Τι συμβολίζει η Cappella Sistina;

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!! Παρασκευούλα σήμερα και θα ήθελα να μοιραστούμε κάτι πολύ ενδιαφέρον που διάβασα:

Την Cappella Sistina, με το διάσημο έργο τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου, που κοσμεί την οροφή του Παρεκκλησίου στο Βατικανό φαντάζομαι την ξέρετε. Έχετε παρατηρήσει όμως πως τα δάχτυλα του Θεού και του Αδάμ δεν αγγίζουν το ένα το άλλο;

 

Υπάρχουν δύο σχετικές υποθέσεις για τη σύλληψη της ιδέας αλλά και τον τελικό συμβολισμό του συγκεκριμένου έργου:

Η πρώτη είναι πως ο Θεός είναι πάντα παρών, αλλά η απόφαση να έρθετε σε επαφή μαζί του ανήκει στον άνθρωπο. Το δάχτυλο του Θεού είναι πλήρως τεντωμένο αλλά το δάχτυλο του Αδάμ είναι λυγισμένο στην τελευταία φάλαγγα.

Αν ο άνθρωπος θέλει να αγγίξει τον Θεό, πρέπει να απλώσει το δάχτυλό του, αλλά αν δεν απλώσει το δάχτυλό του, μπορεί να ζήσει όλη τη ζωή του χωρίς να τον αναζητήσει.
“Η τελευταία φάλαγγα του δακτύλου του Αδάμ αντιπροσωπεύει την ελεύθερη βούληση της συνείδησης”.

Η δεύτερη θεωρία είναι πως απεικονίζει την αρχή του κόσμου, η Δημιουργία του Αδάμ, η οποία συμπληρώνεται από την Δημιουργία της Εύας, το Προπατορικό Αμάρτημα και την Έξωση. Στην σκηνή παρουσιάζεται ο πρωτόπλαστος Αδάμ και ο Θεός να προσπαθούν να αγγίξουν τα δάχτυλά τους. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, οι άγγελοι και το κόκκινο ύφασμα που περιβάλλουν τον Θεό, σχηματίζουν έναν εγκέφαλο, με τον οποίο ο καλλιτέχνης συμβόλισε την απόδοση και της ευφυΐας από τον Θεό στον άνθρωπο και όχι μόνο του σώματος. Μάλιστα, έχοντας σπουδάσει ανατομία, ο Μιχαήλ Άγγελος απεικόνισε τον εγκέφαλο τόσο ρεαλιστικά χρησιμοποιώντας τις ανθρώπινες μορφές, που μπορούμε να διακρίνουμε ακόμα και τον νωτιαίο μυελό, στο πόδι του τελευταίου αγγέλου.

Η Δημιουργία του Αδάμ. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η Δημιουργία του Αδάμ. Photo Credits: Wikimedia Commons

Εσύ τι νομίζεις; Ποια θεωρία είναι πιο κοντά σε αυτά που πιστεύεις; Αν σκέφτεσαι ή γνωρίζεις και άλλη εξήγηση στείλε μου μήνυμα!!!