις σου δώσεις την ευκαιρία να σε γνωρίσεις… είσαι φοβερός, είσαι μοναδικός, είσαι εσύ!

Καλό Καλοκαίρι SayYessers, με το καλό να ανταμώσουμε ξανά!

Σας φιλώ!