Στο repeat…

Καλημέρα SayYesser!!!

Σου αρέσει να παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά ή ταινία ξανά και ξανά; Σου έχω νέα… Σύμφωνα με έρευνες, όλοι εμείς, που μας αρέσει να βλέπουμε το ίδιο επεισόδιο ξανά και ξανά ακόμα και αν έχουμε μάθει όλες τις ατάκες απ’ έξω, πάσχουμε από κάποιου είδους αγχώδη διαταραχή.

Μας αρέσει να βλέπουμε ξανά και ξανά τα ίδια γιατί ξέρουμε ήδη τι πρόκειται να συμβεί και αυτό μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και άνεσης. Και αυτό ως ένα σημείο ναι ισχύει… Γενικά είμαι άνθρωπος της επανάληψης όσον αφορά την ψυχαγωγία: οι μαραθώνιοι με τη σειρά Friends, τα επεισόδια του Sex & the City, η σειρά “Κωνσταντίνου & Ελένης” που την έχουμε αποστηθίσει όλοι πια, τα τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που παίζουν στο repeat όταν οδηγώ μόνη μου στο αυτοκίνητο… και η σκέψη μου είναι πως όλες αυτές τις ώρες που έχω περάσει ανακαταναλώνοντας ταινίες, εκπομπές, βιβλία και τραγούδια, θα μπορούσα να είχα μάθει μια νέα δεξιότητα, όπως να παίζω ένα όργανο ή να μιλάω άλλη μία ξένη γλώσσα.

Η ερώτηση “γιατί οι άνθρωποι κάνουν το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά” έχει συναρπάσει φιλοσόφους, ανθρωπολόγους, οικονομολόγους και ψυχολόγους ανά τους αιώνες.
Οι πιο ανθεκτικές θεωρίες χωρούν χονδρικά σε τέσσερις κατηγορίες: συνήθειες, εθισμοί, τελετουργίες και προκατάληψη του status quo*.
Οι συνήθειες, όπως το να διαβάζεις κάθε πρωί το “Say Yes …to the Press”, είναι τακτικές και αυτόματες. Δεν χρειάζεται καν να το σκεφτείς, και αυτό είναι μέρος της αξίας τους. Οι εθισμοί, όπως το κάπνισμα, είναι μη διαχειρίσιμοι και οδηγούν σε σωματική εξάρτηση. Στη συνέχεια, υπάρχουν τελετουργίες, όπως η Πρωτοχρονιά ή το να φοράμε τις τυχερές μας κάλτσες πριν από τις παρουσιάσεις. Τέλος, υπάρχει το status quo, η παρατήρηση ότι οι άνθρωποι τείνουν να μένουν σε προηγούμενες αποφάσεις, επειδή το κόστος της λήψης μιας νέας απόφασης είναι ψυχικά εξαντλητικό. Ίσως αναγνωρίζεις μια από αυτές τις δικαιολογίες status quo  παρακάτω…
  • «Δεν μου αρέσει αυτή η δουλειά, αλλά ό,τι κι αν είναι, δεν θέλω να ψάξω για νέα».
  • «[Έχω ήδη αποφασίσει για λόγους που δεν θυμάμαι ότι] η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μύθος και δεν μπορείτε να με πείσετε για το αντίθετο».
  • “Ναι το ξέρω ότι η εταιρεία που αγόραζα ρούχα έχει χαλάσει την ποιότητά της και είναι όλα για πέταμα, όμως δεν θέλω να δοκιμάσω κάτι άλλο, είμαι ορκισμένος θαυμαστής τους”.

Προφανώς και ακολουθεί “Sparkling Room”  για να μοιραστώ μαζί σου τους 4 λόγους που αγαπάμε τις επαναλήψεις…

Tip of the Day: Το status quo είναι λατινική φράση που συμβολίζει την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα.