Happy Birthday or not?

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Ημέρα γενεθλίων σήμερα που σημαίνει ημέρα ανασκόπησης της χρονιάς αλλά και νέοι στόχοι. Από μικρή όποτε με ρωτούσαν την ηλικία μου την έλεγα με μεγάλη ευκολία και μη σου πω ότι τώρα που ανοίγω (και όχι κλείνω όπως έχουμε ξαναπεί) τα 41 μου είμαι ακόμα πιο συμφιλιωμένη με μένα και γνωρίζω καλά πως μόνο τυχερή και ευγνώμων πρέπει να νιώθω αφού κέρδισα άλλο ένα χρόνο δίπλα στους αγαπημένους μου. Τυχερή και ευγνώμων που κέρδισα άλλο ένα χρόνο ώστε να κάνω όλες μου τις επιθυμίες πραγματικότητα ή τουλάχιστον μου δόθηκε ο χρόνος να το προσπαθήσω.

Όμως δεν αντιμετωπίζουμε αυτή την τόσο σημαντική μέρα όλοι το ίδιο γι’ αυτό και τη σημερινή μου μέρα θέλω να την αφιερώσω σε όλους αυτούς που δε νιώθουν καλά μεγαλώνοντας, καθώς η κατάθλιψη γενεθλίων κυριολεκτικά κάνει πάρτι στις μέρες μας και αναφέρομαι στο αίσθημα θλίψης, απάθειας ή αδιαφορίας για τον εορτασμό ή τη σκέψη των γενεθλίων μας.

Εκτός από θλίψη, η κατάθλιψη γενεθλίων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια αίσθηση χαμηλής ενέργειας ή εστίαση στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων μπορεί ή δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκύψουν τις ημέρες που προηγούνται των γενεθλίων ενός ατόμου, την πραγματική ημέρα, καθώς και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά.

Η κατάθλιψη γενεθλίων σχετίζεται με μια κατάσταση ψυχικής υγείας ή είναι περιστασιακή; «Το διαγνωστικό μας εγχειρίδιο (DSM-5) δεν αναγνωρίζει την κατάθλιψη γενεθλίων ως διαταραχή ψυχικής υγείας» λέει ο Δρ. Ernesto Lira de la Rosa, PhD, κλινικός ψυχολόγος και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας μέσων ενημέρωσης στο Ίδρυμα Έρευνας Hope for Depression.

Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα δεν βιώνουν πραγματική κατάθλιψη ή θλίψη κατά τη διάρκεια γενεθλίων.

Για κάποιους, θα μπορούσε να συνδέεται με προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες με γενέθλια. Άλλοι μπορεί να αναλογιστούν τη ζωή τους και μπορεί να μην αισθάνονται ότι είναι εκεί που θα ήθελαν να είναι στη συγκεκριμένη ηλικία. Για άλλους, τα γενέθλια μπορεί να έρθουν σε περιόδους που περνούν κάτι δύσκολο. Αν κάποιος έχει βιώσει κάποιο τραύμα στη ζωή του, μπορεί να βιώσει τα γενέθλιά του ως έναυσμα, ανάλογα με το πλαίσιο και τη διάρκεια του πότε βίωσε το τραύμα.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη γενεθλίων όπως η ανησυχία, ο φόβος για τα γεράματα, οικογενειακά δράματα του παρελθόντος συνδεδεμένα με γενέθλιες ημέρες.

Προφανώς ακολουθεί Sparkling Room και θα κλείσω λέγοντάς σου πως αν και τα γενέθλια συνδέονται συνήθως με χαρούμενα συναισθήματα και θετικές εμπειρίες, αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους.

Εάν αντιμετωπίζεις κατάθλιψη γενεθλίων, μην ντρέπεσαι και μην κρύβεσαι. Είναι πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό οι άνθρωποι να νιώθουν θλίψη γύρω από τα γενέθλιά τους. Ωστόσο, εάν η κατάθλιψη των γενεθλίων σου σε οδηγεί σε ακραία συναισθήματα θλίψης, άγχους ή απομόνωσης, καλό θα ήταν να μην αμελήσεις τα σημάδια και να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για βοήθεια. Αν νιώθεις έτσι, ας είναι αυτό το δώρο γενεθλίων σου προς τον εαυτό σου! Να σε αγαπάς, να σε προσέχεις και χρόνια μας πολλά!