Aπόκριες και στοματική υγεία

Τις Απόκριες, πολλοί από εμάς αγαπάμε να μεταμφιεζόμαστε σε διάφορους χαρακτήρες και να φοράμε αξεσουάρ που συμπληρώνουν την εμφάνισή μας. Ένα από τα πιο δημοφιλή αξεσουάρ είναι τα ψεύτικα δόντια, που μπορούν να μας κάνουν να μοιάζουμε με βρικόλακες, ζόμπι, πειρατές, ή οτιδήποτε άλλο φανταστούμε.

Ωστόσο, τα ψεύτικα δόντια μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική μας υγεία, αν δεν τα
χρησιμοποιούμε σωστά και με προσοχή. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για να προστατεύσετε τα δόντια σας και τα ούλα σας, όταν φοράτε ψεύτικα δόντια τις Απόκριες.

Επιλογή ψεύτικων δοντιών
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι να επιλέξετε ψεύτικα δόντια που ταιριάζουν στο μέγεθος και το σχήμα των δοντιών σας. Αν τα ψεύτικα δόντια είναι πολύ μεγάλα, μικρά, ή ασύμμετρα, μπορούν να προκαλέσουν πίεση, τριβή ή τραυματισμό στα δόντια σας και τα ούλα σας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, φλεγμονή ή μόλυνση. Επίσης, μπορεί να δυσκολέψει το κλείσιμο του στόματος, τη μάσηση ή την ομιλία. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, επιλέξτε ψεύτικα δόντια που εφαρμόζουν στα δόντια σας χωρίς να τα σφίγγουν ή να τα καλύπτουν πολύ. Αν δεν βρίσκετε ψεύτικα δόντια που να σας κάνουν, μπορείτε να τα προσαρμόσετε με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας.

Καθαρισμός ψεύτικων δοντιών
Ένα άλλο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι να καθαρίσετε τα ψεύτικα δόντια πριν και μετά τη χρήση τους. Τα ψεύτικα δόντια μπορούν να συλλέξουν βακτήρια, τρόφιμα ή άλλες ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία, πλάκα ή τερηδόνα. Για να τα καθαρίσετε, χρησιμοποιήστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα και ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικά καθαριστικά για ψεύτικα δόντια. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, προϊόντα που περιέχουν κόκκους (όπως λευκαντικές οδοντόκρεμες) ή περιέχουν ουσίες που μπορεί να βλάψουν τα ψεύτικα δόντια.

Εφαρμογή ψεύτικων δοντιών
Ένα τρίτο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι να φορέσετε τα ψεύτικα δόντια για σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ψεύτικα δόντια μπορούν να εμποδίσουν την κανονική ροή του σάλιου, που είναι σημαντικό για την υγρασία, την καθαριότητα, και την προστασία του στόματος. Αν τα φοράτε για πολλή ώρα, μπορεί να προκαλέσετε ξηροστομία, ή να αυξήσετε τον κίνδυνο για τερηδόνα, ουλίτιδα ή άλλες στοματικές παθήσεις. Για να τα αποφύγετε, φορέστε τα ψεύτικα δόντια μόνο για τον απαραίτητο χρόνο και βγάλτε τα όταν τρώτε ή πίνετε κατά την διάρκεια της μεταμφίεσής σας. Επίσης, προσπαθήστε να πίνετε νερό συχνά, για να διατηρείτε το στόμα σας ενυδατωμένο.

Στοματική υγιεινή
Το τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι να προσέξετε τη
στοματική σας υγιεινή. Τα ψεύτικα δόντια δεν απαλλάσσουν από την ανάγκη να περιποιείστε τα φυσικά σας δόντια και τα ούλα σας. Αντίθετα, απαιτούν περισσότερη προσοχή, για να αποφύγετε την επιδείνωση της στοματικής σας υγείας. Για να το κάνετε, βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα που μπορεί να μείνουν ανάμεσα στα δόντια σας.
Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για οδοντιατρικό ελέγχο και καθαρισμό τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο ή όποτε σας το συνιστήσει ο οδοντίατρός σας. Αν εκείνος κρίνει απαραίτητη κάποια ειδική θεραπεία ή μεγαλύτερη συχνότητα επισκέψεων θα σας το προτείνει.
Επίσης, αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να προκαλέσουν χρωστικές, οξείδωση ή φθορά στα δόντια σας, όπως είναι ο καφές, το τσάι, το κρασί ή τα γλυκά.

Συμπεράσματα
Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να φορέσετε τα ψεύτικα δόντια σας τις Απόκριες χωρίς να
θυσιάσετε τη στοματική σας υγεία. Θυμηθείτε, τα ψεύτικα δόντια είναι μόνο για διασκέδαση, και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα φυσικά σας δόντια. Φροντίστε τα δόντια σας και θα έχετε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο για όλη σας την ζωή.

Μαρία Αγραπίδου
Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Ιάσιο της Ρουμανίας, με τίτλο Doctor Medic Stomatolog. Έχει εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην Ειδική αγωγή – Διαεπιστημονικές πρακτικές σύγκλισης. Έχει εκπαιδευτεί στην Περιοδοντολογική θεραπεία, στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, στη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στη χρήση ιατρικών διοδικών laser. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑΜΕΑ και κατ΄οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι Αντιπρόεδρος Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUW, Πρόεδρος της επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Προληπτικής Επιτροπής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.