Σκέψου έξω από το κουτί!

Καλημέρα SayYesser!

Επειδή σου αρέσουν οι ιστορίες και συνεχώς μου ζητάς κι άλλες… κι επειδή έχουν ηθικά διδάγματα που αξίζει να γίνονται αφορμές για σκέψη και προβληματισμό, είπα να μη σου χαλάσω χατίρι…

Σε μια μικρή ιταλική πόλη, πριν από πολλά πολλά χρόνια, ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης χρωστούσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε έναν τοκογλύφο. Ο τοκογλύφος ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος, μη ελκυστικός τύπος που έτυχε να γλυκοκοιτάξει την κόρη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Αποφάσισε να προσφέρει στον επιχειρηματία μια συμφωνία που θα εξαφάνιζε εντελώς το χρέος που του όφειλε. Ωστόσο, θα έσβηνε το χρέος μόνο αν μπορούσε να παντρευτεί την κόρη του επιχειρηματία. Περιττό να πούμε ότι αυτή η πρόταση αντιμετωπίστηκε με ένα βλέμμα αηδίας.

Ο τοκογλύφος είπε ότι θα έβαζε δύο βότσαλα σε μια τσάντα, ένα λευκό και ένα μαύρο. Η κόρη θα έπρεπε στη συνέχεια να βάλει το χέρι στην τσάντα και να διαλέξει ένα βότσαλο. Αν ήταν μαύρο, το χρέος θα εξαφανιζόταν, αλλά ο τοκογλύφος θα την παντρευόταν. Αν ήταν το λευκό, το χρέος θα εξαφανιζόταν επίσης, αλλά η κόρη δεν θα έπρεπε να τον παντρευτεί.

Έσκυψε λοιπόν και μάζεψε δύο βότσαλα. Ενώ τα μάζευε, η κόρη παρατήρησε ότι είχε πάρει δύο μαύρα βότσαλα και τα είχε βάλει και τα δύο στην τσάντα. Στη συνέχεια ζήτησε από την κόρη να πιάσει την τσάντα και να διαλέξει μόνο ένα.

Η κόρη είχε φυσικά τρεις επιλογές για το τι θα μπορούσε να κάνει:

-Να αρνηθεί να διαλέξει βότσαλο από την τσάντα.
-Να ζητήσει να βγάλει και τα δύο βότσαλα από την τσάντα ώστε να ξεσκεπάσει τον τοκογλύφο για την απάτη.
-Να διαλέξει ένα βότσαλο από την τσάντα γνωρίζοντας καλά ότι ήταν μαύρο και να θυσιάσει τον εαυτό της για την ελευθερία του πατέρα της.

Τι έκανε; Έβγαλε ένα βότσαλο από την τσάντα και πριν το κοιτάξει «κατά λάθος» το έριξε στη μέση των άλλων βότσαλων. Είπε τότε στον τοκογλύφο:

«Ω, πόσο αδέξιο ήταν εκ μέρους μου! Δεν πειράζει, αν κοιτάξεις στην τσάντα γι’ αυτό που έχει απομείνει, θα μπορέσεις να καταλάβεις ποιο βότσαλο διάλεξα».

Το βότσαλο που έμεινε στην τσάντα είναι προφανώς μαύρο και βλέποντας ότι ο τοκογλύφος δεν ήθελε να εκτεθεί, έπρεπε να παίξει σαν το βότσαλο που άφησε η κόρη να ήταν λευκό και να ξεκαθαρίσει το χρέος του πατέρα της.

Tip of the Day

Mπορεί να σου φαίνεται βουνό… να φαντάζει αδύνατο πολλές φορές το να ξεπεράσεις μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι οι επιλογές που έχεις είναι περισσότερες από όσες σου δίνονται… Να σκέφτεσαι έξω από το κουτί, να δημιουργείς τις επιλογές σου και θα δεις ότι μόλις πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου όλα θα αρχίσουν να σου φαίνονται ευκολότερα.