Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο από γενιά σε γενιά

Tα ευρήματα νέας μελέτης αποκαλύπτουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μεγαλώσει κατά 6,6% από το 1930!

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τον δείκτη νοημοσύνης, ο οποίος έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Neurology, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1970 είχαν 6,6% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και σχεδόν 15% μεγαλύτερη επιφάνεια εγκεφάλου συγκριτικά με εκείνους που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1930.

Νεότερες γενιές… μεγαλύτεροι εγκέφαλοι

Οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους και με την πάροδο του χρόνου συνεχίζουν να μεγαλώνουν, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει σταδιακά τον κίνδυνο άνοιας. Σύμφωνα με τους ερευνητές μια μεγαλύτερη δομή του εγκεφάλου αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο απόθεμα εγκεφάλου και μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις των ασθενειών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δομές του εγκεφάλου όπως η λευκή ουσία, η φαιά ουσία και ο ιππόκαμπος αυξήθηκαν επίσης σε μέγεθος μεταξύ των δύο ομάδων.

Τι συμβαίνει με τη νοημοσύνη;

Τα IQ της γενιάς Z και Alpha έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον δύο μονάδες, σύμφωνα με μελέτες στη Φινλανδία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες. Μάλιστα μια μελέτη του 2023 ανέφερε ότι οι βαθμολογίες IQ στις ΗΠΑ έχουν επίσης σημειώσει μείωση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να φταίει η αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι δεξιότητες όπως η οπτική επίλυση προβλημάτων και τα τεστ αριθμητικών σειρών έχουν μειωθεί αρκετά.