Περί ανάγνωσης…

Καλημέρα SayYesser!

Tρίτη σήμερα, όπως σου είπα χθες βρίσκομαι στη Σουηδία -για δουλειά- αλλά ξέκλεψα λίγο χρόνο για να επικοινωνήσουμε! Είμαι γνωστή βιβλιοφάγος, στο έχω ξαναπεί. Πάντα μου άρεσε να διαβάζω χωρίς ποτέ να σκεφτώ το γιατί. Πρόσφατα η κόρη μου με ρώτησε γιατί διαβάζω τόσο συχνά και μου έδωσε μια καλή αφορμή να το σκεφτώ και να μοιραστώ μαζί σου μια ακόμα ιστορία…

“Έχω διαβάσει πολλά βιβλία, αλλά ξέχασα τα περισσότερα. Ποιος είναι, λοιπόν, ο σκοπός της ανάγνωσης;”

Αυτή την ερώτηση έκανε κάποτε ένας μαθητής στον δάσκαλό του.
Ο δάσκαλος δεν του απάντησε. Μερικές μέρες μετά, ενώ ο ίδιος και ο νεαρός μαθητής του κάθονταν δίπλα σε ένα ποτάμι, του είπε ότι διψούσε και ζήτησε από τον μαθητή να του φέρει λίγο νερό, χρησιμοποιώντας ένα παλιό βρώμικο τρύπιο δοχείο που ήταν στο έδαφος.
Ο μαθητής ανταποκρίθηκε, παρότι το αίτημά του δασκάλου του δεν είχε λογική.
Δεν μπορούσε όμως να αντιδράσει, οπότε άρχισε να εκτελεί αυτό το παράλογο έργο. Κάθε φορά που βουτούσε το τρύπιο δοχείο στο ποτάμι για να πάρει νερό από αυτό, ώστε να το πάει στον δάσκαλό του, δεν έμενε ούτε σταγόνα μέσα.

Προσπάθησε και προσπάθησε δεκάδες φορές αλλά, όσες φορές κι αν προσπάθησε να τρέξει προς τον δάσκαλό του, το νερό περνούσε από το τρύπιο δοχείο και χανόταν.
Εξαντλημένος, έκατσε δίπλα στον δάσκαλο και είπε: “Δεν μπορώ να πάρω νερό με αυτήν την τρύπια κανάτα. Συγχώρεσέ με, δάσκαλε, είναι αδύνατο, απέτυχα στο έργο μου”.
“Όχι – απάντησε ο δάσκαλος χαμογελώντας – δεν έχεις αποτύχει. Κοίτα το δοχείο, φαίνεται σαν καινούργιο τώρα. Το νερό το ξέπλυνε και το καθάρισε”.
“Όταν διαβάζεις βιβλία – συνέχισε ο Δάσκαλος – είσαι σαν το τρύπιο δοχείο, ενώ το βιβλίο είναι σαν το νερό του ποταμού”.

“Δεν έχει σημασία αν δεν μπορείς να κρατήσεις στη μνήμη σου όλο το νερό που ρέει μέσα σου, γιατί τα βιβλία έτσι κι αλλιώς, με τις ιδέες, τα συναισθήματα, τη γνώση, την αλήθεια που θα βρεις ανάμεσα στις σελίδες, θα καθαρίσουν το μυαλό και το πνεύμα σου, και εσένα θα κάνουν καλύτερο, ανοιχτό και ανανεωμένο άτομο. Αυτό είναι το νόημα της ανάγνωσης”.

Tip of the Day: Είναι πολύ ωφέλιμο να διαβάζεις… Σκέψου πόσοι κόσμοι σου ανοίγονται,  πόσα ταξίδια κάνεις χωρίς καν να μετακινηθείς. Αλλά είναι πολλά ακόμα τα οφέλη και θα σου πω μερικά μήπως και σε πείσω να διαβάσεις ακόμα ένα βιβλίο… Βελτιώνεται η συγκέντρωση και η μνήμη, μειώνεται το στρες και αυξάνονται οι γνώσεις. Και μην ξεχνάς ότι και ο εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση για να παραμείνει δυνατός και υγιής. Οπότε “use it or lose it”!

Υ.Γ. Περιμένω να μου πεις ποιο βιβλίο διάβασες τελευταία και σου άρεσε για να πάρω ιδέες!