Οικονομική ευημερία. Μπορούμε να την κατακτήσουμε;

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα χθεσινά μηνύματα και χαίρομαι πολύ για όλη αυτή την επικοινωνία που έχουμε! Και αφού χθες σε πήγα στα προσωπικά σήμερα θα σε πάω στο strictly business καθώς ναι μεν τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία, αλλά σε απελευθερώνουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το εισόδημά μας ή έστω να αρχίσουμε να ζούμε λίιιιιιγο πιο άνετα; Έψαξα, βρήκα και σου λέω:

  1. Ο Covid εκτός από πολλά κουσούρια μας άφησε και κάτι καλό, την απομακρυσμένη εργασία. Τα θετικά πολλά, με σημαντικότερα την έλλειψη μετακίνησης αλλά και τον τρόπο που μπορούμε να επωφεληθούμε από τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι κάνοντας το ωράριό μας. Η μετακίνηση δε θέλει ιδιαίτερη επεξήγηση αφού κερδίζουμε χρόνο και χρήματα αποφεύγοντάς την. Στο ωράριό μας όμως και αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε διεκπεραιώσει ό,τι πρέπει για την αρχική μας εργασία, τότε μπορούμε να ασχοληθούμε και με κάτι άλλο που μας αρέσει, παραπλεύρως.
  2. Ξεκινήστε μια part time εργασία. Δεν μπορώ να σου πω τι ακριβώς, αλλά σε τι είσαι καλός; Για ποιο πράγμα θα σε πλήρωνε κάποιος, που να σου αρέσει και θα ήθελες να το κάνεις τη βασική σου ενασχόληση; Εστίασε σε αυτό και διοχέτευσε την ενέργειά σου αλλά και μέρος των κερδών σου από τη βασική σου δουλειά, σαν επένδυση στη νέα σου ασχολία -επιχείρηση.
  3. Να ξέρεις ότι η επιτυχία δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να αναπτύσσεσαι συνεχώς και με με συνέπεια στο χόμπι που θέλεις να σου αποφέρει χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσεις την κοινωνική σου παρουσία και να δημιουργήσεις ένα κοινό (το κοινό σου), που θα σε στηρίξει.
  4. Προϋπολογισμός στα πάντα, δείτε τα χρήματα ως εργαλείο που θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, όχι ως κάτι που πρέπει να ξοδέψετε. Δημιουργήστε έναν ημερήσιο προϋπολογισμό και μείνετε σε αυτόν μέρα με τη μέρα. Ό,τι εξοικονομείτε θα πρέπει να το επενδύετε ξανά στη νέα σας ασχολία μέχρι να σταθεροποιηθούν τα κέρδη σας.
  5. Πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει να βάλετε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στον λογαριασμό σας πριν πληρώσετε οτιδήποτε άλλο, όπως λογαριασμούς και έξοδα διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο εγγυάστε ότι βάζετε πάντα χρήματα στην άκρη για να επενδύσετε στον εαυτό σας αντί να χρησιμοποιείτε ό,τι έχει απομείνει.
  6. Σταματήστε να προσπαθείτε να συμπεριφέρεστε σαν πλούσιοι. Δεν είστε, τουλάχιστον όχι ακόμα. Ο Mark Zuckerberg φοράει κυριολεκτικά το ίδιο βαρετό t-shirt και τζιν κάθε μέρα.
  7. Βρείτε πολλαπλές ροές εισοδήματος. Το 9-5 σας μπορεί να είναι ένα, το “χόμπι” σας μπορεί να είναι άλλο, όμως το ιδανικό σύμφωνα με τους γκουρού των οικονομικών είναι 7 πηγές εισοδήματος. Το οποίο είναι δύσκολο, αλλά ξεκινήστε σιγά σιγά και αν μπορείτε αυξήστε το.
  8. Ξεκινήστε να επενδύετε τώρα. Όταν η αγορά πέφτει, οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσετε καθόλου σε μετοχές. Αλλά ιστορικά δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για επένδυση. Ξεκίνα από μικρές υποσχόμενες εταιρείες με χαμηλή αγορά μετοχής και σιγά σιγά αν το θέλεις και σου πάει εξαπλώνεσαι -μόλις σου βρήκα και τρίτη ροή εσόδων.
  9. Πώς ζούσαν οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην ιστορία; Διέθεταν τα χρήματά τους με σύνεση και κυριαρχούσαν σε έναν λιτό τρόπο ζωής. Δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητος αν κατανοείς τι σημαίνει. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ακριβά πράγματα για να είναι ευτυχισμένη η ζωή μας – αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Είναι πραγματικά πολύ ικανοποιητικό να χρειάζεσαι λιγότερα για να είσαι ευτυχισμένος.
  10. “Καθαρίζουμε” όλα τα χρέη μας. Το αίσθημα ανακούφισης μετά την εξόφληση των οφειλών μας είναι καθολικό. Δεν εξοικονομούμε τίποτα αν έχουμε ακόμα 100 χιλιάδες χρέη που κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι μας. Δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά πρώτα, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο χρειάζεται ώστε να εξοφληθούν και ξεκινάμε “καθαροί” το ταξίδι μας προς την οικονομική μας ευημερία.

Tip of the Day: Η οικονομική ευημερία δεν έρχεται με το να αποφεύγουμε τα προβλήματα αλλά με το να τα λύνουμε.