Συναισθηματική νοημοσύνη & σχολικές επιδόσεις

Γνωρίζατε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με τις σχολικές επιδόσεις και με την επιτυχία γενικότερα;

Αρχικά, είναι καίριας σημασίας να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας. Στη συνέχεια, περνάμε στη φάση διαχείρισης των συναισθημάτων και βαδίζουμε προς την επιτυχία. Όταν ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε σωστά και αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας, είμαστε σε θέση να έχουμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, αντί να “βυθιζόμαστε” σε αυτά.

Μια νέα έρευνα συνδέει τώρα τη συναισθηματική νοημοσύνη με τις σχολικές επιδόσεις. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση στο περιοδικό Psychological Bulletin και αποκαλύπτει ότι οι μαθητές με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 160 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1998 έως το 2019 και στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 42.000 μαθητές όλων των βαθμίδων από 27 χώρες.

Ο τρίτος παράγοντας της επιτυχίας

Η επικεφαλής της μελέτης, Carolyn MacCann δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν και γνωρίζουμε ότι η υψηλή νοημοσύνη και η ευσυνείδητη προσωπικότητα είναι τα πιο σημαντικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την ακαδημαϊκή επιτυχία, η έρευνά μας υπογραμμίζει έναν τρίτο παράγοντα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, που μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μαθητές να επιτύχουν». Η επιστήμονας τόνισε ότι δεν είναι αρκετό κάποιος να είναι έξυπνος και εργατικός, καθώς είναι σημαντικό επίσης να μπορεί να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Μάλιστα θεωρεί πως υπάρχει πληθώρα παραγόντων που έχουν συσχέτιση με την ακαδημαϊκή επιτυχία, επισημαίνοντας πως οι μαθητές που χαρακτηρίζονται από υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να διαχειρίζονται πιο εύκολα και αποτελεσματικά αρνητικά συναισθήματα και δυσάρεστες καταστάσεις. Επομένως, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν το άγχος, την πίεση, την απογοήτευση κτλ. και αυτό τους φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία.

Ήξερες ότι…

Ο όρος “συναισθηματική νοημοσύνη” έγινε γνωστός μέσω του δημοσιογράφου ερευνητή Danliel Goleman ο οποίος τον δημιούργησε βασιζόμενος στις έρευνες των ψυχολόγων John Mayer και Peter Hamphshire. Τη συναισθηματική νοημοσύνη καθορίζει η ενσυναίσθηση, ο αυτοέλεγχος, η αυτογνωσία και οι κοινωνικές δεξιότητες.