Το φαινόμενο της “Άμεσης Ικανοποίησης” και οι σχέσεις…

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!

Αφού την Παρασκευή αναλύσαμε το φαινόμενο της “Άμεσης Ικανοποίησης” γενικά, υπέρ και κατά και αφού μιλήσαμε με παραδείγματα και αναφέραμε τρόπους αποφυγής, ήρθε η ώρα να πιάσουμε το θέμα των σχέσεων.

Όταν μας “τρώει” η επιθυμία για άμεση ευχαρίστηση ή ικανοποίηση, σπάνια παίρνουμε αποφάσεις που ωφελούν το μακροπρόθεσμο μέλλον μας με τον σύντροφό μας, άρα δεν θα σε εκπλήξει αν σου πω ότι η στιγμιαία ικανοποίηση έχει έντονο αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας. Είτε αυτές οι αποφάσεις είναι πιο αβλαβείς, όπως το να βάλεις να δείτε μαζί μία ταινία, είτε πιο σοβαρές, όπως η ικανοποίηση της στιγμιαίας επιθυμίας να “κοιμηθείς” με κάποιον άλλο. Άρα η άμεση ικανοποίηση μάλλον δεν είναι η τυπική συνταγή για μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση.

Πώς βλάπτει τις σχέσεις η στιγμιαία ικανοποίηση;

  1. Οι σχέσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές ως οργανικές, ζωντανές δημιουργίες που αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό. Οι άνθρωποι βρίσκονται επίσης στο δικό τους μοναδικό μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικό ρυθμό από αυτόν του συντρόφου τους. Η επιθυμία να αποκτήσεις τη σχέση που θέλεις αυτή τη στιγμή ή να εξαναγκάσεις μια δέσμευση σε μια σχέση που απλά δεν είναι αρκετά ώριμη ακόμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσεις ότι η σχέση θα αποτύχει.
  2. Δεν ΠΡΕΠΕΙ να εξελίσσεται κάθε σχέση, που σημαίνει ότι δεν θα διαρκέσουν όλες οι σχέσεις «μέχρι ο θάνατος να μας χωρίσει», και αυτό είναι οκ! Μπορεί να σου φαίνεται εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσεις τη σχέση σου στο επόμενο επίπεδο – ή σε όποιο επίπεδο επιθυμείς – αλλά το να εξαναγκάσεις μια σχέση σε ένα στάδιο ή σε ένα καλούπι που δεν της ταιριάζει, θα καταλήξει μόνο με απογοήτευση. Μερικές φορές η καλύτερη απόφαση είναι να αφήσεις μια σχέση να φύγει, ακόμα κι αν σου φαίνεται αφόρητα επώδυνη αυτή τη στιγμή.
  3. Η υπομονή είναι αρετή. Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που οι γάμοι στο Λας Βέγκας είναι λιγότερο πιθανό να διαρκέσουν πολύ, συγκριτικά με τις μακροχρόνιες σχέσεις που καταλήγουν σε γάμο και οι σύντροφοι έχουν σχεδιάσει το μέλλον τους μαζί. Χρειάζεται χρόνος για να γνωρίσεις τον σύντροφό σου, να γνωρίσεις τον εαυτό σου μέσα από τη συνύπαρξη μαζί του και να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση. Οι ποιητές και οι ρομαντικές κωμωδίες μπορεί να προωθούν την ιδέα του έρωτα με την πρώτη ματιά, αλλά απλά δεν υπάρχει. Πρέπει πραγματικά να γνωρίσεις κάποιον για να τον αγαπήσεις πραγματικά. Αν δεν αφιερώσεις χρόνο και δεν καταβάλεις προσπάθεια να χτίσεις γερά θεμέλια, η σχέση σας κινδυνεύει να τελειώσει πριν καν ξεκινήσει.

Tip of the Day: Πέρα από τις επιπτώσεις στην προσωπική μας ζωή, όταν ενδίδουμε στην αποπλάνηση της άμεσης ικανοποίησης, υπάρχουν και επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία. Γινόμαστε αναμφίβολα μια κοινωνία που έχει συνηθίσει να παίρνει αυτό που θέλει όταν το θέλει, και υπάρχει κάτι που ενισχύει αυτήν την τάση: η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εξήγηση είναι απλή: όταν έχεις ουσιαστικά τον κόσμο στα χέρια σου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλέγεις συνειδητά την καθυστερημένη ικανοποίηση αντί της στιγμιαίας. Σε μια εποχή όπου τα ηλεκτρονικά καταστήματα μας έχουν συνηθίσει σε παράδοση μιας ημέρας και το Netflix μας έχει κολλήσει στο instant streaming, φαίνεται αδιανόητο να περιμένουμε.

Αυτή η σχέση μεταξύ της στιγμιαίας ικανοποίησης και της τεχνολογίας είναι αμφίδρομη: όσο περισσότερο μας προσφέρεται άμεση ικανοποίηση μέσω της τεχνολογίας, τόσο περισσότερο την αποζητάμε και τόσο πιο εθισμένοι γινόμαστε να παίρνουμε αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή!

Αύριο το πρωί φτιάξε καφέ καθώς επιστρέφω με το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας πια “το φαινόμενο της Άμεσης Ικανοποίησης και τεχνολογία”.