Η τέχνη της “πειθούς”

Καλημέρα SayYesser!!!

Οι ερευνητές μελετούν την τέχνη της “πειθούς” εδώ και πολλά χρόνια. Η ικανότητα να πείθεις τους άλλους είναι μια πολύτιμη δεξιότητα. Μπορεί να μεταφραστεί σε τεράστια επιτυχία σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Αλλά η πειθώ δεν είναι μόνο για χαρισματικούς τύπους – οποιοσδήποτε μπορεί να εξασκήσει την τέχνη και να κάνει τους ανθρώπους να πουν το πολυπόθητο ναι στα αιτήματά του.

1. Η δύναμη της προσωπικής σημείωσης

Έρευνα που διεξήχθη στο κρατικό πανεπιστήμιο Sam Houston στο Χάντσβιλ του Τέξας, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ζητήθηκε να συμπληρώσουν μια έρευνα ήταν πολύ πιο πιθανό να το κάνουν εάν η έρευνα περιλάμβανε ένα σημείωμα Post-it με ένα χειρόγραφο μήνυμα που ζητούσε τη βοήθειά τους. Αυτό δείχνει τη μεγάλη δύναμη της προσωπικής επαφής, αφού ανάμεσα στο χαμό των emails και της ηλεκτρονικής απρόσωπης επικοινωνίας ένα χειρόγραφο σημείωμα κερδίζει πάντα στα σημεία.

2. Να λες τι θέλεις από την αρχή

Ερευνητές που δημοσίευσαν στο Journal of Experimental Social Psychology διαπίστωσαν ότι ένα αίτημα είναι πιο πιθανό να ικανοποιηθεί εάν ζητηθεί στην αρχή μιας συνομιλίας, σε αντίθεση με το τέλος της. Είναι καλύτερο να κάνεις σαφείς τις προθέσεις σου από την αρχή και να μην τα αφήνεις όλα για το τέλος της κουβέντας, όπου ο συνομιλητής σου θα είναι κουρασμένος και θα βιάζεται πιθανόν να προχωρήσει στο επόμενο task.

3. Χρησιμοποίησε την ενοχή προς όφελός σου

Οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα να αρνούνται επανειλημμένα στο ίδιο άτομο. Αν κάποιος απορρίψει ένα αίτημα και μετά τον προσεγγίσεις με κάτι διαφορετικό, είναι πιθανότερο αυτή τη φορά να συμφωνήσει με το αίτημά σου και αυτό οφείλεται πιθανώς λόγω των συναισθημάτων ενοχής που δημιουργούνται ή του αισθήματος ότι σε απογοήτευσε την πρώτη φορά.

4. Χρησιμοποίησε τις σωστές λέξεις

Οι λέξεις που χρησιμοποιείς όταν ζητάς κάτι παίζουν καθοριστικό ρόλο. Επομένως, εάν κάποιος αρχικά πει “όχι” ή “δεν με ενδιαφέρει”, συνέχισε ρωτώντας: “Αλλά θα σκεφτόσασταν το τάδε;” ή “Θα ήσασταν πρόθυμοι να δοκιμάσετε το άλλο;” Αυτό το είδος γλώσσας αυξάνει την πιθανότητα το άτομο να απαντήσει θετικά.

5. Εστίαση στο τι θα κερδίσει ο άλλος

Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να συμφωνήσουν σε κάτι αν πλαισιώσεις το αίτημά σου με τρόπο που να τονίζει τι θα λάβουν. “Αντί να λέμε, “Θα ήθελα να μου πληρώσετε Χ για κάτι”, είναι καλύτερα να πούμε, “Θα σας το δώσω για το Χ ποσό” ή “Θα μπορούσα να σας αφήσω να το αποκτήσετε σε τέτοια τιμή”, έτσι όλοι αισθάνονται ότι έχουν ωφεληθεί με κάποιο τρόπο.

6. Υπενθυμίζουμε στο άτομο ότι μπορεί πάντα να πει όχι

Όταν προλογίζεις ένα αίτημα με αυτόν τον τρόπο, οι πιθανότητες να λάβεις μια θετική απάντηση αυξάνονται δραματικά, καθώς εμμέσως τους υπενθυμίζεις ότι δεν είναι όμηροι και αναγκασμένοι να δεχτούν και ούτε αυτή η συζήτηση γίνεται υπό πίεση. Και μην ξεχνάς πως και το όχι, είναι απάντηση.

7. Φυσικό άγγιγμα

Μια χειραψία ή ένα άγγιγμα στον ώμο αυξάνει τις πιθανότητες να ικανοποιηθεί ένα αίτημα. Να είμαστε προσεκτικοί με αυτό, ωστόσο. Δεν αρέσει σε όλους η σωματική επαφή και αν παραείσαι φιλικός κινδυνεύεις ακόμα και να παρεξηγηθείς και τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις εκ νέου την τέχνη της πειθούς για να αποδείξεις ότι δεν είσαι “ελέφαντας” και να προβάλεις τους πραγματικούς σου σκοπούς.

Tip of the Day: Ίσως αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να μπούμε στον κόπο να μάθουμε πώς να πείθουμε τους άλλους. Μπορεί ακόμη και να θεωρήσεις μια τέτοια «τέχνη» ως διαβολική ή χειριστική. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε μια θέση όπου έπρεπε να πείσουμε κάποιον για κάτι. Επομένως, το αν θα πρέπει να μάθουμε καλύτερες τεχνικές πειθούς δεν είναι πραγματικά το ερώτημα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν το έχουμε κάνει ήδη!