Κλιματική αλλαγή: Ο απροσδόκητος σύμμαχος!

Συνήθως όταν ακούμε τον όρο “κλιματική αλλαγή” περιμένουμε να ακολουθήσει κάτι αρνητικό. Θα σας εκπλήξουμε… υπάρχει βάσιμη ελπίδα!

Το Βουλκάνο είναι ένα ηφαιστειογενές νησί στη Σικελία, στο οποίο οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ένα μικρόβιο που καταβροχθίζει το διοξείδιο του άνθρακα «εκπληκτικά γρήγορα». Το ίδιο συμβαίνει και στα Βραχώδη Όρη των ΗΠΑ!

Πρόκειται για έναν τύπο κυανοβακτηρίων. «Τα κυανοβακτήρια είναι ένας τύπος βακτηρίων που χρησιμοποιούν φωτοσύνθεση για να λάβουν ενέργεια, δεσμεύοντας άνθρακα κατά τη διαδικασία» όπως αναφέρει ο Braden Tierney, επιστήμονας δεδομένων που επικεντρώνεται στη μικροβιολογία στην Ιατρική Σχολή του Κορνέλ και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Τα κυανοβακτήρια είναι «μικροί αλχημιστές της φύσης». Αυτό σημαίνει ότι απορροφούν μεγάλες ποσότητες CO2 και έχουν τη δυνατότητα να το μετατρέψουν σε χρήσιμους πόρους!

Η λύση βρίσκεται στη φύση;

Σύμφωνα με τον Tierney πρέπει να αξιοποιηθούν τα μικρόβια προκειμένου να «συνεργαστούν» με άλλες τεχνολογίες και φυσικά συστήματα αποσκοπώντας στην απορρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρα. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Kira Schipper, ερευνήτρια στο Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, η χρήση μικροβίων για δέσμευση άνθρακα «μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενη».

Οι λόγοι είναι οι εξής:

– Αναπτύσσονται ταχύτερα από τις συμβατικές καλλιέργειες.

– Η βιομάζα που παράγεται από μικρόβια μπορεί να καλλιεργηθεί σε μη καλλιεργήσιμη γη και σε θαλασσινό νερό!

– Η χρήση μικροβίων για τη δέσμευση άνθρακα είναι μία πολύ οικονομική λύση.