Αποδοχή Συναισθημάτων

Καλημέρα SayYesser!!!

Τα συναισθήματα είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής. Δεν είναι αρνητικά ή θετικά. Είναι απλώς σήματα που προσπαθούν να μας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση, με βάση τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα δεν αποτελούν πρόβλημα. Εκφράζοντάς τα με λάθος τρόπο, ναι αυτό είναι πρόβλημα.

Υπάρχουν 3 βασικές προσεγγίσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων.

1) αποκωδικοποίηση των σημάτων τους για να ανακαλύψουμε ποια προβλήματα χρειάζονται επίλυση,
2) έκφρασή τους με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, και
3) εκφράζοντάς τα με υγιή τρόπο που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας.

Ας εστιάσουμε στο πρώτο σημείο, γιατί έχω καταλάβει ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων δεν γνωρίζουν καν ότι τα συναισθήματά τους προσπαθούν να τους πουν κάτι, πόσο μάλλον να καταλάβουν τι σημαίνουν αυτά τα μηνύματα και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε.

Όταν συνειδητοποιείς ότι βιώνεις ένα αρνητικό συναίσθημα, υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να διευκρινίσεις πώς νιώθεις και γιατί:

  • Τι μου λέει αυτό το συναίσθημα για τον εαυτό μου, τις αξίες μου ή την κατάστασή μου;
  • Είμαι ασφαλής; Αν ναι, γιατί αντιδρώ τόσο έντονα σε αυτό;
  • Υπάρχουν άμεσες ή μακροπρόθεσμες αλλαγές που μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάστασή μου;
  • Είναι αυτό μια απάντηση σε ένα τραύμα του παρελθόντος που πρέπει να αντιμετωπιστεί ή ένα ερεθιστικό του παρόντος;
  • Ποιος είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός τρόπος απάντησης σε αυτό το συναίσθημα;
  • Η συζήτηση με έναν φίλο (ή επαγγελματία) θα βοηθούσε να προσφέρουμε κάποια προοπτική ή σαφήνεια;

Ρωτώντας αυτά τα πράγματα όσο πιο ήρεμα μπορούμε θα ξεκινήσουμε ακαριαία τη διαδικασία επικύρωσης και αποδοχής των συναισθημάτων μας. Δίνουμε στην κατάσταση την προσοχή που ήθελε ο εγκέφαλός μας, κάτι που από μόνο του θα αρχίσει να μειώνει την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων. Ο χειρισμός της κατάστασης με επίγνωση θα μας εξυπηρετήσει καλύτερα από τον πανικό και την υπερβολική αντίδραση, γιατί θα μας επιτρέψει να δούμε την αλήθεια πίσω από τις ιστορίες που τείνουμε να λέμε στον εαυτό μας.

Συνήθως έχουμε 3 επιλογές όταν ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματά μας:

  • Μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να συνεχιστεί ως έχει.
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε στην κατάσταση.
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε την κατάσταση.

Tip of the Day: Η προσωπική μου συμβουλή θα ήταν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την κατάσταση, γιατί είναι η επιλογή που βρίσκεται περισσότερο στον έλεγχό μας, απαιτεί τη λιγότερη προσπάθεια ή χρόνο και έχει τη μεγαλύτερη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που αισθανόμαστε.

Τα συναισθήματά μας είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο έχουμε εξελιχθεί για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας. Τα θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία, η ικανοποίηση, η ολοκλήρωση μας λένε ότι οι ανάγκες μας ικανοποιούνται σωστά. Όταν αισθανόμαστε ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα, όπως φόβο ή λύπη, μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται και αυτό μας ωθεί να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ανάγκη βρίσκεται “σε κίνδυνο”.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι ιδιαίτερα έντονα επειδή προσπαθούν να μας κάνουν να δράσουμε. Προσπαθούν να προκαλέσουν αλλαγή. Όταν αγνοούμε ή καταπιέζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, απορρίπτουμε το μήνυμά τους και δεν κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να αλλάξει αυτό που δεν πάει καλά. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να νιώθουμε δυστυχισμένοι. Επομένως, είναι προς το συμφέρον μας να αισθανθούμε πραγματικά τα αρνητικά μας συναισθήματα. Για να τους δώσουμε την προσοχή και την εκτίμηση που τους αξίζει, γιατί στην ουσία προσπαθούν να μας βοηθήσουν να είμαστε ευτυχισμένοι και ψυχικά υγιείς.