Staycation

Καλημέρα SayYesser!!!

Χθες σου μίλησα για το Smonday και σήμερα αποφάσισα να σε ενημερώσω για το νέο trend που λέγεται Staycation.

To Staycation λοιπόν βγαίνει από τις λέξεις Stay (μένω) & Vacation (διακοπές) και είναι η περίοδος κατά την οποία ένα άτομο ή μια οικογένεια μένει στο σπίτι και συμμετέχει σε δραστηριότητες αναψυχής σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής από το σπίτι τους και δεν απαιτεί διανυκτέρευση.

Το Staycation είναι ένας οικολογικός τρόπος να περάσεις τις διακοπές κοντά στο σπίτι σου. Είναι συνώνυμο με τη χαμηλή ρύπανση, την εξοικονόμηση χρημάτων και τη μη συμβολή στο συντριπτικό χάος που επικρατεί σε μερικές από τις πιο τουριστικές περιοχές του κόσμου.

Η ιδέα γεννήθηκε την εποχή της κρίσης της αγοράς του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξαιτίας αυτού, πολλά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα έξοδά τους και κατά συνέπεια να περιορίσουν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους. Η έλλειψη χρημάτων για ταξίδια στο εξωτερικό είναι η αιτία για τον οποίο πολλοί άνθρωποι άρχισαν να (ξανα)ανακαλύπτουν το πιο άμεσο περιβάλλον τους.

Ταυτόχρονα, άρχισε να αυξάνεται και η ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των μεταφορών. Το ίδιο ισχύει και για την αντίληψη ότι ορισμένες από τις κύριες πόλεις (στο εξωτερικό) είναι ολοένα και πιο υπερφορτωμένες με κόσμο – με μέρη όπως η Βαρκελώνη, η Βενετία ή οι Σεϋχέλλες να σχεδιάζουν να εισαγάγουν τουριστικό όριο.

Το Staycation φαίνεται σαν μια εξαιρετική λύση για τις προκλήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσουμε χαρούμενες διακοπές βοηθώντας ταυτόχρονα την τσέπη μας και το περιβάλλον.

Είναι το Staycation: Μια αργή και βιώσιμη τουριστική κίνηση με πολλά οφέλη;

Ναι αφού η ιδέα συνάδει πλήρως με την αργή τουριστική τάση. Ο αργός τουρισμός μας προσκαλεί να ζήσουμε την παρούσα στιγμή. Μας ενθαρρύνει να αφιερώσουμε χρόνο, να ανακαλύψουμε κοντινά τοπία, να επανασυνδεθούμε και να περάσουμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στη φύση με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Tip of the Day: Τα οφέλη του Staycation:

  • Περιορίζεται το άγχος που σχετίζεται με την οργάνωση ενός ταξιδιού: από την εύρεση καταλύματος μέχρι την προετοιμασία των αποσκευών γεμάτες με ρούχα που πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε καν.
  • Επιτρέπει την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που δεν κάνουμε ποτέ λόγω ενός πολυάσχολου προγράμματος κατά τη διάρκεια του έτους – όπως επίσκεψη στις μόνιμες συλλογές μουσείων, σε κοντινά πάρκα, βουνά ακόμα και σε ανεξερεύνητες κοντινές παραλίες.
  • Η ιδέα αυτή βοηθάει επίσης την τοπική οικονομία καθώς μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα και να ψωνίσουμε στις τοπικές αγορές, να φάμε στο εστιατόριο που πάντα περνάμε απ’ έξω και ακόμα δεν έχουμε προλάβει να το δοκιμάσουμε,  ή ακόμα και να περάσουμε μια νύχτα σε ένα ενδιαφέρον ξενοδοχείο κοντά.
  • Η ανακάλυψη ή η εκ νέου ανακάλυψη της ομορφιάς της πόλης ή της περιοχής μας, που συχνά ξεχνάμε να παρατηρήσουμε λόγω του άγχους και της δύναμης της συνήθειας είναι ένα άλλο πιθανό όφελος της διαμονής.