Αψηφώντας τα στερεότυπα: Είσαι πραγματικά κάτι διαφορετικό;

Είναι τόσο εύκολο να βάζεις ανθρώπους σε κουτάκια, να τους χωρίζεις σε κατηγορίες, να μιλάς για αυτούς σαν να γνωρίζεις όλη την ιστορία της ζωής τους. Είναι τόσο εύκολο να χτίζεις στερεότυπα.

Υπάρχουν αυτοί που ζουν από τα προνόμια των γονιών τους και υπάρχουν και εκείνοι που αρκούνται σε ό,τι μπορούν να καταφέρουν μόνοι τους. Υπάρχουν αυτοί που μελετούν σκληρά για να είναι πρώτοι στην τάξη αλλά υπάρχουν και οι άλλοι που κάνουν σκονάκια για να μην είναι στον πάτο. Τι σημαίνει να είσαι ή ο ένας ή ο άλλος; Τι σημαίνει να είσαι αγόρι ή κορίτσι; Ένας μελαχρινός άνθρωπος ή ένας ανοιχτόχρωμος; Τι σημαίνει να είσαι ή εσύ ή εγώ;

Ως νήπια μας είπαν ότι τα αγόρια πρέπει να παίζουν με μπάλες ποδοσφαίρου και αυτοκίνητα, ενώ τα κορίτσια με μαλακά παιχνίδια και σετ κουζίνας. Στα αγόρια δεν πρέπει να αρέσει το ροζ γιατί είναι κοριτσίστικο και στα κορίτσια επιβάλλεται το ροζ γιατί είναι κοριτσίστικο.

Και όταν μπήκαμε στην πρώιμη εφηβεία μας, μας είπαν ότι τα κορίτσια πρέπει να συμπεριφέρονται καλά και να είναι καλοντυμένα ενώ τα αγόρια είναι οκ να είναι ατημέλητα και βρώμικα, για να μη μιλήσω για την αντίληψη ότι ανδρισμός = επιθετικότητα. Τα αγόρια αναμενόταν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ενώ για τα κορίτσια το πρέπον θα ήταν να ασχοληθούν με δημιουργικές αναζητήσεις και οικοκυρικά.

Ο κόσμος είναι τόσο μπερδεμένος που λεπτοί σπόροι στερεοτύπων φυτεύτηκαν στο κεφάλι του καθενός μας με βάση όχι τις δικές μας εμπειρίες αλλά των πατεράδων, των μαμάδων και των παππούδων μας. Έγινε τόσο εντατικά και στοχευμένα που ακόμα και σήμερα κάποιοι από μας περνάμε αυτά τα στερεότυπα και στην επόμενη γενιά, τα παιδιά μας.

Μέχρι να ενηλικιωθείς, τα στερεότυπα πολλαπλασιάζονται. Μια γυναίκα που δεν θέλει να κάνει μωρό αλλά να αφιερωθεί στην καριέρα της ντρέπεται, ενώ ένας άντρας που περνάει χρόνο στην κουζίνα και κάνει δουλειές του σπιτιού θεωρείται λιγότερο αρρενωπός.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είμαστε όλοι προκατειλημμένοι, ως ένα σημείο. Είναι συνδεδεμένο στο υποσυνείδητό μας. Όλοι νιώθουμε την ανάγκη να ανήκουμε σε μια συγκεκριμένη φατρία ή ομάδα και από τη φύση μας θέλουμε να νιώθουμε καλά με τον περίγυρό μας, να μην ξεχωρίζουμε, να μην μιλούν για μας, να καταπίνουμε τη γνώμη μας ακόμα και αν διαφωνούμε γιατί τι θα πει ο κόσμος; Όλη αυτή η ιδρυματοποίηση λοιπόν μας βάζει στη διαδικασία εκούσια ή ακούσια να κρίνουμε ανθρώπους από “άλλες ομάδες”. Όταν δημιουργούνται στερεότυπα, άτομα όπως εσείς και εγώ, φοβόμαστε να ζήσουμε τη ζωή όπως τη θέλουμε και αφήνουμε τις κρίσεις των άλλων να μας εμποδίζουν να γινόμαστε αυτό που θέλουμε, να είμαστε εμείς. Άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό.

Tip of the Day: Να θυμάστε ότι όταν σκεφτόμαστε με βάση τα στερεότυπα, σταματάμε να βλέπουμε τους ανθρώπους όπως είναι στην πραγματικότητα.  Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, δεν πρέπει ποτέ να θεωρείς τον εαυτό σου ως κατώτερο ή ανώτερο λόγω του τι λέει κάποιος για σένα. Να είσαι περήφανος για τη δική σου ταυτότητα. Μίλα. Κέρδισε τον σεβασμό. Μην αφήνεις να σου συμπεριφέρονται διαφορετικά από ό,τι θα έκαναν σε οποιοδήποτε άλλο άτομο. Γιατί όλοι είμαστε απλώς άνθρωποι, που μπορεί κάποτε να μην είχαμε επιλογή σε τίποτα από όλα αυτά όταν μας τα “περνούσαν” στο υποσυνείδητο όμως έχουμε επιλογή τώρα, που είμαστε νοήμονες άνθρωποι και αποφασίζουμε το καλύτερο για μας αλλά και για τους γύρω μας.