Μην είσαι μαλ@κας

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!

Κάθε μέρα μοιράζομαι μαζί σου σκέψεις, ιδέες αλλά και οτιδήποτε διαβάζω και μου φαίνεται ενδιαφέρον. Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σου την πιο πολύτιμη συμβουλή, τον πιο πολύτιμο κανόνα, τη μητέρα όλων των αρχών!

Ο κανόνας #0:
Μην είσαι μαλ@κας.

Προφανώς, δεν το επινόησα.

Άρχισε να υπάρχει ως όρος (“The No Asshole Rule”) το 2007, αφότου ο Robert I. Sutton, καθηγητής του Stanford, έγραψε ένα βιβλίο με μεγάλη επιτυχία γι’ αυτό.

Δεν νομίζω ότι ο όρος “μαλ@κας” χρειάζεται πολλές διευκρινίσεις 🙂 αλλά για να είμαστε σε πλήρη συγχρονισμό, ας αναφέρω τον ορισμό του:

Ο μαλ@κας είναι ένα άτομο που έχει τοξική επίδραση στο περιβάλλον (εργασία / ζωή / ο,τιδήποτε).

Συνήθως είναι εγωιστής και στερείται γενικής ωριμότητας:

  • δεν ακούει τους άλλους ανθρώπους (ακούει αλλά δεν ενδιαφέρεται και δεν θέλει να καταλάβει τι λένε οι άλλοι)
  • δεν σέβεται τους άλλους ανθρώπους (εγωιστής που προσανατολίζεται στον εαυτό του)
  • έχει τη δική του ατζέντα και την επιβάλλει στους άλλους, μη χρησιμοποιώντας γεγονότα, μόνο φτηνές τεχνικές κοινωνικής μηχανικής (όπως bulling, παθητική επιθετικότητα, υπεκφυγές, υποτίμηση, ντροπή, προβολή της ευθύνης…)
  • στερείται στοιχειώδους δικαιοσύνης, είτε χειραγωγώντας ελεύθερα «τους κανόνες του παιχνιδιού» είτε εφαρμόζοντας διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικούς ανθρώπους/ καταστάσεις – με βάση τα προσωπικά του συμφέροντα/ιδιοτροπίες

Ο μαλ@κας δεν καταλαβαίνει πάντα ότι είναι μαλ@κας – αυτό θέλει λίγη φαντασία και αυτογνωσία, που δυστυχώς για όλους εμάς δεν την έχει…

Μαλ@κία σε κλίμακα

Προφανώς και υπάρχουν επίπεδα και οι συγκεκριμένοι τύποι έχουν τη δική τους κλίμακα… Αυτοί που είναι οι πιο επικίνδυνοι είναι οι υψηλότερου επιπέδου μαλ@κες που στερούνται εντελώς ενσυναίσθησης και τείνουν να χρησιμοποιούν άλλα ανθρώπινα όντα ως εργαλεία.

#noasholes

Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι ανόητοι, μαθαίνουν. Και οι μακροχρόνιοι μαλ@κες μπορούν να εντυπωσιάσουν μόνο άλλους μαλ@κες – στην πραγματικότητα. Οδηγούν ο ένας τον άλλον για κάποιο χρονικό διάστημα και γρήγορα ξεφουσκώνουν τις ατομικές τους αύρες «μεγαλοπρέπειας» και αποκαλύπτονται. Η ομάδα που στηρίζεται σε τέτοιους τύπους δεν είναι καθόλου βιώσιμη – στην πραγματικότητα: δεν είναι καν μια ομάδα, αλλά μια χρονική διάταξη όπου όλοι θέλουν να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη και να φύγουν πριν ξεγελαστούν από άλλους.

Tip of the Day: Μην είσαι μαλ@κας σε παρακαλώ! Πώς;

  1. Να σέβεσαι τους άλλους και τις απόψεις τους.
  2. Να αναγνωρίζεις το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί.
  3. Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σε σένα.
  4. Να κρατάς το λόγο σου, τις υποσχέσεις σου και να μη λες ψέματα.
  5. Πάντα να προσπαθείς να μαθαίνεις και να κατανοείς τα κίνητρα και τα πάθη των άλλων πριν τους κατακρίνεις.

Μείνε σε αυτούς τους κανόνες και η ζωή μας θα είναι όχι μόνο πιο απλή, αλλά και πιο επιτυχημένη και ισορροπημένη.