Οι νικητές και οι ηττημένοι έχουν τους ίδιους στόχους

Καλημέρα SayYesser!!!

Λένε πως η επίτευξη ενός στόχου αλλάζει μόνο τη ζωή μας προς το παρόν. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει με τη βελτίωση είναι ότι βάζει τα θεμέλια για πάντα.

Οι νικητές και οι ηττημένοι έχουν τους ίδιους στόχους

Τι σου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασες τον προηγούμενο τίτλο; Πώς δεν το είχα σκεφτεί πριν; Και όμως είναι τόσο λογικό. Ο στόχος σου δεν είναι αυτό που σε κάνει επιτυχημένο αλλά οι συνήθειές σου.

Ο καθορισμός στόχων είναι κάτι που πάντα μισούσα να κάνω στη δουλειά μου και αυτό γιατί όταν έβαζα ένα στόχο στην ουσία περιόριζα τη δυναμική και τις ικανότητές μου. Για παράδειγμα, αν έβαζα ένα στόχο να έχω ένα καινούριο πελάτη κάθε μήνα θα ήμουν οκ. Αν όμως γινόμουν πιο κοινωνική, πιο γρήγορη στη δουλειά μου, πιο δημιουργική και κέρδιζα ένα πελάτη κάθε εβδομάδα, τότε θα είχα φτιάξει ένα πολύ πετυχημένο σύστημα που όμως θα ήταν πολύ μακριά (προς τα πάνω) από τον στόχο που είχα θέσει στην αρχή. Άρα και περισσότερα χρήματα θα κέρδιζα αλλά και η κατάκτηση των νέων συνηθειών μου θα με βοηθούσε να φτάσω πιο γρήγορα τους στόχους μου που σίγουρα θα ήταν ανώτεροι από τον αρχικό.

Αν επιτυχημένοι και αποτυχημένοι άνθρωποι μοιράζονται τους ίδιους στόχους, τότε ο στόχος δεν μπορεί να είναι αυτός που διαφοροποιεί τους νικητές από τους ηττημένους. Ο στόχος είναι πάντα εκεί. Μόνο όταν εφαρμοστεί ένα σύστημα συνεχών μικρών βελτιώσεων πετυχαίνεις το αποτέλεσμα που σε διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους.

Τα συστήματα -έναντι- των στόχων, πρέπει να είναι το νέο μας πρότυπο και με αφορμή αυτό οφείλουμε να εστιάζουμε σε αυτό που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι και να αναρωτηθούμε γιατί το κάνουν. Βρίσκοντας αυτή την απάντηση θα είμαστε έτη φωτός μπροστά από όλους τους άλλους καθώς η επιλογή να βάλουμε τις συνήθειές μας στο μικροσκόπιο είναι ο μόνος τρόπος να προετοιμαστούμε για το άγνωστο μέλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες καθορίζουν την τροχιά μας και πρέπει πραγματικά να στοχεύουμε εκεί που θέλουμε να πάμε.

Όμως προσοχή, όλα με μέτρο! Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς στο να είσαι προσηλωμένος στο “μέλλον”. Η εμμονή με το πού θέλουμε να φτάσουμε, χωρίς να μας νοιάζει η διαδρομή αλλά ο τελικός προορισμός, θα ήταν σαν να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο χωρίς παράθυρα. Μπορεί να είμαστε αποτελεσματικοί στο να πηγαίνουμε μπροστά, αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος γύρω μας που τον αγνοούμε. Και αυτό είναι πρόβλημα.

Tip of the Day: Δεν υπάρχει επιτυχία από τη μια μέρα στην άλλη. Η επιτυχία προέρχεται από τις καλές συνήθειες. Δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο πιστεύεις, όμως ναι χρονικά θα σε ταλαιπωρήσει περισσότερο μέχρι να τα καταφέρεις αλλά θα διαρκέσει και πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις! Πρέπει να χτίζουμε αυτές τις συνήθειες μέρα με τη μέρα, ώστε να αναπτύξουμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις “καταιγίδες”. Αν οι συνήθειές μας γίνουν τρόπος ζωής τότε θα έχουμε ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων επειδή έχουμε προετοιμαστεί και δουλέψει πάνω σε αυτό. Είναι σαν το δικό μας μικρό καταφύγιο που έχουμε φροντίσει να έχει όλα όσα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη αντιθέτως στοιβάζουμε όσες περισσότερες πιθανότητες μπορούμε υπέρ μας. Και εγώ αυτό το ονομάζω βελτίωση…