Μπες σε Monk Mode…

Καλημέρα SayYesser!!!

Ζούμε σε έναν σύγχρονο κόσμο με τόσους πολλούς περισπασμούς.

Για παράδειγμα, περιηγούμαστε ασταμάτητα στο διαδίκτυο ή συμμετέχουμε σε μη παραγωγικές συζητήσεις που μας τρώνε χρόνο. Και, ενώ οι περισπασμοί είναι ένα απαραίτητο διάλειμμα από την πολυάσχολη ζωή μας, στην ουσία καταστρέφουν την ικανότητά μας να εστιάζουμε.

Κάποια στιγμή πρέπει να διοχετεύσουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας σε σημαντικά έργα και εγκαταλειμμένους στόχους. Αλλά πώς;

Monk Mode ή αλλιώς η λειτουργία μοναχού – μια περίοδος αφιερωμένου χρόνου σε μια συγκεκριμένη εργασία ή στόχο

Υπόβαθρο μοναχών

Πριν βουτήξουμε βαθιά στο τι σημαίνει «μοναχός», ας καταλάβουμε ποιος θεωρείται «μοναχός».

Η λέξη «μοναχός» προέρχεται από τη λατινική λέξη “monachus”, που σημαίνει να είσαι μόνος. Μοναχός είναι το άτομο που αποφασίζει οικειοθελώς να απομονωθεί από την κοινωνία και να ασπαστεί τη μοναχική ζωή. Αυτή η ζωή χαρακτηρίζεται από αυστηρή αυτοπειθαρχία και αποχή από κάθε μορφή τέρψης, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους.


Τι είναι η λειτουργία Monk Mode;

Η λειτουργία Monk είναι μια περίοδος ενισχυμένης εστίασης, πειθαρχίας και παραγωγικότητας όπου δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε έναν στόχο. Στη λειτουργία μοναχού, αναλαμβάνουμε να υιοθετήσουμε τις πρακτικές απομόνωσης και αυτοπειθαρχίας των μοναχών.

Στη σύγχρονη εποχή, το να είσαι σε κατάσταση που μοιάζει με μοναχό περιγράφεται ως μια προσπάθεια να αντιμετωπίσεις την άρνηση όλων των καταστάσεων και δραστηριοτήτων που μπορεί να σε αφορούν, αποκτώντας τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και επιδιώκοντας την ανάπτυξη.


Γιατί πρέπει να μπούμε σε Monk Mode;

Εάν σκοπεύεις να ολοκληρώσεις ή να πλησιάσεις έναν καθορισμένο στόχο, η εκμάθηση των στρατηγικών του Monk Mode μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πώς μπορείς να φτάσεις εκεί. Βοηθώντας σε να αποκτήσεις ένα πιο καθαρό μυαλό, η πρακτική του Μonk Μode είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να σε κάνει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Η δομή του Monk Mode

Η βασική δομή του Μonk Μode βασίζεται στην:

  • Ενδοσκόπηση
  • Απομόνωση
  • Βελτίωση

Η ενδοσκόπηση βελτιώνει την εστίασή μας. Σημαίνει ότι κοιτάμε εσωτερικά για να εξετάσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Ως αποτέλεσμα, μαθαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και για το ποιοι είμαστε ενώ μας βάζει στη διαδικασία να εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας και να τις αποδεχόμαστε.

Η απομόνωση είναι το να δίνεις στον εαυτό σου λίγο χώρο και ελευθερία να αναγνωρίσει τις αδυναμίες, τις επιθυμίες και τους στόχους σου. Είναι η ικανότητα να απομακρύνουμε τον εαυτό μας από τις διάφορες υποχρεώσεις.

Βελτίωση είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του τι πρέπει να γίνει.


Tip of the DayΗ λειτουργία Monk μας προσφέρει τη νοοτροπία και τις στρατηγικές για να ολοκληρώσουμε οποιονδήποτε στόχο θέλουμε να πετύχουμε. Μερικοί άνθρωποι μπαίνουν σε λειτουργία “Monk” για να πειθαρχήσουν και να απέχουν από κάτι που θεωρούν κακό, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή η υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Μερικοί επιλέγουν σωματικούς στόχους όπως να θέσουν ένα νέο προσωπικό ρεκόρ, να τρέξουν έναν μαραθώνιο ή να κάνουν μια πεζοπορία στο βουνό.

Για άλλους, είναι ακαδημαϊκοί στόχοι, όπως η ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου όγκου μελέτης, η ανάγνωση μερικών βιβλίων και η παρακολούθηση ενός διαδικτυακού μαθήματος. Οι στόχοι μπορεί επίσης να είναι πνευματικοί, όπως να θέλετε να διαλογιστείτε ή να προσευχηθείτε, να διαβάσετε γραφές ή να νηστέψετε για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Η χρήση της Monk Mode μπορεί επίσης να μας βοηθήσει ώστε να αποκτήσουμε ευημερία στη δουλειά μας, να διαχειριζόμαστε καλύτερα την καθημερινότητά μας ή να κατακτήσουμε νέους στόχους για οικονομικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.