Ξέρεις να ξεχωρίζεις τα ψέματα ή μήπως είσαι εύκολος στόχος;

Καλημέρα SayYesser!!!

Έκανες χαμούλη με τα ψέματα χθες και δεν σε αδικώ, αφού είναι πιο εύκολο να πεις ένα ψέμα παρά να έρχεσαι αντιμέτωπος με την αλήθεια. Όμως πολλές φορές είσαι και εσύ τόσο ευκολόπιστος από μόνος σου και τρως αμάσητο ό,τι σου σερβίρουν, που ο συνομιλητής σου είναι σαν να κλέβει εκκλησία όταν θέλει να σε παραμυθιάσει. Μετά από τόσα ψέματα δεν έμαθες να ξεχωρίζεις την αλήθεια; Δύσκολη πίστα ε; Γι΄αυτό όπως πάντα εγώ είμαι εδώ και αφού έψαξα, βρήκα και διάβασα σου δείχνω τους πιο εύκολους τρόπους για να καταλαβαίνεις τους “πινόκιο” πριν καν αρχίσει να μεγαλώνει η μύτη τους!

1 — Οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα σταθερό «όχι» είναι «ναι»

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Εκτός κι αν κάποιος από μας είναι ψυχοπαθής ή κοινωνιοπαθής, δεν επιθυμούμε εγγενώς να λέμε ψέματα, αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε υποσυνείδητα να αποφύγουμε το ψέμα και αν μένουμε σταθεροί στην αυθόρμητη αλήθεια της στιγμής συνήθως τα καταφέρνουμε.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

Αν ρωτήσω έναν συνάδελφο αν μου έφαγε το γλυκό μου από το ψυγείο, το αθώο άτομο σχεδόν πάντα λέει απλώς «Όχι».

Δεν υπάρχει δράμα ή μακρόσυρτη ιστορία, είναι απλώς «όχι».

Όταν κάνεις την ίδια ερώτηση σε έναν ένοχο, η απάντηση είναι σχεδόν πάντα: «Αυτό είναι τρελό. Γιατί να το κάνω αυτό;»

Ο απατεώνας λατρεύει να απαντά σε μια ερώτηση με μια ερώτηση και να αποφεύγει μια σύντομη, σταθερή απάντηση χωρίς κριτήρια.

Η ειλικρίνεια είναι άμεση, ενώ η ανεντιμότητα τείνει να είναι έμμεση.

2 — Γλώσσα του σώματος

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με τη γλώσσα του σώματος και τη χρησιμότητά της στον εντοπισμό της εξαπάτησης. Έχω διαπιστώσει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, αλλά μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Για να εξασκηθείς κάνε ερωτήσεις στο άτομο που γνωρίζεις ήδη την αλήθεια και παρατήρησέ το όταν σου δίνει ειλικρινείς απαντήσεις. Μόλις είσαι σίγουρος πια για τη συμπεριφορά του όταν σου λέει αλήθεια, τότε θα ξέρεις και να ξεχωρίζεις οποιαδήποτε απόκλιση. Η οπτική επαφή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πολλοί άνθρωποι σε κοιτούν στα μάτια αν δεν έχουν κάτι να κρύψουν ενώ παρεκκλίνουν όταν είναι σε άβολη θέση.

3 – Αποφυγή

Υπάρχει πάντα ένας λόγος που κάποιος αποφεύγει μια κατάσταση, ένα θέμα ή ένα άτομο.

Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι να πεις ένα ψέμα. Αν ρωτήσεις κάποιον πού ήταν, για παράδειγμα, και δεν θέλει να σου πει αλλά δεν θέλει να πει ψέματα, η αποφυγή γίνεται η επόμενη καλύτερη επιλογή.

Αυτό προκύπτει και ως αλλαγή θέματος. Για παράδειγμα, αποφεύγω να μιλήσω για πολιτική με την οικογένειά μου, όχι επειδή λέω ψέματα, αλλά επειδή θέλω να αποφύγω μια λογομαχία.

4 — Άστοχος θυμός

Εάν κάποιος σου λέει ψέματα και κάνεις ερωτήσεις που απειλούν να αποκαλύψουν αυτό το ψέμα, ο θυμός είναι μια πιθανή απάντηση.

Ας υποθέσουμε ότι ρωτάς τον σύντροφό σου γιατί δούλευε έως τόσο αργά. Το να μιλήσουμε για αυτό ήρεμα είναι φυσιολογικό εάν το έτερον ήμισυ είναι ειλικρινής. Σε άλλη περίπτωση, μία ξαφνική επίθεση και ένας απρόσμενος θυμός ίσως απλά προσπαθεί να σε αποπροσανατολίσει. Συνήθως συνοδεύεται με βαρύγδουπες φράσεις όπως “Γιατί δεν με πιστεύεις;”, “Δεν σου επιτρέπω” ή «Τι προσπαθείς να πεις;»

5 — Μνήμη ελέφαντα

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος θέλει να αποστασιοποιηθεί από ένα περιστατικό. Ας υποθέσουμε ότι παίρνω συνέντευξη από κάποιον ύποπτο για ένα έγκλημα που συνέβη ένα τυχαίο απόγευμα Τετάρτης τρεις εβδομάδες πριν.

Θα ήμουν δύσπιστη αν μου έλεγε αμέσως ότι εκείνο το βράδυ είχε άλλοθι γιατί πήγε μια βόλτα στο δάσος. Γιατί; Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θυμούνται τι έκαναν χθες, πόσο μάλλον πριν από εβδομάδες.

6 — Έλλειψη θυμού

Αν με κατηγορούσες ότι έκλεψα κάτι, θα ήμουν αρκετά αναστατωμένη – ή τουλάχιστον απογοητευμένη. Γιατί; Γιατί δεν κλέβω και θα το θεωρούσα προσβλητικό.

Αυτή είναι μια πολύ φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση.

Η έλλειψη αντίδρασης στο να κατηγορηθείς για κάτι μπορεί να είναι σημάδι εξαπάτησης. Το άτομο που κατηγορείται δεν είναι θυμωμένο γιατί ξέρει ότι έχεις δίκιο.

Tip of the Day: Τι λέει το ένστικτό σου; Άκουσέ το προσεκτικά, απερίσπαστος και δεν θα σε προδώσει! Όπως λέει και η Αγκάθα Κρίστι, το ένστικτο είναι ένα θαυμάσιο πράγμα καθώς δεν μπορεί ούτε να εξηγηθεί αλλά ούτε και να αγνοηθεί.
Εσύ, πιστεύεις στο ένστικτό σου;