5 σημάδια ότι κάποιος σε ζηλεύει

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Η ζήλια είναι ένα δυνατό συναίσθημα. Αργά ή γρήγορα ο ζηλιάρης απλώς θα αποκαλυφθεί όμως κάποιοι είναι εξπέρ και καλύπτουν τα ίχνη τους και δεν τους αντιλαμβάνεσαι.

Κάποιοι θα μπορούσαν ακόμη και να γίνουν φίλοι μας επειδή τα ίδια πράγματα που τους αρέσουν σε μας είναι τα ίδια πράγματα που πιστεύουν ότι τους αξίζουν. Αυτός είναι ο λόγος που, σύμφωνα με μελέτες, ο φθόνος μπορεί μερικές φορές να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Εάν έχεις γίνει στόχος ενός ζηλιάρη φίλου ή συναδέλφου, θα ξέρεις ότι οι παθητικές-επιθετικές και χειριστικές συμπεριφορές μπορεί να σε επηρεάσουν ψυχικά.

Δηλητηριώδη σχόλια

“Ένα σημαντικό σημάδι επίθεσης φθόνου συχνά προηγείται από μικρά δαγκώματα – άσκοπα σχόλια που έχουν σχεδιαστεί με τεχνογνωσία για να μπουν κάτω από το δέρμα σας.” – Robert Greene, The Laws of Human Nature

Για παράδειγμα, μόλις βρήκες μια δουλειά για την οποία είσαι πραγματικά χαρούμενος. Αντί να σε συγχαρούν και απλώς να σε αφήσουν να ζήσεις τη στιγμή, βιάζονται να εξηγήσουν γρήγορα όλα τα μειονεκτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν με τη δουλειά που επέλεξες και ο μόνος λόγος είναι γιατί ελπίζουν να σβήσουν αυτό το μεγάλο χαμόγελο από το πρόσωπό σας.
Σε ανταγωνίζονται πάντα

“Συχνά φαίνεται να περιμένουν με ανυπομονησία τα ταπεινωτικά ολισθήματα του στόχου τους, ειδικά τα δημόσια, και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να τα διορθώσουν και να τα καταδικάσουν.” – Dr Araya Baker

Όταν οι άνθρωποι ζηλεύουν, έχουν περισσότερα κίνητρα να σε ανταγωνιστούν.

Η ζήλια προέρχεται από το αίσθημα της κατωτερότητας. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που σε ζηλεύουν θα τείνουν να σε ανταγωνίζονται για να αποδείξουν σε σένα – και στον εαυτό τους – ότι είναι καλύτεροί σου.

Αλλά η σκληρή αλήθεια που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι το γεγονός και μόνο ότι ανταγωνίζονται σημαίνει ότι ένα μέρος τους γνωρίζει ότι είσαι καλύτερος.

Ο ανταγωνισμός που τροφοδοτείται από τη ζήλια είναι πολύ πιο διαδεδομένος σε ένα περιβάλλον όπου βρίσκεσαι συχνά σε κοντινή απόσταση με τον ζηλιάρη, όπως ένας αδερφός, ένας φίλος ή ένας συνάδελφος στη δουλειά.

Υπονομεύουν τα επιτεύγματά σου

Οι άνθρωποι που σε ζηλεύουν συχνά θέλουν να σε καταπατήσουν. Και αυτό συμβαίνει επειδή βλέπουν σε σένα αυτό που τους απειλεί.

Για παράδειγμα, είσαι ο μόνος στην οικογένειά σου που έχει πάθος για την τέχνη ή τη μουσική. Είσαι εργατικός και το ταλέντο σου αναγνωρίζεται συνεχώς. Αλλά για κάποιο λόγο, ένας συγκεκριμένος συγγενής δεν μπορεί απλώς να παραδεχτεί πόσο ιδιαίτερος είσαι.

Αντιθέτως, ο συγκεκριμένος θα αναφέρεται πάντα στο γεγονός ότι χάνεις το χρόνο σου με ένα όνειρο. Και θα το κάνει με πολύ εχθρικό τρόπο, σχεδόν σαν να τον εκνευρίζει το ταλέντο σου.

Είναι πρόθυμοι να προσκολληθούν πάνω σου

“Οι άνθρωποι που αρχικά νιώθουν φθόνο έχουν συχνά κίνητρα να γίνουν φίλοι μας… Αλλά όσο πλησιάζουν, το πρόβλημα χειροτερεύει καθώς διεγείρονται αισθήματα κατωτερότητας αφού πλέον γίνονται μάρτυρες στην καθημερινότητα σας” – Robert Greene

Όπως δείχνουν οι μελέτες , τα ίδια χαρακτηριστικά που κάνουν τους ανθρώπους να σε ζηλεύουν θα μπορούσαν επίσης να τους παρακινήσουν να θέλουν να γίνουν φίλοι μαζί σου εξαρχής.

Το πιο επικίνδυνο πράγμα με τη ζήλια είναι ότι το άτομο που τη νιώθει δεν το αντιλαμβάνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν ζηλεύεις κάποιον, πιθανότατα άλλοι άνθρωποι θα το αντιληφθούν πριν από σένα.

Σε κουτσομπολεύουν

“Το κουτσομπολιό είναι ένα συχνό κάλυμμα για τον φθόνο, αφού είναι ο τρόπος να εξαπλώνονται κακόβουλες φήμες και ιστορίες”, έγραψε ο Robert Greene, στους Νόμους της ανθρώπινης φύσης.

Αυτός είναι ο φίλος που φαίνεται να χαίρεται για σένα όταν είσαι παρών, αλλά θα υπονομεύσει όλα τα επιτεύγματά σου ερήμην, ώστε να νιώσει καλύτερα.

Το κουτσομπολιό είναι ένας τρόπος για τους ζηλιάρηδες να εγκαταλείψουν λίγη από την πίεση των “εμφιαλωμένων” συναισθημάτων τους. Όταν δεν είσαι εκεί, μπορούν ελεύθερα να εξηγήσουν πως δεν είσαι και τόσο ξεχωριστός. Για παράδειγμα, μπορεί να πουν σε άτομα που σε θαυμάζουν για τις αδυναμίες σου. Ότι για παράδειγμα, είσαι απλώς άλλος ένας μέσος άνθρωπος που είναι απλά τυχερός, ο καθένας θα μπορούσε να είναι σαν εσένα κτλ.

Αυτός είναι επίσης εν μέρει ο λόγος που οι άνθρωποι αγαπούν τα σκάνδαλα διασημοτήτων. Ο θαυμασμός μας για αυτούς συχνά υπάρχει μαζί με τον φθόνο, που συχνά κάνει τις αρνητικές ειδήσεις των διασημοτήτων να γίνονται γρήγορα viral.

Tip of the Day: Το χειρότερο μέρος της επιτυχίας είναι να προσπαθείς να βρεις κάποιον που να είναι πραγματικά χαρούμενος για σένα. Εσύ τι λες;