Είσαι καλός, το ξέρω!

Καλημέρα SayYesser και καλή Σαρακοστή!

Το μυστικό του να γίνει κάποιος πραγματικά καλός σε κάτι είναι να μην επικεντρώνεται στο πόσο καλός είναι ή δεν είναι γενικά. Το μυστικό λοιπόν είναι να εστιάζεις σε αυτό που σου συμβαίνει τώρα και όχι να απασχολείς τον εαυτό σου με ανησυχίες για το πόσο καλά τα πας στο σύνολο.

Οι περισσότεροι από μας – και φυσικά η αφεντιά μου – είμαστε πολυεργαλεία αλλά με την αρνητική έννοια. Κάνουμε πράγματα ταυτόχρονα χωρίς στην ουσία να ολοκληρώνουμε κάτι,   και αμέσως καταπιανόμαστε με τα επόμενα… Αυτό δημιουργεί κούραση, άγχος και νευρικότητα.

Όχι μόνο είναι διαρκώς εξουθενωτικό, αλλά στην ουσία μας εμποδίζει να δίνουμε την πλήρη προσοχή μας σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία να κάνουμε. Αυτό, φυσικά με τη σειρά του εμποδίζει την πρόοδο, με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω (κούραση, στρες και πολλά ακόμα).

Πρόσφατα σκέφτηκα ότι θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον αντί να κατηγορώ τον εαυτό μου, να καταφέρω να μάθω πώς να αποκωδικοποιώ τα συναισθήματά μου έτσι ώστε να με γνωρίσω καλύτερα και να βρω επιτέλους τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μου. Ένα από τα πράγματα που βρήκα καθώς σκάλιζα… ήταν ότι “αναμετριέμαι” συνεχώς με τον εαυτό μου. Πάντα το έκανα αυτό, αλλά ποτέ δεν συνειδητοποίησα πόσο αδυσώπητο και σκληρό ήταν για μένα.

Πλέον, για παράδειγμα αντί να σκέφτομαι πόσο θέλω να είμαι καλή στο να γράφω άρθρα, συγκεντρώνομαι και αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να επικοινωνεί. Παρατηρώ τον τρόπο που οι λέξεις “ξεπηδούν” στα κείμενα και με αυτό τον τρόπο παραδόξως νιώθω πιο συγκεντρωμένη σε αυτό που έχω να κάνω τώρα. Με λίγα λόγια μαθαίνω να απολαμβάνω χωρίς να επικεντρώνομαι στο πόσο καλά θέλω να το κάνω, απλά το αφήνω να μου συμβεί. Και προφανώς δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, όλοι έχουμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές και πλέον επιτρέπω στον εαυτό μου χωρίς να τον κατακρίνω να περνάει από όλα τα στάδια. Δηλαδή επιτρέπω στον εαυτό μου να είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος με τα πάνω του και τα κάτω του…

Tip of the Day: Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο χαρούμενη είμαι που βιώνω αυτήν την αλλαγή. Με ελευθερώνει από την ισόβια φυλακή της διαρκούς αμφιβολίας. Και, καθώς ανησυχώ λιγότερο για το πόσο καλή γίνομαι, γίνομαι τελικά καλύτερη στο σύνολο μέρα με τη μέρα. Μισό βήμα τη φορά… Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο; Ελευθέρωσε τον εαυτό σου, σταμάτα να καταπιέζεσαι, πάψε να τα σκέφτεσαι όλα υπερβολικά και εξαφάνισε από τη ζωή σου κάθε μεζούρα που μετράει πόσο καλός είσαι, όχι σήμερα -χθες! Μην προσπαθείς να αποδείξεις στον εαυτό σου την αξία σου, είναι καλύτερο να αφεθείς και θα εκπλαγείς και εσύ ο ίδιος με το πόσο καλός είσαι! Το’ χεις μέσα σου, το ξέρω, το πιστεύω -απελευθέρωσέ το!