Τεχνική Feynman: Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις οτιδήποτε

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα.

Επειδή όσο ζεις μαθαίνεις, σήμερα θα σου αναπτύξω την τεχνική Feynman.

Ο Richard Feynman ήταν φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ. Η πραγματική του υπερδύναμη, ωστόσο, ήταν η ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκα θέματα σε άλλους με απλά λόγια. Συνειδητοποίησε ότι η ορολογία, οι ασαφείς λέξεις και η πολυπλοκότητα αποκαλύπτουν την έλλειψη κατανόησης.

Υπάρχουν τέσσερα βασικά βήματα για την τεχνική Feynman:

  • Επίλεξε κάτι που θέλεις να κατανοήσεις
  • Φαντάσου ότι το εξηγείς σε ένα παιδί 12 ετών
  • Αντανάκλαση, βελτίωση και απλοποίηση
  • Οργάνωση και αναθεώρηση

Δύο Τύποι Γνώσης

Ο Feynman κατάλαβε τη διαφορά ανάμεσα στο να κατανοείς κάτι με το απλά να νομίζεις ότι το ξέρεις και αυτή η διαφοροποίηση ήταν που οδήγησε στην επιτυχία του. Ποτέ δεν αρκέστηκε στο να γνωρίζει απλώς το “όνομα από κάτι” που τον απασχολούσε. Ήθελε να το καταλάβει σε βαθύτερο επίπεδο.

Και όπως πολύ εύστοχα έχει πει ο Μόρτιμερ Άντλερ “το άτομο που λέει ότι ξέρει τι σκέφτεται αλλά δεν μπορεί να το εκφράσει συνήθως δεν ξέρει τι σκέφτεται.”

Η τεχνική Feynman

Βήμα 1: Επίλεξε κάτι για το οποίο θέλεις να μάθεις περισσότερα

Για ποιο θέμα είσαι περίεργος;

Μόλις προσδιορίσεις το θέμα, βγάλε ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Γράψε όλα όσα γνωρίζεις σχετικά, με απλά λόγια σαν να το εξηγείς σε ένα παιδί.

Όταν σιγουρευτείς ότι έχεις καταλάβει το θέμα, πάμε στο βήμα 2.

Βήμα 2: Εξήγησέ το σε ένα παιδί

Τώρα που νομίζεις ότι καταλαβαίνεις ένα θέμα αρκετά καλά, εξήγησέ το σε ένα 12χρονο.

Χρησιμοποίησε τις σημειώσεις σου ως αναφορά και προσπάθησε να αφαιρέσεις οποιαδήποτε σύνθετη ορολογία ή πολυπλοκότητα. Χρησιμοποίησε μόνο απλές λέξεις, λέξεις που θα καταλάβαινε ένα παιδί. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα θέμα περίπλοκο, αλλά μόνο κάποιος που καταλαβαίνει μπορεί να το κάνει απλό.

Η ορολογία κρύβει την έλλειψη κατανόησης και μόνο εντοπίζοντας κενά στις γνώσεις μας μπορούμε να τα καλύψουμε.

Βήμα 3: Αντανάκλαση, βελτίωση και απλοποίηση

Μόνο όταν μπορείς να εξηγήσεις το θέμα με απλά λόγια το καταλαβαίνεις.

Το απλό είναι όμορφο.

Έλεγξε τις σημειώσεις σου για να βεβαιωθείς ότι δεν χρησιμοποίησες κατά λάθος κάποια ορολογία ή οτιδήποτε περίπλοκο.

Διάβασέ το δυνατά σαν σε παιδί. Εάν η εξήγηση δεν είναι αρκετά απλή ή ακούγεται μπερδεμένη, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι πρέπει να στοχαστούμε και να ξαναπροσπαθήσουμε ώστε να βελτιωθούμε.

Βήμα 4: Οργάνωση και αναθεώρηση

Για να τεστάρεις πόσο κατανοητό ήταν αυτό που έγραψες, μοιράσου το με κάποιους από το περιβάλλον σου. Πόσο αποτελεσματική ήταν η εξήγησή σου; Τι ερωτήσεις έκαναν; Με ποια μέρη μπερδεύτηκαν;

Tip of the Day: Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν τα πιο περίπλοκα θέματα να τα εξηγήσουν πολύ απλά στο κοινό. Η κατανόηση αυτής της τεχνικής μπορεί να μας βοηθήσει να μην πέφτουμε σε παγίδες. Την επόμενη φορά που θα ακούσουμε κάποιον να εξηγεί κάτι χρησιμοποιώντας ορολογία ή περίπλοκους όρους, ας του ζητήσουμε να το εξηγήσει με απλά λόγια. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε είναι σημάδι ότι ούτε ο ίδιος καταλαβαίνει πλήρως για τι πράγμα μιλάει.