Μήπως λες πολλά;

Καλημέρα SayYesser!!!

Όπως έχουμε ξαναπεί είναι πολύ ωραίο να ανοιγόμαστε και να εξωτερικεύουμε συναισθήματα και σκέψεις μας. Όμως, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα σε αυτή τη ζωή, παν μέτρον άριστον.

Σου έχει τύχει να συνειδητοποιείς ότι λες μάλλον περισσότερα από όσα θα ήθελες στον άγνωστο που περιμένετε μαζί στην ουρά ή ότι μοιράζεσαι υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για το οικογενειακό σου “δράμα” με τον νέο συνάδελφο; Αν ναι, καλωσήρθες στο oversharing!

Τι είναι το οversharing;
Είναι όταν λέμε περισσότερα από όσα πρέπει σε μια δεδομένη κατάσταση ή σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Αυτό σημαίνει ότι το oversharing έχει συνήθως λιγότερη σχέση με το τι λέμε και περισσότερη με το πότε, γιατί και σε ποιον το λέμε.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ανοιγόμαστε υπερβολικά;
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι η επιθυμία που έχουμε να χτίσουμε σχέσεις και να αποκτήσουμε γρήγορα οικειότητα, αποφεύγοντας τη σιωπή ή ακόμα μπορεί και να αγνοούμε ότι μοιραζόμαστε πολλές λεπτομέρειες που δεν θα έπρεπε, έχουμε δηλαδή άγνοια κινδύνου.

Άλλοι λόγοι είναι η ανασφάλεια που ίσως νιώθουμε όταν γνωρίζουμε ένα νέο άτομο και η λαχτάρα που έχουμε να το εντυπωσιάσουμε, μιλώντας όσο περισσότερο γίνεται για μας. Όταν γνωρίζουμε κάποιον για πρώτη φορά, συχνά, το άγχος για απόρριψη ή ο φόβος της μοναξιάς μας κάνει να επιβάλουμε συναισθηματική οικειότητα με το να κάνουμε oversharing.

Η αλήθεια είναι πως κάθε σχέση εξελίσσεται με διαφορετικές ταχύτητες. Κάποιες χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να εμβαθύνουν και να αναπτυχθεί οικειότητα.

Tip of the Day: Τι κοινό έχουν οι nail artists, οι hair stylists και οι οδηγοί ταξί; Είναι κάποιοι με τους οποίους μοιραζόμαστε έναν οικείο χώρο, ανεξάρτητα από το πόσο καλά τους γνωρίζουμε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση οικειότητας. Σκέψου πόσες φορές έχεις μοιραστεί πράγματα μαζί τους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έλεγες ούτε τα μισά! Επίσης καλό είναι να ξέρεις ότι το oversharing πολλές φορές προέρχεται από την παιδική μας ηλικία και πλέον μεγαλώνοντας δεν συνειδητοποιούμε καν ότι το κάνουμε.

Test: Αν κάποιος συνάδελφος ρωτήσει «Πώς ήταν το Σαββατοκύριακό σου;» το να του απαντήσουμε με μια έκδοση 40 λεπτών που περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα κάναμε ίσως μας φανεί φυσιολογικό αλλά πίστεψέ με δεν είναι!!!