H πιο γλυκιά δέσμευση…

Καλημέρα SayYesser!!!

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για τη σχέση του γιου μου με τον σκύλο μας, τον Choco! Ναι, είναι μια σχέση λατρείας όμως, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, δεν ξεκίνησε έτσι… Οι περισσότεροι νομίζουν πως όλα τα παιδιά θέλουν να ζουν μαζί με κατοικίδια, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο γιος μου όταν ήταν πιο μικρός δεν ήθελε καθόλου τα σκυλάκια. Ενώ φαινόταν να τα αγαπάει και να τα θέλει κοντά του, όταν αυτά πλησίαζαν εκείνος φοβόταν και έφευγε μακριά. Αποφάσισα λοιπόν να πολεμήσω τη φωτιά με φωτιά και έφερα στο σπίτι σκυλάκι. Στην αρχή το παρατηρούσε από μακριά και πριν το καταλάβω το σχέδιο πέτυχε! Είχαμε αποτελέσματα! Το παιδί μου, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο μεταμορφώθηκε. Ο φόβος του χάθηκε και σιγά σιγά άρχισε να αποκτά οικειότητα και με ζωάκια εκτός οικογένειας.

Φυσικά και δεν είναι όλα ρόδινα και αν με ρωτάς ναι, ένα κατοικίδιο εκτός από χαρά φέρνει μαζί του και ευθύνες, όμως τα οφέλη που θα έχεις στο τέλος, δεν συγκρίνονται.

Τα κατοικίδια έχουν σημαντική επιρροή στην οικογένειά μας, καθώς μπορούν να παίξουν πολλούς ρόλους όπως του φίλου, του συμπαίκτη, της παρηγοριάς, της παρέας…

Είτε πρόκειται για σκύλο, γάτα, λαγουδάκι ή ερπετό, τα κατοικίδια μπορούν να έχουν πραγματικές και θετικές συνέπειες στη συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς διδάσκουν στα παιδιά έννοιες όπως η ευθύνη, η αγάπη, η φιλία και η ενσυναίσθηση.

Tip of the Day: Για να τα λέμε όλα, τα κατοικίδια είναι σαφώς δέσμευση για τις οικογένειες. Για μας πάντως ο Choco είναι η πιο γλυκιά δέσμευση! Σίγουρα τα κατοικίδια απαιτούν φροντίδα και χρόνο και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τους τα προσφέρουμε καλύτερα να μην προβούμε στην απόκτησή τους.

Αν όμως η οικογένειά μας έχει τα μέσα και το χρόνο και δεν υπάρχει κάποιος άλλος σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας, τα κατοικίδια μπορεί να είναι ευεργετικά για τα παιδιά αλλά και για μας τους ίδιους. Μπορούν να παρέχουν οφέλη ψυχικής και σωματικής υγείας και να βοηθήσουν στην ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων και της αποτελεσματικότητας στην ανάληψη ευθυνών σε παιδιά και ενήλικες.