Do you speak English?

Good morning my dear SayYessers!!!

Η αλήθεια είναι πως το να μιλάς άπταιστα αγγλικά ίσως σου φαίνεται κάτι άπιαστο μέχρι σήμερα, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Δεν γεννηθήκαμε όλοι στο Λονδίνο και προφανώς δεν φρεσκάρουμε τα αγγλικά μας τόσο συχνά όσο πρέπει, για να διατηρήσουμε την προφορά και την ευχέρεια λόγου μας, όμως έψαξα και βρήκα τρόπους να τα εξασκήσουμε μόνοι μας, χωρίς να ξοδέψουμε μία περιουσία σε δασκάλους και online μαθήματα.

Για να ξεκινήσουμε όμως, καλό θα ήταν αρχικά να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις στα αγγλικά.

Πιθανότατα έχετε ακούσει αυτή τη συμβουλή από αρκετούς ανθρώπους με επιρροή. «Ένας αναγνώστης ζει χίλιες ζωές πριν πεθάνει… Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει ποτέ ζει μόνο μία φορά», είπε ο George RR Martin.

Σε όλους μας αρέσει να ακούμε τραγούδια και να βλέπουμε ταινίες. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτή την απόλαυση ως εργαλείο για τη βελτίωση των δεξιοτήτων μας; Απλώς παίρνουμε το τηλέφωνο, μπαίνουμε στο YouTube, επιλέγουμε το αγαπημένο μας τραγούδι με στίχους (lyrics song) και προσπαθούμε να τραγουδήσουμε διαβάζοντάς τους.

Ας πάμε τώρα στην άρθρωση. Ενώ παρακολουθούμε ταινίες, παράλληλα εξασκούμαστε. Δηλαδή, ενεργοποιούμε τους αγγλικούς υπότιτλους και μιμούμαστε την άρθρωση των ηθοποιών παρακολουθώντας την ταινία.

Οι ειδικοί λένε πως αν εξασκήσεις την ομιλία σου μπροστά από τον καθρέφτη για δύο εβδομάδες θα δεις θεαματικά αποτελέσματα! Θα αναπτύξεις γρήγορα την ευχέρεια και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να αφομοιώσεις τη γλώσσα, το συντομότερο δυνατόν.

Η αυτοομιλία δεν περιορίζεται μόνο στον καθρέφτη. Για να έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα θα πρέπει να μιλάμε στον εαυτό σας όπως κάνουμε συνήθως, αλλά στα αγγλικά.

Συνεργάτης λογοδοσίας είναι αυτός που μας βοηθά να είμαστε υπεύθυνοι και να κατακτήσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει χωρίς να παρεκκλίνουμε. Θα έλεγε κανείς πως ο συνεργάτης λογοδοσίας, είναι η φωνή της λογικής μας.

Όλοι έχουμε κάποιον που μπορεί να είναι ο υπεύθυνος συνεργάτης μας. Αν δεν έχουμε κάποιον ας ξεκινήσουμε να ψάχνουμε. Πώς; Κάνε νέους φίλους, γνώρισε νέους ανθρώπους και σύντομα θα αποκτήσεις τον συνεργάτη λογοδοσίας σου. (Θα σου φανεί χρήσιμος και στο μέλλον!!!).

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ορίσεις μια ώρα ώστε εσύ και ο συνεργάτης σου να μιλήσετε για το «πώς πήγε η μέρα σας» ή ό,τι άλλο θέλετε εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, ακόμα κι αν είναι σπαστά αγγλικά.

Όσο περισσότερο το κάνεις αυτό, τόσο καλύτερη ευχέρεια θα αποκτήσεις στον προφορικό λόγο.

Το θεμέλιο κάθε γλώσσας είναι το λεξιλόγιό της. Εάν θέλεις να βελτιώσεις τις γλωσσικές σου δεξιότητες, πρέπει πρώτα να μάθεις το λεξιλόγιο αυτής της γλώσσας.

Για να βελτιώσεις το λεξιλόγιό σου πρέπει να κάνεις τα παραπάνω, όπως να διαβάζεις βιβλία ή να βλέπεις ξενόγλωσσες ταινίες.

Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσεις στην καθημερινότητά σου τους όρους που έμαθες και έτσι σιγά σιγά νέες λέξεις θα αποτυπωθούν στο υποσυνείδητό σου.

Tip of the Day: Αν έχεις φτάσει ως εδώ, σημαίνει ότι σκέφτεσαι σοβαρά να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στα αγγλικά. Πολλοί από μας στο τέλος θα τα παρατήσουν και δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν με αυτές τις στρατηγικές και “κόλπα”, είτε λόγω των πολυάσχολων προγραμμάτων τους ή απλώς επειδή θα τεμπελιάσουν.

Θα συνιστούσα να τροποποιήσεις τα παραπάνω ώστε να ταιριάζουν στις απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμά σου.

Τώρα, μείνε σε αυτές τις τακτικές για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, και στείλε μου μήνυμα για την πρόοδό σου. Στα αγγλικά να μου γράψεις προφανώς, ναι; Yes!