Καλημέρα SayYesser!!!
29 Φεβρουαρίου σήμερα και κάπου εδώ θυμήθηκα πως διανύουμε ένα δίσεκτο έτος. Κάτι είχαμε καταλάβει θα μου πεις και θα συμφωνήσω, αλλά θέλω να σου πω πως δεν είμαστε μόνο οι Έλληνες που ασχολούμαστε με τέτοιες δεισιδαιμονίες.
Σε ορισμένους πολιτισμούς, τα δίσεκτα χρόνια αντιπροσωπεύουν ευκαιρίες ενώ σε άλλους το δίσεκτο έτος θεωρείται κακοτυχία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελούν πηγή γοητείας για πολλούς, οπότε πάμε μαζί να δούμε μερικές παραδόσεις δίσεκτου έτους που αφορούν τον γάμο και την οικογένεια από όλο τον κόσμο…
1. Ηνωμένο Βασίλειο: Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου στους άντρες σε μια δίσεκτη μέρα
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η 29η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα που ορίζεται ως εκείνη που οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου στους συντρόφους τους. Ενώ η ιδέα ότι ο ρόλος του άνδρα είναι να προτείνει είναι ξεπερασμένη, πολλοί εξακολουθούν να επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτήν την παράδοση.
Λέγεται ότι είναι ένα ιρλανδικό έθιμο που, σύμφωνα με τον μύθο, χρονολογείται από τον 5ο αιώνα. Η ιστορία λέει ότι η Saint Brigid of Kildare σκέφτηκε ότι πολλές γυναίκες έπρεπε να περιμένουν πάρα πολύ για μια πρόταση. Συμφώνησε με τον Άγιο Πατρίκιο ότι οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν πρόταση γάμου κάθε τέσσερα χρόνια, γνωστό ως Προνόμιο Κυριών.
Σύμφωνα με έρευνα από το Guides For Brides, πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών θα ήθελαν να κάνουν εκείνες πρόταση γάμου στο ταίρι τους. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες θέλουν να κάνουν πρόταση γάμου είναι: να ξαφνιάσουν τον σύντροφό τους (40%), να ξεπεραστεί η άποψη ότι μόνο οι άντρες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου (29%), για να ανανεώσουν τη σχέση τους (17%) και γιατί πιστεύουν πως ο σύντροφος τους δεν θα το κάνει ποτέ (14%).
2. Σκωτία: Μην ξεχνάτε τον ενδυματολογικό κώδικα για μια πρόταση γάμου
Οι Ιρλανδοί μοναχοί μετέφεραν την παράδοση “Προνόμιο των Κυριών” στη Σκωτία και λέγεται ότι ψηφίστηκε και ως νόμος από τη βασίλισσα Μαργαρίτα το 1288. Υπήρχε μια πρόσθετη ιδιορρυθμία όμως, καθώς οι γυναίκες που ήθελαν να κάνουν πρόταση γάμου στον σύντροφό τους έπρεπε να φορούν κόκκινο μεσοφόρι τη στιγμή που θα το έκαναν. Στην περίπτωση που ο άντρας αρνιόταν τότε η γυναίκα έπαιρνε αποζημίωση κάποιο χρηματικό ποσό ή δώρο μεταξωτό φόρεμα ή γάντια.
3. Δανία: Τα γάντια σε ετοιμότητα
Η Δανία υιοθέτησε επίσης την παράδοση, αλλά ένας άνδρας που αρνιόταν έπρεπε να δώσει σε μια γυναίκα δώδεκα ζευγάρια γάντια για να καλύψει τα δάχτυλά της, ενώ στη Φινλανδία η μετάνοια για την άρνηση ήταν το δώρο του υφάσματος για να φτιάξει μια φούστα.
4. Γερμανία: Διακοσμήστε μια σημύδα με κορδέλες για να δείξετε αγάπη
Στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, υπάρχει μια παράδοση ότι την παραμονή της 1ης Μαΐου, οι άντρες στολίζουν μια σημύδα με χάρτινες κορδέλες και τη βάζουν μπροστά από το σπίτι της κοπέλας, της συζύγου τους ή κάποιου που τον αγαπούν. Αυτό αντιστρέφεται σε μια δίσεκτη μέρα, με τις γυναίκες να παίρνουν τη σειρά τους.
6. Γαλλία: Διαβάστε την εφημερίδα La Bougie du Sapeur
Στη Γαλλία, υπάρχει μια εφημερίδα που βγαίνει κάθε τέσσερα χρόνια – στις 29 Φεβρουαρίου. Η La Bougie du Sapeur, που μεταφράζεται ως το κερί του Sapper, πήρε το όνομά της από έναν χαρακτήρα από ένα παλιό γαλλικό κόμικ. Η εφημερίδα κυκλοφορεί από το 1980 και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, αφού όταν αν έρθει η ημέρα της δημοσίευσης, συνήθως ξεπερνά τις πωλήσεις των άλλων εθνικών εφημερίδων.
7. Ταϊβάν: Μαγειρέψτε χοιρινό για να φέρετε καλή τύχη στους ηλικιωμένους
Στην Ταϊβάν, ένα δίσεκτο έτος θεωρείται κακή τύχη για τους ηλικιωμένους. Στις 29 (ή ολόκληρο τον μήνα) οι παντρεμένες κόρες επιστρέφουν στο σπίτι για να μαγειρέψουν χοιρινό για τους γονείς τους, ένα πιάτο που λένε ότι τους φέρνει καλή τύχη και μεγάλη ζωή.
8. Ελλάδα: Αποφύγετε να παντρευτείτε ή να χωρίσετε σε δίσεκτο έτος
Σύμφωνα με την παράδοση, τα ζευγάρια που παντρεύονται σε δίσεκτο έτος είναι πιο πιθανό να χωρίσουν. Επιπλέον, όσοι παίρνουν διαζύγιο σε ένα δίσεκτο έτος λέγεται ότι δεν θα βρουν την ευτυχία για το υπόλοιπο της ζωής τους…
Tip of the Day: Κάθε έτος διαρκεί περίπου 6 ώρες παραπάνω από 365 μέρες, δηλαδή 1/4 της μέρας, με αποτέλεσμα κάθε 4 έτη να δημιουργείται ένα “σφάλμα” της τάξεως μίας πλήρους μέρας. Έτσι, κάθε 4 χρόνια προσθέτουμε μία μέρα για να έρχεται σε ισορροπία το σύμπαν, ο χρόνος και εμείς…