Αρθρίτιδα: Φλεγμονή αρθρώσεων = Πόνος , πρήξιμο
άρθρωσης.
Υπάρχουν πολλές ασθένειες όπου η αρθρίτιδα είναι το κύριο χαρακτηριστικό.
Σε άλλες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα θεωρείται δευτερεύουσα από την κύρια ασθένεια.
Οι δύο κύριοι τύποι παθήσεων που έχουν σαν κύριο σύμπτωμα την αρθρίτιδα – Οστεοαρθρίτιδα και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα – βλάπτουν τις αρθρώσεις με
διαφορετικούς τρόπους. (Εικ.2)
Η Αρθρίτιδα δυστυχώς δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγάλων ηλικιών. Εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε παιδιά και εφήβους. 1 στα 1000 παιδιά κάτω από 16 ετών πάσχουν από
Νεανική Αρθρίτιδα.
Πώς εκδηλώνεται η Αρθρίτιδα;
Και αν είναι πολύ μικρό το παιδί πώς θα γίνει αντιληπτό;
• Τα συμπτώματα γενικά περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία, ερυθρότητα, ζέστη, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης.
• Σε ορισμένους τύπους αρθρίτιδας προσβάλλονται και άλλα όργανα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά.
Η διάγνωση της νόσου έχει δυσκολίες καθώς συχνά τα παιδιά ανέχονται καλά τις διαταραχές της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και τον πόνο, παρά τη φλεγμονή και έτσι μπορεί να μην παραπονιούνται. Ενδείξεις που συχνά οδηγούν σε διάγνωση είναι συνήθως παρατηρήσεις των γονέων για περιορισμό της δραστηριότητας του παιδιού τους, δυσκαμψία κατά το ξύπνημα, απροθυμία να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τις πάσχουσες αρθρώσεις, ατονία, ανορεξία κ.α.
Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είναι μια ομάδα σπάνιων χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων. Η συνηθέστερη όμως μορφή ρευματοπάθεια στα παιδιά είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (Νεανική Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: ΝΙΑ ): 1 στα 1.000 παιδιά προσβάλλονται απ’
αυτήν, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές.
Πόσο σοβαρές είναι οι ρευματικές παθήσεις στα παιδιά;
Η σοβαρότητα των ρευματικών παθήσεων και ιδίως της ΝΙΑ έγκειται στο ότι – επειδή προσβάλλονται οι αρθρώσεις και τα οστά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του σκελετού – προκαλούνται παροδικές ή και μόνιμες παραμορφώσεις των χεριών και των ποδιών.
Αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν σωστά τα δάχτυλα των χεριών, αποκτούν δηλαδή κάποια παροδική ή και μόνιμη αναπηρία.
Ευτυχώς, στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι παραμορφώσεις αυτές είτε θεραπεύονται από μόνες τους, είτε με την κατάλληλη θεραπεία.
Έτσι τα περισσότερα παιδιά με ΝΙΑ – και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν προσβολή λίγων μόνο αρθρώσεων, αναπτύσσονται κανονικά και ενηλικιώνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Σ’ ένα μικρό, ευτυχώς, ποσοστό η νόσος είναι σοβαρότερη και χρειάζεται ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει προσβολή πολλών ασθενών αλλά και ζωτικών εσωτερικών οργάνων.
Το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (ACR) (4/3/2022) δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, με έμφαση στη θεραπεία της συστηματικής ΝΙΑ και της ολιγοαρθρίτιδας, καθώς και στις μη φαρμακολογικές
θεραπείες (υγιεινής διατροφής κατάλληλης για την ηλικία / το φολικό ή το φολινικό οξύ, σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (MTX)/ κατάλληλοι εμβολιασμοί).
Φαρμακευτικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τα κορτικοστεροειδή (με προσοχή από τον θεράποντα ρευματολόγο), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μεθοτρεξάτη και βιολογικούς παράγοντες.
Συμπερασματικά
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας (ACR) (4/3/2022):
«Το πεδίο έχει αλλάξει τρομερά από τις προσπάθειες του 2011 και του 2013, επομένως χρειάζεται να προσαρμόσουμε την αντιμετώπιση κάθε ιατρού στην σημερινή εποχή, προκειμένου να προσφέρουμε στους ασθενείς- που αποτελούν το μέλλον κάθε χώρας – την πιο ευέλικτη και τελευταίας τεχνολογίας φροντίδα».
Απαραίτητη προϋπόθεση: Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ!
info
Στις 12 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Aρθρίτιδας.