Τα Αρνητικά Συναισθήματα και η σημασία τους part1

Καλημέρα SayYesser και καλή Χριστουγεννιάτικη Εβδομάδα!!!

Το άρθρο με τα συναισθήματα σας άρεσε πολύ και ποια είμαι εγώ να χαλάσω χατίρια. Έψαξα, διάβασα και βρήκα εκπληκτικά πράγματα που προσπαθούν να μας πουν τα αρνητικά μας συναισθήματα!

Φόβος:

Όταν το νιώθεις: Ο φόβος έχει σκοπό να μας κρατήσει ασφαλείς. Βιώνουμε κυρίως τον φόβο ως άγχος στη ζωή μας και δεν είναι πάντα μια αντίδραση σε μια πραγματική απειλή. Τις περισσότερες φορές είναι απλώς μια απάντηση σε μια αντιληπτή απειλή, που είναι ουσιαστικά μια άλλη λέξη για τη φανταστική. Σκεφτόμαστε όλα τα φρικτά πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν αλλά πιθανότατα δεν θα συμβούν, και τότε βιώνουμε αυτόν τον φόβο ως άγχος, κάτι που προκαλεί τα ένστικτα μάχης ή φυγής μας. Αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι στημένη η δυτική κοινωνία αυτή τη στιγμή, βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα συνεχώς. Και το συνεχές “χαμηλό” άγχος μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία μας.

Τι προσπαθεί να μας πει: Ο φόβος προσπαθεί να μας πει ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μπορεί να μας βλάψει ή ότι μπορεί να συμβεί κάτι στο μέλλον για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αλλά ο εγκέφαλός μας μπερδεύεται μερικές φορές και τα λάθη τα θεωρεί επικίνδυνα. Του αρέσει η άνεση των πραγμάτων που ήδη αναγνωρίζει και ξέρει πώς να επεξεργάζεται, γιατί αυτά έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν. Άλλωστε αυτά είναι που τον κράτησαν ζωντανό μέχρι τώρα, έτσι δεν είναι; Όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό, ακόμα κι αν είναι προς θετική κατεύθυνση, ο εγκέφαλός μας φρικάρει. Αυτός ο νέος τρόπος να κάνουμε πράγματα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι είναι τόσο ασφαλής όσο ο παλιός τρόπος και θέλει να μας κρατήσει ασφαλείς και άνετους. Έτσι στέλνει το προειδοποιητικό σήμα του φόβου για να μας σταματήσει και να μας οδηγήσει πίσω σε αυτό που γνωρίζει ότι λειτουργεί ήδη. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη ιδιότητα που επέτρεψε στους ανθρώπους να επιβιώσουν όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά πρέπει να παρακαμφθεί, ειδικά αν γνωρίζουμε ότι αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος. Εφόσον λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, χωρίς να το παρακάνουμε, μπορούμε να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα χωρίς απαραίτητα να κινδυνεύει και η ζωή μας.

Αμφιβολία – Σύγχυση:

Όταν το νιώθεις: Η αμφιβολία και η αβεβαιότητα γίνονται αισθητές όταν η αυτοεκτίμησή μας είναι χαμηλή και νιώθουμε ότι η έλλειψη γνώσεων ή δεξιοτήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Η σύγχυση είναι κάπως το αντίθετο αφού νιώθουμε ότι έχουμε λάβει πολύ περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση από όσες μπορούμε να χειριστούμε γνωστικά και το μυαλό μας δυσκολεύεται να τα συνδυάσει όλα μαζί με συνεκτικό τρόπο.

Τι προσπαθούν να μας πουν: Η  αμφιβολία, η σύγχυση και η αβεβαιότητα προσπαθούν να μας πουν ότι δεν έχουμε κρίσιμες πληροφορίες και ότι πρέπει να μάθουμε ή να ερευνήσουμε περισσότερα για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, προτού καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Χρησιμοποιώντας τη λογική και τη διαίσθησή μας για να κάνουμε το σωστό βήμα και έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να ερευνούμε σωστά, σύντομα θα μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε αυτά τα συναισθήματα και να τα νιώθουμε μόνο όταν πραγματικά μας λείπουν δεδομένα.

Ενοχή – Ντροπή:

Όταν το νιώθεις: Η ενοχή και η ντροπή βιώνονται όταν κάνουμε ή λέμε κάτι που δεν είναι σε ευθυγράμμιση με τις βασικές μας αξίες. Θα μπορούσε επίσης να εκδηλωθεί ως λύπη ή απογοήτευση.

Τι προσπαθούν να μας πουν: Η  ενοχή προσπαθεί να μας δείξει ότι κάναμε κάτι που δεν ήταν σύμφωνο με τις αξίες μας. Εάν λοιπόν εκτιμάτε την ειλικρίνεια και δεν είστε ειλικρινείς, τα αισθήματα ενοχής σας θα σας ενημερώσουν ότι είτε πρέπει να διορθώσετε την κατάσταση παραδεχόμενοι το ψέμα είτε αποφασίζοντας να μην το ξανακάνετε. Η ντροπή είναι ένα παρόμοιο συναίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη μας να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας και να ανταποκριθούμε στις δικές μας προσδοκίες. Μερικές φορές οι προσδοκίες μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων, αλλά οι προσδοκίες τους δεν θα είναι πάντα σε ευθυγράμμιση με αυτό που εμείς θεωρούμε σημαντικό. Επομένως, δώστε προσοχή και βεβαιωθείτε ότι αξιολογείτε σωστά πόση σημασία πρέπει να έχει η γνώμη των άλλων για εσάς.

Επανέρχομαι αύριο με θυμό, ζήλια και θλίψη…