Έχετε ακούσει για τη “νόσο του φιλιού”;

Οροθετικοί στον ιό Epstain Barr (EBV) που προκαλεί τη «νόσο του φιλιού» (λοιμώδη μονοπυρήνωση) είναι κατά προσέγγιση το 90-95% των ενηλίκων παγκοσμίως!

Σύμφωνα με Φινλανδική επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Virology, ο ιός παραμένει στη ρινοφαρυγγική περιοχή μετά την αρχική μόλυνση και μπορεί να αναπτύξει αρκετές ασθένειες.

Ο διακεκριμένος Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της Ω.Ρ.Λ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» επισημαίνει ότι «Τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο συγκεκριμένος ιός εντοπίστηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τόσο στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) (74%), όσο και στις αμυγδαλές (71%)».

Όσον αφορά στη διάγνωση του ιού, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γίνεται μόνο με τεστ (τεστ μονοπυρήνωσης) και αντισώματα έναντι του ιού.

Αναφορικά με την πρόληψη για τον ιό, ο κ. Αρτόπουλος δήλωσε στο Say Yes to the Press ότι «Ισχύουν οι γενικές οδηγίες σχετικά με τον COVID-19 και όλους τους αναπνευστικούς ιούς! Δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές αν πάσχετε από λοιμώδη μονοπυρήνωση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό Epstein-Barr».

Θεραπεία
· Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα λόγω κινδύνου ρήξης του σπλήνα για τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων.
· Υγρά (IV χορήγηση εάν είναι απαραίτητο).
· Αναλγητικά/αντιπυρετικά (π.χ. ακεταμινοφαίνη), λιδοκαΐνη επί φαρυγγαλγίας.
· Τα στεροειδή δεν αποτελούν πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Η μη έγκαιρη και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, όπως και η ανοσοκαταστολή έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.
«Θα πρέπει να τονιστεί ότι η λοίμωξη από τον ιό Epstain Barr δεν αποτελεί ένδειξη αμυγδαλεκτομής ή αδενοτομής» τονίζει ο κύριος Αρτόπουλος και καταλήγει «Οι απόλυτες ενδείξεις είναι η απόφραξη της αναπνευστικής οδού που έχει σαν συμπτώματα το ροχαλητό και την υπνική άπνοια και οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες (7 το χρόνο ή 5 το χρόνο για δυο συναπτά έτη). Τέλος ο τρόπος μετάδοσής του ιού είναι μέσω των σωματικών εκκρίσεων, ιδιαιτέρως του σάλιου γι’ αυτό και η λοιμώδης μονοπυρήνωση αποκαλείται και «νόσος του φιλιού».