Αναγνωρίζοντας την αυτοφοβία…

Καλημέρα SayYesser!!!

Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο αυτοφοβία; Η αυτοφοβία ή μονοφοβία μας κάνει να αισθανόμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι όταν είμαστε μόνοι. Επηρεάζει τις σχέσεις, την κοινωνική ζωή και την καριέρα μας. Μπορεί ίσως να σχετίζεται με τον φόβο εγκατάλειψης που προέρχεται από μια τραυματική εμπειρία της παιδικής ηλικίας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τον φόβο να μείνουμε μόνοι.

Τι και πότε φοβόμαστε;

Οι άνθρωποι με αυτοφοβία έχουν έναν παράλογο, ακραίο φόβο να μείνουν μόνοι. Μάλιστα κάποιοι μπορεί να έχουν αυτοφοβία ακόμα και όταν είναι με άλλα άτομα. Σε αυτή την περίπτωση, ο φόβος επικεντρώνεται στις ανησυχίες για την απομόνωση. Μπορεί να αισθάνονται μόνοι μέσα σε ένα πλήθος. Ή μπορεί να ανησυχούν μήπως τους εγκαταλείψουν…

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του φόβου της μοναξιάς… και της μοναξιάς

Όταν είμαστε μόνοι, αισθανόμαστε κάποιες φορές λυπημένοι για την ποσότητα ή την ποιότητα των κοινωνικών συνδέσεων στη ζωή μας.

Όταν όμως έχουμε αυτοφοβία, αισθανόμαστε άγχος ή φόβο κάθε φορά που είμαστε μόνοι ή ακόμα και όταν σκεφτόμαστε ότι θα (χρειαστεί να) μείνουμε μόνοι. Επομένως, νιώθουμε έτσι ανεξάρτητα από το πόσοι αγαπημένοι και φίλοι υπάρχουν στη ζωή μας.

Πόσο συχνή είναι η αυτοφοβία

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη φοβία, όπως η αυτοφοβία. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να την κρατούν για τον εαυτό τους και να μη μοιράζονται αυτό που τους συμβαίνει ή μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι την έχουν! Γνωρίζουμε όμως ότι περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς ενήλικες και 1 στους 5 έφηβους θα αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη διαταραχή φοβίας κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Tip of the Day: Ανακαλύπτοντας περισσότερα πράγματα για την αυτοφοβία, καταφέρνουμε να την αναγνωρίσουμε και να μην αγνοούμε τα σημάδια της… Επίσης, μπορεί να μην έρχεται μόνη αλλά να την ακολουθούν κι άλλες φοβίες. Όταν αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε ό,τι μας συμβαίνει – μόνο – τότε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ας είμαστε λοιπόν πιο παρατηρητικοί, ας μην μας παρασύρουν συνέχεια οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και παραβλέπουμε τα σημαντικά. Ας ζητήσουμε βοήθεια, ας δώσουμε βοήθεια… Ας είμαστε μαζί για να γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί.