Non-Serviam…

Kαλημέρα SayYesser!!!

Όταν πήγαινα σχολείο, τότε στα παλιά χρόνια που ακόμα υπηρχαν οι δέσμες αν θυμάστε, απέφευγα οτιδήποτε είχε να κάνει με αρχαία και λατινικά. Πολλά χρόνια αργότερα ανακάλυψα όχι 1, ούτε 2 αλλά 4 λατινικές φράσεις που μπορούν να μας αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε:

Sapere Aude

Μια φράση που διαδόθηκε από τον Καντ που μπορεί να μεταφραστεί ως “τολμήστε να σκεφτείτε”.

Αυτή η φράση ήταν το σύνθημα του Διαφωτισμού (1688–1789). Το Sapere Aude υπονοεί την ατομικότητα ως κίνητρο ζωής.

Η ευθύνη να τολμήσεις και να σκεφτείς αφορά μόνο εσένα. Είναι κάτι που δεν μπορεί να ανατεθεί σε κάποιον άλλο είναι όλη δική σου, είναι ευθύνη σου αλλά και δικαίωμά σου. «Μην σκέφτεσαι τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την κοινωνία».

Υποδηλώνει τη στάση αφοσίωσης, εξυπηρέτησης και ατομικής ευθύνης που αλλάζει την οπτική μας για τη ζωή και τη βελτιώνει.

Είναι μια φράση από τον Cato, the Elder, που σημαίνει «πράξεις, όχι λόγια». Και είναι μια δυνατή φράση όταν την εσωτερικεύεις.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πολλοί από μας έχουμε περάσει αρκετά χρόνια απλά μιλόντας πολύ ή κάνοντας συνεχώς παράπονα ή απλά ονειρευόμαστε τη ζωή που θέλουμε όμως δεν κάνουμε το παραμικρό για να την αποχτήσουσουμε.

Το Res Non Verba είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε μάντρα και η κατανόηση και η εφαρμογή του θα μας πάει εκεί που ονειρευόμαστε να φτάσουμε!

Μια λατινική φράση που σημαίνει “να μην έχεις τίποτα και να τα έχεις όλα”. Και είναι μια πνευματική στάση μπροστά στις αντιξοότητες.

Αυτό το είδος συμπεριφοράς επέτρεψε στον Γκάντι, στον Μαντέλα, στον Πέπε Μουχίκα και σε πολλούς άλλους να περάσουν μεγάλες περιόδους στη φυλακή χωρίς να τρελαθούν.

Αν είσαι ο κύριος του εαυτού σου, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεσαι.

Η φράση έγινε δημοφιλής από τον Thomas Moro, ο οποίος, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει ένα χαρτί που ταίριαζε στον βασιλιά του και ήταν πιστός στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατέληξε πρώτα στη φυλακή και μετά αποκεφαλίστηκε.

Όπως έγραψε σε ένα γράμμα, πέθανε πιστός και δεν πρόδωσε τον εαυτό του.

Οι πνευματικές αρετές είναι κοσμήματα που πρέπει να προστατεύουμε και να μην τα πουλάμε με οποιοδήποτε τίμημα γιατί ο σκοπός συνήθως δεν δικαιώνει τα μέσα.

Servire est regnare

Tip of the Day: Non-Serviam για μένα που είμαι και αναρχικό στοιχείο. Αυτή η φράση αποδίδεται στον ίδιο τον Εωσφόρο, ο οποίος λέγεται ότι την πρόφερε για να τοποθετηθεί ενάντια στον Θεό. Σημαίνει “δεν σε υπηρετώ” και για μένα προφανώς δεν απευθύνεται στα Θεία αλλά είναι γενικά ένας τρόπος ζωής και είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του τι δεν πρέπει να κάνω αν θέλω να έχω μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή. Non-Serviam για μένα λοιπόν σε ελεύθερη μετάφραση είναι “ναι να σε εξυπηρετήσω όχι όμως να σε υπηρετήσω”. Καταλαβαίνεις τη διαφορά;