Να σε κάνω μια αγκαλίτσα;

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!

Όταν γέννησα τα παιδιά μου άκουγα από τον περίγυρο τις φοβερές ατάκες “μην τα έχεις συνέχεια αγκαλιά θα καλομάθουν”, “τα παιδιά είναι χειριστικά, κλαίνε για να τραβήξουν την προσοχή”, “μην το μαθαίνεις στα χέρια, θα σε κάνει ό,τι θέλει μετά” και πολλές άλλες ας τις πούμε …σοφίες. Πάντα μου φαινόταν πολύ απάνθρωπο όταν κλαίει ένα μωρό, ο φροντιστής να μην το σηκώνει και να μην δείχνει τρυφερότητα, ώστε αυτό να σκληραγωγηθεί και να μην του “πάρει τον αέρα”.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που τους έλειψε η αγκαλιά όταν ήταν μικροί ή ακόμα και μεγαλώνοντας. Από ανθρώπους που είτε συνειδητά από τους φροντιστές τους είτε επειδή οι συνθήκες που μεγάλωσαν ήταν δύσκολες, στερήθηκαν το χάδι, το φιλί, την παρηγοριά, την αγκαλιά. Η αγκαλιά είναι φάρμακο! Ίσως το πιο ισχυρό απ΄όλα. Η αγκαλιά δηλώνει τρυφερότητα, νοσταλγία, αγάπη, νοιάξιμο. Πώς μπορεί να είναι κακό κάτι που κρύβει μέσα του όλες τις ευλογίες του κόσμου;

Ένα από τα δεινά της πανδημίας ήταν ότι στερηθήκαμε την προσωπική επαφή, το άγγιγμα. Σε κάποιους από μας, μας έλειψε, πολύ! Όμως λόγω φόβου και ανασφάλειας κάποιοι κλείστηκαν ακόμη περισσότερο στο καβούκι τους.

Για μένα η αγκαλιά μπορεί να περιγραφεί ως η χειραψία της καρδιάς. Αυτή η απλή ενέργεια του αγκαλιάσματος δημιουργεί ένα ευχάριστο συναίσθημα τόσο για τον δότη όσο και για τον παραλήπτη. Έχουν γίνει πολλές μελέτες που σχετίζονται με την αγκαλιά και το άγγιγμα και έχουν καταλήξει όλες στο ίδιο συμπέρασμα: η αγκαλιά είναι το πιο κρίσιμο μέρος της ανθρώπινης συναισθηματικής ανάπτυξης. Προφανώς και ακολουθεί Sparkling Room και πάμε να σας πω τα οφέλη της αγκαλίτσας.

Tip of the Day: Οι αγκαλιές μας κάνουν χαρούμενους! Η ωκυτοκίνη δεν είναι η μόνη ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς. Οι αγκαλιές επίσης απελευθερώνουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη που βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Αγκαλιάστε τα παιδιά σας και δείτε τα να μεγαλώνουν και να μετατρέπονται σε ισορροπημένους ενήλικες.
Τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος σε μία αγκαλιά γι’ αυτό την επόμενη φορά που κάποιος κοντινός σου περνάει μία δύσκολη μέρα ρώτησε τον “να σε κάνω μία αγκαλίτσα;” και άσε αυτά τα 10 μαγικά δευτερόλεπτα να σας αποφορτίσουν και τους δύο. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!