Γίνε η καλύτερη εκδοχή σου

Καλημέρα SayYesser!!!

Σήμερα θα εστιάσουμε σε 5 κακές συνήθειες τις οποίες πρέπει να κόψουμε επειδή  επηρεάζουν την παραγωγικότητα, την εστίαση και τη δύναμη του εγκεφάλου μας. Επηρεάζουν επίσης τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας, άρα επηρεάζουν την εξέλιξη του ίδιου μας του εαυτού.

1. Διαταραγμένος κύκλος ύπνου

Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα και οι περισσότεροι άνθρωποι το αντιμετωπίζουμε. Εδώ, η ποσότητα του ύπνου δεν είναι το ζητούμενο. Πρέπει να έχουμε υγιή και ποιοτικό ύπνο. Για να έχουμε σωστό κύκλο ύπνου σημαίνει ότι ίσως πρέπει να διορθώσουμε την ώρα του ύπνου ή την ώρα αφύπνισης.

2. Χαμένος χρόνος στις οθόνες

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το να ξοδεύουμε πολύ χρόνο στην τηλεόραση και στα κινητά τηλέφωνα επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο και αυτές οι αλλαγές δεν είναι καλές, ειδικά για τα παιδιά. Αν κάποιος περνάει πολύ χρόνο στην οθόνη, τότε οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής διαταραχής είναι πολύ μεγαλύτερες μετά από κάποιο διάστημα.

3. Νοητικές ασκήσεις

Κανείς δεν έχει χρόνο σήμερα να κάνει λίγη εγκεφαλική/νοητική άσκηση και επειδή οι περισσότεροι από μας δεν κάνουμε ούτε σωματική, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο έσω κροταφικός λοβός του εγκεφάλου μας να αποδυναμώνεται και έτσι η μνήμη να υπολειτουργεί. Ακόμα, το να μην κάνουμε καμία νοητική άσκηση αυξάνει την ηλικία του μυαλού και θα δούμε το Αλτσχάιμερ να μας επισκέπτεται νωρίτερα απ’ ό,τι το περιμέναμε. Λύσε σταυρόλεξα, Sudoku, ζωγράφισε, άκουσε podcast ή αποτύπωσε τις σκέψεις σου σε ένα κομμάτι χαρτί.

4. Multitasking

Για να εξοικονομήσουμε χρόνο προσπαθούμε να κάνουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα και αυτό το πράγμα διαμοιράζει την προσοχή μας. Μελέτη δείχνει ότι το Multitasking μειώνει το IQ μας κατά 15%.

Το multitasking είναι μια πολύ “ευαίσθητη εργασία” γιατί αν το κάνουμε με τον σωστό τρόπο τότε μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο, διαφορετικά απλώς βλάπτουμε τον εγκέφαλό μας.

5. Παρελθόν και μέλλον

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αφήσουμε το παρελθόν εκεί που ανήκει είναι να αγκαλιάσουμε το παρόν. Αντί να ξαναζούμε το παρελθόν και να αναλωνόμαστε στην αρνητικότητα, ας κρατήσουμε τον εαυτό μας ενεργό στο τώρα και ας απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή.

Tip of the Day: Λένε πως κάποτε κάποιος έγραψε γράμμα στον εαυτό του και ανάμεσα στα τόσα που ανέφερε είπε και το παρακάτω: “Θα ήθελα να ξέρεις εαυτέ μου, πως ανάμεσα σε αυτούς που σε πλήγωσαν, πιο πολύ σε πλήγωσα εγώ ο ίδιος και οι επιλογές μου. Θα ήθελα να αλλάξω εαυτέ μου, να σου αξίζω, να γίνω η καλύτερη εκδοχή σου.” Ας γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας και θα αλλάξουν όλα γύρω μας. Μην ξεχνάς πως ο κόσμος αλλάζει γιατί αλλάζουμε εμείς, ο κόσμος αλλάζει γιατί τον αλλάζουμε εμείς!