Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων γιορτάζει το 2023 «Έτος Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

Το 2023 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη συγγραφή του πολλαπλά κοσμαγάπητου ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού, του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν». Το σημαντικό και κατανοητό και στους απλούς ανθρώπους αυτό έργο του μεγάλου δημιουργού γράφτηκε στη Ζάκυνθο το 1823, κατά την επικρατούσα παράδοση στο Λόφο του Στράνη και μελοποιημένο από τον Κερκυραίο μουσουργό Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο αποτελεί (οι δύο πρώτες στροφές του) από το 1865 τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και από το 1966 αυτόν της Κύπρου.
Είναι από τα λίγα ποιήματα, που σαν έμμετρη διήγηση πέρασαν από στόμα σε στόμα από γενιά σε γενιά και σαν άκουσμα συνόδευσε χαρές και λύπες, νίκες και πένθη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, αποφάσισε να κηρύξει το
2023 «Έτος Ύμνου εις την Ελευθερίαν».
Στα πλαίσια των εορτασμών του προγραμμάτισε διάφορες σχετικές εκδηλώσεις, οι οποίες έκαναν περισσότερο γνωστό στο ευρύ κοινό το έργο αυτό του ποιητή, αλλά και φώτισαν άγνωστες πτυχές του, με ανακοινώσεις, οι οποίες προώθησαν την έρευνα και βοήθησαν στην κατανόηση του ποιήματος και τους λόγους της γραφής και της αξίας του, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις.
Αποκορύφωμα όλων αυτών θα είναι ένα σημαντικό, διεθνές συνέδριο, το οποία θα γίνει στο τέλος του έτους, στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 και θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Μουσείου, σε συνεργασία με την «Ιονική Ακαδημία 1808».