Ο κανόνας «Μακριά από μ@λ@κες»

Καλημέρα SayYesser!!!

Ο αείμνηστος θρύλος του φαγητού και των ταξιδιών Anthony Bourdain και οι συνεργάτες του κάποτε βρέθηκαν στο Λος Άντζελες για να συναντηθούν με ένα στέλεχος του Χόλιγουντ και ίσως να κατέληγαν στην υπογραφή συμφωνίας για μια τηλεοπτική εκπομπή.

Στα χαρτιά, ο Άντονι και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να βρουν το λάκκο μες στη φάβα που λέμε ελληνιστί. Όχι μόνο ο άνθρωπος με τον οποίο είχαν να κάνουν είχε τη φήμη ότι ήταν πολύ καλός στη δουλειά του, αλλά οι αριθμοί ήταν τρελοί, και σύμφωνα με τον Bourdain, αν αποδέχονταν τη συμφωνία θα γινόταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του υπερβολικά πλούσιοι.

Αλλά κάτι μέσα του δεν πήγαινε καλά.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ στεκόταν γύρω από το πάρκινγκ και μιλούσαν για τη συμφωνία, ο Bourdain κοίταξε καθένα από τα άτομα της ομάδας του και τους έκανε μια πολύ απλή αλλά ενδεικτική ερώτηση: «Αν το τηλέφωνο χτυπήσει στις 11 μ.μ., θέλετε να είναι αυτός ο μ@λ… στην άλλη άκρη;»

Χωρίς δισταγμό, όλοι απάντησαν: «Δεν υπάρχει περίπτωση!» – και παρά τα πολλά χρήματα που θα κέρδιζαν, πήραν την απόφαση να φύγουν.

Μην αγνοείς τη φωνή μέσα σου

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουμε κάτι πολύτιμο μόνοι μας. Ευκαιρίες υπάρχουν παντού γύρω μας και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν να συμμετάσχουμε σε διάφορα projects.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθείς εάν είσαι όντως ενθουσιασμένος με την πραγματική δουλειά που θα χρειαστεί να κάνεις γιατί η τελικά η ενέργεια είναι το παν και αν δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις, θα είναι κόλαση να τελειώσεις.

Αλλά εξίσου ή αναμφισβήτητα μεγαλύτερης σημασίας είναι ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να ξεκαθαρίσεις τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σου συναισθήματα για τους ανθρώπους που έχεις μπροστά σου.

Είναι μια τόσο απλή ερώτηση

«Αν το τηλέφωνό σας χτυπούσε στις 11 το βράδυ, θα θέλατε να είναι αυτό το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής;»

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να συνεργαστείς με κάποιον ή ακόμα και να αφιερώσεις χρόνο για κάτι νέο στη ζωή σου, φαντάσου το εξής: αν σε καλούσαν αργά το βράδυ και έπρεπε να απαντήσεις ποια θα ήταν η πρώτη σου σκέψη;

Αν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώθεις ταραχή όταν κάνεις αυτό το “τεστ”, νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε πως είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι για να τρέξεις μακριά.

Ίσως έχεις ακούσει κάποια φήμη για κάτι που έκαναν στο παρελθόν ή ίσως είναι απλώς μια ενστικτώδης αίσθηση ότι ο τρόπος λειτουργίας τους είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό σου και αυτό είναι κάτι που δεν σου ταιριάζει.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση όταν πρόκειται για τις ιδιότητες, τα λόγια ή τις πράξεις των ανθρώπων που μας αποτρέπουν από το να συμφωνήσουμε ή να αποδεχτούμε κάτι, καθώς όλοι έχουμε τις δικές μας αξίες και γούστα. Αλλά όταν πρόκειται για το τι θέλουμε να κάνουμε, το αποτέλεσμα της μη εξέτασης του ποιον έχουμε απέναντί μας είναι κάτι πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί, καθώς λίγα πράγματα προκαλούν περισσότερο όλεθρο τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή από τις τεταμένες σχέσεις.

Ο κανόνας «Μακριά από μ@λ@κες» (δεν άφησα και πολλά στην φαντασία ε;)

Όταν πρόκειται για επαγγελματικά αλλά και προσωπικά θέματα, δηλαδή για τη συνολική ποιότητα της ζωής που θέλω να ζω, δεν βάζω τίποτα πιο πάνω από τον περίφημο κανόνα «Μακριά από μ@λ@κες». Ιδανικά θα ήθελα να κρατήσω τους μ@λ@κες στη ζωή μου στο απόλυτο ελάχιστο, αν όχι στο μηδέν. Αδύνατον, το ξέρω! Αν και δεν χρειάζεται να τους απομακρύνουμε απότομα όταν τους εντοπίσουμε, είναι αναγκαίο να τους βγάλουμε σιγά σιγά από τη ζωή μας.

Tip of the Day: Όταν είσαι έτοιμος να αφιερώσεις χρόνο σε κάποιον για οποιονδήποτε λόγο, κάνε την “άσκηση”: τι συναισθήματα θα σου προκαλούσε το άτομο που έχεις απέναντί σου αν έβλεπες να σε καλεί στο κινητό σου;

Εάν το εσωτερικό σου ραντάρ δεν σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις (αμφιβάλλω αλλά οκ ό,τι πεις), τουλάχιστον, θα πρέπει να σου στέλνει μερικά σήματα και σε αυτά τα σήματα αξίζει να αφιερώσεις χρόνο να τα σκεφτείς, να τα αναλύσεις και στο τέλος να αποφασίσεις.

Εξάλλου, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε όταν περάσουν τα χρόνια και έχουμε κάνει τον κύκλο μας, είναι πως ίσως η ζωή μας να ήταν πολύ πιο διασκεδαστική αν επιλέγαμε να μας περιβάλλουν τα άτομα που μας τροφοδοτούν με την καλή τους ενέργεια αντί να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτούς που στο τέλος μας “πάτησαν” κάτω.