Βελτίωσε τον τρόπο που διαβάζεις…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Οι ειδικοί λένε πως η ανάγνωση του βιβλίου από μόνη της δεν αρκεί. Στόχος μας είναι να θυμόμαστε και να χρησιμοποιούμε τις αποκτηθείσες πληροφορίες για το μέλλον και όχι απλά να τις απομνημονεύουμε. Έψαξα και βρήκα συμβουλές για να απομνημονεύουμε καλύτερα ό,τι διαβάζουμε και μας ενδιαφέρει:

Συμβουλή # 1: Κάντε Highlights

Η πιο εύκολη συμβουλή, καθώς με αυτό τον τρόπο, όταν επιστρέφεις σε ένα βιβλίο, αντί να το ξαναδιαβάσεις ολόκληρο, μπορείς απλά να δεις τα σημαντικότερα σημεία που σ’ ενδιαφέρουν, από διαφορετικά αποσπάσματα.

Συμβουλή #2: Συνοψίστε και συζητήστε

Το πιο σημαντικό θεμέλιο. Η έκφραση με δικά σας λόγια, γραπτά και προφορικά, όσων μάθατε ή βρήκατε ενδιαφέροντα από ένα βιβλίο θα αυξήσει σημαντικά τη διαδικασία της απομνημόνευσης. Αυτό συμβαίνει επειδή συσχετίζετε τις πληροφορίες που λέτε με τη δική σας άποψη ή απόψεις που βρίσκετε παρόμοιες με τον συγγραφέα.

Τώρα, εσύ είσαι αυτός που κατέχει τη γνώση.

Συμβουλή #3: Εντυπωσιάστε τον εαυτό σας

Η τακτική που έκανα στο σχολείο. Πες ψέματα στον εαυτό σου ότι βρίσκεις τις πληροφορίες που έχεις μπροστά σου εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Ακούγεται αστείο, αλλά λειτουργεί εκπληκτικά.

Συχνά φτάνουμε σε ένα σημείο του βιβλίου που δεν το βρίσκουμε ιδιαίτερα ελκυστικό. Όταν έρχονται τέτοιες στιγμές, πείτε ψέματα στον εαυτό σας και συμπεριφερθείτε σαν να είναι όντως συναρπαστικό. Τόσο το ενδιαφέρον όσο και η εγρήγορσή σας θα πυροδοτήσουν κάτι που θα σας οδηγήσει στο να θυμάστε τι διαβάσατε εκείνη την ημέρα. (νευροεπιστήμη my love!)

Συμβουλή #4: Συσχετίστε τις πληροφορίες

Συνδέστε το κείμενο με κάτι που ήδη γνωρίζετε.

Εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδέα ή αρχή που θέλετε να θυμάστε, σκεφτείτε μια εποχή που ήσασταν μέρος ενός συγκεκριμένου παραδείγματος που αφορούσε αυτή την αρχή. Θα κατανοήσετε καλύτερα το μάθημα γιατί το έχετε ήδη βιώσει ή το έχετε δει στο παρελθόν, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Σπάνια θα θυμάστε την άποψη του συγγραφέα, αλλά θα θυμάστε πάντα τη δική σας, εμπειρικά. Είστε ο κύριος χαρακτήρας σε αυτό που διαβάζεις.

Συμβουλή #5: Εστιάστε στη διασκέδαση

Διαβάστε ό,τι σας αρέσει.

Ναι, έχω αναφέρει ότι μπορείτε να απολαύσετε και να θυμάστε τι να διαβάσετε λέγοντας ψέματα στον εαυτό σας, ωστόσο, όχι ολόκληρο το βιβλίο. Μερικές φορές τα βιβλία είναι πραγματικά κακά ή ίσως σας φαίνεται βαρετό επειδή οι πληροφορίες είναι επαναλαμβανόμενες ή δεν σας ενδιαφέρουν.

Tip of the Day: Το διάβασμα είναι όπως η τροφή. Το πνεύμα που δεν διαβάζει “χάνει βάρος”, όπως ένα σώμα που δεν τρώει. Βίκτωρ Ουγκώ.