Θα περάσει και αυτό…

Καλημέρα SayYesser!!!

Είναι γεγονός, πως στη ζωή μας όσο κι αν δεν το θέλουμε, όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές. Ακόμα κι αν είμαστε από τους λίγους τυχερούς που όλα είναι καλά, το να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα να υποφέρουν είναι εξίσου δύσκολο αν όχι και περισσότερο.

Τα συναισθήματα της απώλειας, της απελπισίας, της αδυναμίας και της απογοήτευσης είναι κάτι που μοιραζόμαστε καθολικά μεταξύ μας.

Οι Βουδιστές πιστεύουν ότι υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ύπαρξης: Anicca, Anattā & Dukkhā. Ο όρος Anattā  περιγράφει το δόγμα της ανυπαρξίας του εαυτού σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει μόνιμος, αέναος και αμετάβλητος εαυτός, ψυχή ή ουσία των φαινομένων. Αποτελεί μία από τις εφτά ευεργετικές πεποιθήσεις και ένα από τα τρία χαρακτηριστικά της ύπαρξης μαζί με το dukkha (δεινά) και το anicca (παροδικότητα).Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό αυτού του σύμπαντος όμως είναι η Anicca. δηλαδή η παροδικότητα, η αλλαγή.

Με άλλα λόγια, τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν μένει ίδιο, ολόκληρο το σύμπαν είναι σε ροή, όπως και οι περιστάσεις και τα συναισθήματά μας για αυτές τις συνθήκες. Η αλλαγή ή η παροδικότητα είναι ο νόμος της φύσης και κανείς δεν είναι απρόσβλητος από αυτό. Από το ενιαίο ζωντανό κύτταρο μέχρι τον Γαλαξία και πέρα, όλα βρίσκονται σε συνεχή ροή, όλα αλλάζουν.

Βλέπουμε μέρες να έρχονται και να φεύγουν, ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν, εμπειρίες να έρχονται και να φεύγουν, συνθήκες να αλλάζουν και τα πράγματα να φθείρονται αργά ή γρήγορα. Σε ένα άλλο επίπεδο, οι σκέψεις έρχονται και φεύγουν, τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν, οι στόχοι αλλάζουν και εμείς εξελισσόμαστε. Επομένως, σε κάποιο επίπεδο, πάντα συμβαίνει κάποια αλλαγή.

Τίποτα δεν μένει ποτέ ίδιο, τίποτα δεν είναι μόνιμο.

Τίποτα.

Για να το πούμε με λόγια του διάσημου Βιετναμέζου μοναχού και δασκάλου του Ζεν Thich Nhat Hanh-

“Δεν είναι η παροδικότητα που μας κάνει να υποφέρουμε. Αυτό που μας κάνει να υποφέρουμε είναι ότι θέλουμε τα πράγματα να είναι μόνιμα ενώ δεν μπορεί να είναι».

Και αυτό ακριβώς πρέπει να καταλάβουμε για τη ζωή μας. Όλα αλλάζουν και μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο, και αυτό το άλλο σε άλλο και συνεχίζεται. Δεν υποφέρουμε λόγω της παροδικότητας, είναι η προσκόλλησή μας στην ψευδαίσθηση της μονιμότητας που μας κάνει να υποφέρουμε.

Tip of the Day: Προσπάθησε να παρατηρήσεις, να κατανοήσεις και τέλος να αποδεχτείς το φαινόμενο της παροδικότητας. Αν όλα είναι υπέροχα στη ζωή μας αυτή τη στιγμή, η κατανόηση της παροδικότητας θα μας κρατήσει ταπεινούς και προσγειωμένους. Η έννοια Anicca είναι μια υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένες τις καλές στιγμές και πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή, τώρα. Ενώ αν περνάμε μία δύσκολη κατάσταση, αυτή η κατανόηση της παροδικότητας θα μας βοηθήσει να βρούμε την χαμένη μας αισιοδοξία καθώς ό,τι και να είναι θα περάσει. Ας εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τον διαθέσιμο χρόνο, να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να συμπεριφερόμαστε σε μας και στους γύρω μας με καλοσύνη.

Όταν νιώσεις ότι περνάς καλά ή ότι περνάς δύσκολα, απλώς θυμήσου, «θα περάσει κι αυτό».