Βελτιώνουμε τη μνήμη μας παίζοντας!

Η μνήμη μας χρειάζεται… εξάσκηση για να παραμένει δυνατή και να μην μας προδίδει.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Να παίξουμε!

Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τύπος των ψηφιακών παιχνιδιών μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μνήμη εργασίας και την ικανότητά μας να αγνοούμε τους περισπασμούς.

Τι να παίξεις ανάλογα με την ηλικία σου
Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heliyon, για τους μεγαλύτερους ενήλικες ιδανικά είναι τα παιχνίδια γρίφων, καθώς μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη τους. Αναφορικά με τις μικρότερες ηλικίες, αποδείχθηκε ότι καλύτερα αποτελέσματα είχαν τα παιχνίδια στρατηγικής για τη μνήμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νεότεροι ενήλικες που συνήθιζαν να παίζουν παιχνίδια στρατηγικής είχαν καλύτερη μνήμη συγκριτικά με τους νεαρούς ενήλικες που προτιμούσαν τα παιχνίδια δράσης. Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες οι οποίες έχουν συνδέσει τα παιχνίδια δράσης με ανώτερες επιδόσεις σε μετρήσεις προσοχής, αντίληψης και εκτελεστικής λειτουργίας.

Τα οφέλη του gaming
To gaming έχει πολλά οφέλη και για τους ενήλικες. Μεταξύ άλλων, ακονίζει τη μνήμη τους: οι παίκτες πρέπει να επεξεργάζονται πολλές πληροφορίες σε μικρό χρονικό διάστημα, και με αυτό τον τρόπο εξασκούν τη μνήμη τους.
Ακόμη, το gaming ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, καθώς πολλές φορές oι παίκτες καλούνται να επιλέξουν τη συνέχεια της ιστορίας κ.α. Εκτός από το ότι όσοι ασχολούνται με το gaming εκπαιδεύονται στο να παίρνουν γρήγορα τις σωστές αποφάσεις, καταφέρνουν να ξεφεύγουν για λίγο από την καθημερινότητα, τα προβλήματα και τις έγνοιες τους. Έτσι, αποφορτίζονται, διασκεδάζουν και παράλληλα διατηρούν τη… νεανικότητα της μνήμης τους!

Παίζουμε μαζί με τα παιδιά
Τι θα λέγατε να εξερευνήσετε τον κόσμο του gaming μαζί με το παιδί σας; Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το gaming έχει σημαντικά οφέλη για τα παιδιά, οπότε μπορείτε να επωφεληθείτε και οι δύο διασκεδάζοντας μαζί. Φυσικά, θα πρέπει να επιλέξετε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας και να κάνετε ένα πρόγραμμα που θα τηρείτε αναφορικά με τις ώρες και τις μέρες που θα παίζετε! Μπορείτε είτε να παίξετε ως αντίπαλοι… προκαλώντας το παιδί σας να σας συναγωνιστεί είτε συνεργαζόμενοι σε παιχνίδια στρατηγικής ή γρίφων.