Μακάρι όλα τα μακάρι και μετά ξύπνησα…

Καλημέρα SayYesser!!!

Έχω ξαναπεί πως είναι επιλογή μας στο Say Yes …to the Press, να επιμένουμε στα θετικά κάθε ημέρας και να μην ανακυκλώνουμε τις δυσάρεστες ειδήσεις που έτσι και αλλιώς μας κατακλύζουν όλους από παντού. Όμως καταλαβαίνω επίσης ότι πια η παρέα μας έχει μεγαλώσει πολύ!!! Kαι όταν μου στέλνετε αρκετά μηνύματα για να τοποθετηθώ, δεν μπορώ να τα αγνοήσω. Σχετικά λοιπόν με το περιστατικό με τον 16χρονο Ρομά που πυροβολήθηκε, η γνώμη μου είναι πάντα η ίδια για όλες αυτές τις περιπτώσεις: πρόληψη και όχι καταστολή και σου εξηγώ αμέσως το δικό μου σκεπτικό.

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι είσαι ο υπάλληλος του βενζινάδικου και μέσα στο κατάστημά σου βρίσκονται 4 αστυνομικοί. Έρχεται λοιπόν αμφιβόλου προελεύσεως αυτοκίνητο με αμφιβόλου προελεύσεως και διάθεσης οδηγό. Σου ζητάει να του βάλεις 20€ βενζίνη. Η πρώτη κίνηση που θα έκανα εγώ θα ήταν να φωνάξω τον αγαπητό αστυνομικό προς τα έξω απλά να κάνει αισθητή την παρουσία του καθώς πολλές φορές η εμφανής αστυνόμευση έχει επιθυμητά αποτελέσματα (πρόληψη). Αν λοιπόν ο οδηγός παρά την παρουσία του αστυνομικού επέμενε για να του βάλω 20€ βενζίνη, η επόμενη κίνησή μου θα ήταν να προπληρωθώ. Ναι, αυτό που κατάλαβες εννοώ. Ζητάω πριν καν βγάλω τη μάνικα από τη θέση της να πληρωθώ την αξία της βενζίνης (πρόληψη). Αν ο οδηγός μου τα δώσει, συνεχίζω τη διαδικασία όπως θα έκανα με κάθε άλλο πελάτη και όλα καλά. Αν ο οδηγός αρνηθεί, αρνούμαι και εγώ να του παρέχω την υπηρεσία μου και αν επιμείνει αναλαμβάνει ο αστυνομικός που είναι ήδη εκεί (καταστολή).

Καταλαβαίνω πως πολλοί θα διαφωνήσουν και θα θεωρήσουν ρατσιστικό το παραπάνω κείμενο, αφού με λίγα λόγια προτρέπω την εκάστοτε επιχείρηση να κάνει face control στον εκάστοτε αγοραστή. Με το χέρι στην καρδιά πες μου την αλήθεια, στη δική σου επιχείρηση ή εκεί που εργάζεσαι το ίδιο δεν κάνεις; Δηλαδή αν έπρεπε να συναλλαγείς με κάποιον που λαϊκά “δεν σου γεμίζει το μάτι”  θα έδινες το εμπόρευμά σου και μετά θα περίμενες να εξασφαλίσεις και την πληρωμή σου; Εγώ πάντως όχι. Όταν κάτι δεν μου πάει καλά εξασφαλίζω πρώτα ότι θα πληρωθώ και μετά παρέχω την υπηρεσία που έχουμε συμφωνήσει.

Και για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα, η αλήθεια είναι πως ναι, το κράτος φταίει που δεν έχει εντάξει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων αλλά πλέον είμαι σίγουρη ότι η πλειοψηφία αυτών δεν θέλει να νομιμοποιηθεί καθώς προτιμά να ζει με επιδόματα, στο περιθώριο, να παντρεύει τα ανήλικα παιδιά του στα 12 τους χρόνια και να φυτοζωεί χωρίς ΑΦΜ, χωρίς να αποδίδει φόρους στο κράτος, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς δίπλωμα και τις περισσότερες φορές ακόμα και χωρίς ταυτότητα. Άνθρωποι φαντάσματα, υπεράνω νόμου, πουθενά δηλωμένοι, με παράνομα όπλα στην κατοχή τους, που ασχολούνται με το εμπόριο, κάθε είδους. Και τι, η λύση είναι να τους σκοτώνεις; Όχι, κατηγορηματικά όχι. Η λύση όμως δεν είναι και να ανέχεσαι την παρανομία παντός τύπου. Θα πρέπει να γίνει αισθητό πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε οι Ρομά, ούτε οι αστυνομικοί, αλλά ούτε και εμείς οι υπόλοιποι που μάλλον επιβιώνουμε από καθαρή τύχη.

Tip of the Day: Τι tip να σου πω; Τα μόνα που μου έρχονται είναι tip επιβίωσης λες και όλοι μαζί παίζουμε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας για να μη σου πω θρίλερ. Πραγματικά ο κόσμος έχει τρελαθεί γύρω μας. Μακάρι όλοι οι Ρομά να μπορούσαν να ενταχθούν στην κοινωνία μας και να είχαν και τα οφέλη αλλά και τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος. Μακάρι οι αστυνομικοί να εκπαιδεύονταν σωστά και τακτικά αλλά και να περνούσαν συχνά από ψυχολογικά τεστ, γιατί μη γελιόμαστε βίδα είναι και λασκάρει. Μακάρι και όλοι οι υπόλοιποι που είμαστε παρατηρητές στο χάος να ερχόταν μία μέρα που η ροή των ειδήσεων θα γέμιζε μόνο από Πολιτική, Χρηματιστήριο άντε και κανένα κουτσομπολιό. Μακάρι όλα τα μακάρι και μετά ξύπνησα…